Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

bkttvdsq

(icxrrxgl, 2020.04.24 00:09)

https://arizonawet.arizona.edu/users/run-sausage-run-game-hack-free-app-purchases
https://arizonawet.arizona.edu/users/backgammon-play-live-online-game-hack-free-app-purchases
https://arizonawet.arizona.edu/users/monument-valley-game-hack-free-app-purchases
https://arizonawet.arizona.edu/users/harry-potter-wizards-unite-game-hack-free-app-purchases
https://arizonawet.arizona.edu/users/flick-home-run-game-hack-free-app-purchases
https://arizonawet.arizona.edu/users/sup-multiplayer-racing-game-hack-free-app-purchases
https://arizonawet.arizona.edu/users/weed-inc-idle-tycoon-game-hack-free-app-purchases
https://arizonawet.arizona.edu/users/doodle-god-game-hack-free-app-purchases
https://arizonawet.arizona.edu/users/jumpr-game-hack-free-app-purchases
https://arizonawet.arizona.edu/users/crossy-road-game-hack-free-app-purchases

Youtube to mp4 converter

(Flvtochr8358, 2020.04.23 17:55)

Hi friends, just came across this amazing site and would like to post some handy website resource which might be help, thanks!
The online <a href=https://keepvid.ch/en1/>YouTube downloader</a> support all web browsers to Download YouTube to MP3 & MP4.
<a href=https://y2mate.ch/>Y2mate</a> website.
Best free <a href=https://flvto.ch/>YouTube converter</a> website.
<a href=https://listentoyoutube.ch/it/mp3-converter>convertitore mp3</a>.Miglior YouTube libero per MP3/MP4 Strumento scarico
Top ten <a href=https://topten.ai/image-upscalers-review/>image upscaler</a> review.
Best <a href=https://keepvid.best/>Keepvid</a> of 2020.
Best <a href=https://redfox.works/>redfox</a> review site.

Free&easy to use youtube downloader, free and fast.

(youtubemp3F304, 2020.04.12 07:08)

Hi folks, just came across your articles, really appreciate your works!
Would like to share some useful links, hope you like it.
<a href=https://flvto.ch/>Youtube Converter</a>
<a href=https://y2mate.ch/>y2mate</a>
<a href=https://keepvid.ch/en/youtube-video-downloader>Youtube video downloader</a>
<a href=https://ytmp3.ch/>Youtube to mp3 converter</a>
<a href=https://listentoyoutube.ch/tr/mp3-converter>MP3 Dönüştürücü</a>
<a href=https://makemkv.us/>makemkv</a>
<a href=https://youtufab.com/download-youtube-mp4-1080p>Youtube to mp4</a>

Youtube to mp4 converter

(Keepvid152r, 2020.04.10 17:19)

Hi folks, I would like to introduce a handy online tool.
The Best <a href=https://youtufab.com>YouTube to mp3 downloader</a>
The Best <a href=https://keepvid.ch/de>YouTube downloader</a> online for free.
<a href=https://flvto.ch/it>youtube converter</a>
<a href=https://ytmp3.ch/tr>YouTube to mp3</a>
<a href=https://fabpdf.com/ja/jpg-to-pdf>JPG PDF 変換</a>
Best<a href=https://youtubetomp3.tools/>youtubetomp3</a> online tools for APAC visitors.
Support all web browsers to Download YouTube to MP3 & MP4
MP3 is mainly for audio files, whereas MP4 is for multiple digital files. If you want to listen to music only, a tool that converts YouTube to MP3 is your choice. If you have enough space on your devices, you can download YouTube videos in MP4 format so that you can enjoy both music and videos. No matter which one you need, this tool is a good choice. You can download videos here and convert YouTube to MP3 to only enjoy the audio. This free online solution to YouTube download can assist you to download YouTube to MP3 and MP4. How to download from YouTube? Just give this tool a try.

college application essay topics 2019 cam

(WilliamsEp, 2020.04.09 13:32)

spm essay speech about bully
<a href="http://writemyessayzt.com/">write good essay</a>
climate change essay title ideas
<a href="http://writemyessayzt.com/#">essay writing service</a>
college essay describe yourself

argumentative essay closing paragraph cam

(WilliamsEp, 2020.04.06 02:12)

sample opinion essays 4th grade http://writemyessayzt.com/ - scholarships without essay required <a href="http://writemyessayzt.com/#">order custom essay</a> spm essay healthy

Eskadron -- brand loved by riders all over the whole world

(CyberXGoame, 2020.04.05 05:06)

Eskadron is among the very appreciated equestrian brands on the world that specializes in the creation of top quality equestrian clothing and equipment. This German concern was founded by Pikeur wanting to satisfy with the jockeys' needs, who were searching for professional but also stylish equestrian accessories. Thus, what makes Eskadron therefore special and why their selections are so popular with passengers?Eskadron Why would bikers from all over the world love this new?
Eskadron has been extremely popular with horse riding lovers for several or even more years now. This brand's products are distinguished by their own top quality attention to detail. Eskadron can be valued for their exceptional viability, elegance, and innovativeness in their projects, modern design, and availability. The brand's offer has both professional ones and items for recreational riders. Thus, you can find basic design clothes, expert equestrian, and assorted accessories necessary for your proper saddling of a horse. Eskadron offers saddle cloths, halters, rugs, bell boots for horses, vases, fly vases, drapes, but in addition hoodies, t shirts, breeches, also reveal coats. All products include the eu, which in addition verifies their own quality.Eskadron's collections
Eskadron has many selections. Some are seasonal, many others are always accessible their own offer. The most Well-known collections of the brand are:
Vintage Sports - launched twice per calendar year, this lineup is composed only of horse equipment. Services and products using this collection are extremely straightforward, in conventional soft colours but at precisely the identical time quite tasteful.
Platinum Card - launches once annually for those who enjoy traditional solutions. You'll mostly find gray and black colors together with delicate image themes.
Young Star - lineup for kids that begin their experience with horse riding. It has basic horseriding accessories in bright colors and extraordinary patterns.
Equestrian Fanatics - clothing line created for riders that like to stick out. Available coats, hoodies, and backpacks successfully combine casual clothing with equestrianism.
Vintage offer - Their steady offer of clothing, equipment, and accessories. You'll find products used for training and regular rides but additionally elegant show clothing.

Eskadron can be a fresh used by riders from all around the globe. For the comfort of riding and safety both yours and your horse's, it is worth buying supreme quality articles, which would allow one to fully appreciate this exceptional sport.

Capacious!

(Andrewrib, 2020.04.02 03:23)

Awesome course of expression. Keep it up!

Youtube to mp4 downloader

(Keepvid893x, 2020.03.28 00:49)

Hi guys, just came across your wonderful website and would like to share some free userful websites.
The Best free online <a href=https://keepvid.ch/pt/youtube-to-mp3>YouTube mp3</a> tools.
New <a href=https://flvto.ch/de/youtube-converter>youtube converter</a> website.
The Best and stable <a href=https://2conv.ch/>video Downloader</a>
New <a href=https://ytmp3.ch/>youtube to mp3</a> website.

Independent Testimonials about Cryptocurrency Brokers

(ForexPrert, 2020.03.21 06:49)

currency-trading-brokers.com/forex-comparisons-ratings-reviews-thailand.html เป็นอิสระ ความเห็น เกี่ยวกับ เงินตรา-สกุลเงิน-หลักทรัพย์-หุ้นทุน-สต็อก-หุ้นของ-กองทุน-ฟันด์-เงินทุน โบรกเกอร์.

youxnxtwhfma

(gsciohjf, 2020.03.21 05:20)

viagra womans perspective
https://canadlanpharmacy.com/ - viagra canada

Пин Ап Казино

(PinUp, 2020.03.19 03:20)

Пин Ап казино <a href=https://pin-up777.ru/>Pin Up Casino</a> официальный сайт играть на деньги или бесплатно

Free&easy to use youtube downloader, free and fast.

(Y2mateK300, 2020.03.17 21:48)

Hello folks, just came across your post, really appreciate your works!
Would like to post some useful free website, hope you like it.
<a href=https://flvto.ch/>Youtube Converter</a>
<a href=https://y2mate.ch/>y2mate</a>
<a href=https://keepvid.ch/en/youtube-video-downloader>Youtube video downloader</a>
<a href=https://ytmp3.ch/>Youtube to mp3 converter</a>
<a href=https://listentoyoutube.ch/ja/youtube-to-mp3-sites>YouTube MP3 変換</a>
<a href=https://youtufab.com/download-youtube-mp4-1080p>Youtube to mp4</a>

gcjxvfwa

(mstuwqye, 2020.03.10 22:00)

https://asffdsafasfaszxc.blogspot.com/2020/03/httpoganizepouchanjeayiti.html
https://asffdsafasfaszxc.blogspot.com/2020/03/httpspainmanagementreview.html
https://asffdsafasfaszxc.blogspot.com/2020/03/httpcommunity_15.html
https://asffdsafasfaszxc.blogspot.com/2020/03/httpscrystalgalaxycollege.html
https://asffdsafasfaszxc.blogspot.com/2020/03/httpmygunbroker.html

forex auto trend forecaster

(ForexHipt, 2020.03.06 06:22)

what is free margin in forex trading https://currency-trading-brokers.com/forex-comparisons-ratings-reviews-united-kingdom-australia-new-zealand.html

Free&easy to use youtube downloader, free and fast.

(Y2mateP577, 2020.02.25 21:32)

Hi there, just came across your articles, really like your works!
Would like to share some useful website, hope you like it.
<a href=https://flvto.ch>Youtube Converter</a>
<a href=https://y2mate.ch/>y2mate</a>
<a href=https://youtubetomp3.watch/>Youtube to mp3</a>
<a href=https://ytmp3.ch>Youtube to mp3 downloader</a>
<a href=https://listentoyoutube.ch/ja/youtube-to-mp3-sites/>YouTube MP3 変換</a>
<a href=https://youtufab.com/download-youtube-mp4-1080p>Youtube to mp4</a>

COVID-19 Everything you need to know

(shirleytof, 2020.02.24 16:06)

How to Protect Your child from coronavirus recomendations

There are more than 85,000 infected COVID-19 cases all around the world!

https://t.co/ZB6VMlxLgy

Free&easy to use youtube downloader, free and fast.

(Y2mateD600, 2020.02.24 03:14)

Hi there, just came across your post, really like your works!
Would like to share some useful free website, hope you like it.
<a href=https://flvto.ch>Youtube Converter</a>
<a href=https://y2mate.ch/>y2mate</a>
<a href=https://youtubetomp3.watch/>Youtube to mp3</a>
<a href=https://ytmp3.ch>Youtube to mp3 converter</a>
<a href=https://listentoyoutube.ch/ja/youtube-to-mp3-sites/>YouTube MP3 変換</a>
<a href=https://youtufab.com/download-youtube-mp4-1080p>Youtube to mp4</a>

Фильмы онлайн

(Adwaynebiado, 2020.02.21 01:38)

За все срок существования заграничного кинематографа сценаристы и режиссеры смогли воплотить для экранах огромное разнообразие
идей и взглядов, подарив любителям кино настоящие шедевры классики. Главной чертой, отличающей лучшие зарубежные фильмы через других
жанров, является реалистичная графика, увлекательный и динамично развивающийся содержание, тщательно продуманная мнение
и умопомрачительные трюки профессиональных каскадеров. Ровно обыкновенный, для съемку новинок зарубежного кинематографа тратятся значительные денежные ресурсы –
это капиталовложение не всего быстро возвращается к создателям, только и приносит большую польза после премьеры фильма, а также оправдывает репутация
лучших бестселлеров и блокбастеров Голливуда.
Буде вы настоящий аристарх интригующих голливудских боевиков, сентиментальных французских драм, реалистичных английских детективов и красочных азиатских
кинолент, тут вам следует посетить выше виртуальный кинотеатр, дабы примечать зарубежное кино . Мы подобрали внушительную коллекцию
и СМС, завоевавших престижные призы и награды и получивших престиж в мировом сообществе киноманов.
А ради маленьких телезрителей предусмотрен горний отбор мультипликационных и приключенческих фильмов.

https://dzen-kino.com/search-tag/divitis-bezkostovno

Correct Point of view cEn

(Deannacob, 2020.02.17 12:39)

Badly shorter librium to another blocked <a href=http://prescriptioncial.com/>cialis without prescription</a> Scares during storyboard and in the comparable or http://yazoocomputers.info/forums/users/Lsonderick/
http://igiannini.com/?option=com_k2&view=itemlist&task=user&id=1505415
http://ariasepand.ir/index.php/forum/suggestion-box/22670-be-met-by-locality-abure
http://profesionalesdelviaje.com/index.php?topic=1663.new#new


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »