Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

panilul.se

(panilul.se, 2020.10.13 18:34)


What's up, just wanted to tell you, I enjoyed this post. It was practical. Keep on posting! panilul.se/map4.php in och finn gardiner

spændte bryster amning munhea.se

(munhea.se, 2020.10.13 07:58)


I have to thank you for the efforts you have put in penning this website. I am hoping to check out the same high-grade blog posts by you in the future as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me to get my very own site now ;) geni.munhea.se/map5.php spændte bryster amning

Интернет магазин чехлов чтобы телефонов

(Brucecon, 2020.10.13 06:08)

Ваш девайс ничем не отличается между других? Это вероятно
выправить с поддержкой особых аксессуаров. В нашем интернет
шоуруме ради вас подыщут престижные, прекрасные чехлы для
телефонных аппаратов в Украине.
<a href=https://onecase.com.ua>
чехлы для смартфонов</a>

benmmdi.se

(benmmdi.se, 2020.10.12 17:49)


I read this paragraph completely regarding the difference of most up-to-date and previous technologies, it's remarkable article. benmmdi.se/map17.php wilfa glassmaskin recept

vindavvisare golf 4 aperca.se

(aperca.se, 2020.10.12 15:44)


Howdy! I could have sworn I've been to this blog before but after reading through some of the post I realized it's new to me. Anyways, I'm definitely delighted I found it and I'll be bookmarking and checking back often! sioth.aperca.se/map6.php vindavvisare golf 4

oratrg.se

(oratrg.se, 2020.10.12 06:21)


Very rapidly this site will be famous amid all blog viewers, due to it's nice articles oratrg.se/map27.php nyttigt alternativ till pasta

chokladfyllning till tГҐrta munhea.se

(munhea.se, 2020.10.11 09:18)


Hi there, this weekend is good in support of me, since this occasion i am reading this great informative post here at my residence. ketsl.munhea.se/map3.php chokladfyllning till tГҐrta

egluopu.se

(egluopu.se, 2020.10.11 04:13)


My brother recommended I may like this website. He was once entirely right. This submit truly made my day. You can not believe just how a lot time I had spent for this info! Thanks! egluopu.se/map24.php recette crepe journal des femmes

mörkblå kostym slips naoblal.se

(naoblal.se, 2020.10.10 13:47)


Hi there this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated! beucler.naoblal.se/skin-care/moerkbl-kostym-slips.php mörkblå kostym slips

lediga elektriker jobb göteborg naoblal.se

(naoblal.se, 2020.10.10 04:24)


Hello to all, how is all, I think every one is getting more from this web site, and your views are good designed for new visitors. naoblal.se/relaxation/lediga-elektriker-jobb-goeteborg.php lediga elektriker jobb göteborg

sГҐgmyra outlet butiker naoblal.se

(naoblal.se, 2020.10.09 18:55)


This info is worth everyone's attention. How can I find out more? prosla.naoblal.se/advice-girlfriends/sgmyra-outlet-butiker.php sГҐgmyra outlet butiker

Интересные фотоподборки

(JamesEffop, 2020.10.09 08:55)

Всем привет!
Нашел подборки гифок и приколов на этом сайте: http://agentorange.ru :
новости шоу бизнеса год http://agentorange.ru/shou-biznes/
Фотосессии группы Serebro на берегу моря http://agentorange.ru/art-foto-interesnoe/5124-fotosessii-gruppy-serebro-na-beregu-morya.html
Как отдыхали мужчины в советские времена <a href=http://agentorange.ru/interesnoe/10918-kak-otdyhali-muzhchiny-v-sovetskie-vremena.html> Как отдыхали мужчины в советские времена </a>
http://agentorange.ru/interesnoe/11010-chto-posmotret-v-kolumbii-10-foto.html

göteborgs energi mina sidor naoblal.se

(naoblal.se, 2020.10.09 01:31)


Hi there, I enjoy reading through your article post. I wanted to write a little comment to support you. otto.naoblal.se/beauty/goeteborgs-energi-mina-sidor.php göteborgs energi mina sidor

julklappstips för 100 kr naoblal.se

(naoblal.se, 2020.10.08 07:19)


Good day! I could have sworn I've been to this web site before but after going through a few of the articles I realized it's new to me. Regardless, I'm definitely happy I came across it and I'll be bookmarking it and checking back frequently! tiace.naoblal.se/decorations/julklappstips-foer-100-kr.php julklappstips för 100 kr

бесплатное видео новости

(Robertcot, 2020.10.05 15:09)

Здравствуйте! Класный у вас сайт!
Что думаете по этим новостям?:
Российская авиация наращивает интенсивность ударов по боевикам в районе Алеппо - Военный Обозреватель http://mybioplanet.ru/news/23857-rossiyskaya-aviaciya-naraschivaet-intensivnost-udarov-po-boevikam-v-rayone-aleppo-voennyy-obozrevatel.html
http://mybioplanet.ru/information-technology-it/19847-v-rossii-predstavili-novuyu-parashyutnuyu-sistemu-dlya-kosmicheskih-korabley.html
Ещё много всего нашел тут: <b> новости криптовалютной экономики </b> http://mybioplanet.ru/
<a href=http://mybioplanet.ru/video/>новости украины сегодня видео</a> ютуб видео новости

Перевозка опасных грузов по выгодным условиям

(Devinkal, 2020.10.04 21:46)

Cайт о перевозке опасных грузов автомобильным транспортом и
Европейском соглашении о международной дорожной перевозке
опасных грузов (ADR = ДОПОГ).
<a href=https://www.labadr.com.ua/>чайлдпорн
</a>

Купить необычные товары на гидра платформе

(ScottNap, 2020.10.01 04:16)

На самом деле все довольно элементарно. Живу всевозможные
стороннии сервисы для приобретения BTC, впрочем этот метод
не всякий раз считается безвредным.
<a href=https://hydra-official-website.com> Hydra зеркало</a>
<a href=https://hydrahelp24.com> Hydra зеркало</a>
<a href=https://hydra24shop.net>как зайти на гидру</a>
<a href=https://hydrahelp24.com>как зайти на гидру</a>
<a href=https://www.hydra2web-site-zerkalo.top> Гидра ссылка</a>
<a href=https://hydra2web-site.com> как зайти на hydra</a>
<a href=https://hydra-website.ru> Hydra официальный сайт</a>

cost cialis Hatoneda

(online cialis, 2020.09.28 20:30)

Cheap Celebrex Shoopy https://asocialiser.com/ - purchase cialis online cheap Upsego Folgen Levitra Spatmets <a href=https://asocialiser.com/#>Cialis</a> Buriessery Viagra Zollprobleme

Отзыв о Richpush обман вебмастера на 941 долларов

(Richcon, 2020.09.28 18:40)

Добрый день nyuszivilag.eoldal.hu

В этой статье <a href=https://obzoroff.shop/richpush/>отзыв Richpush</a> я подробно хочу рассказать как меня кинули на 962 долларов.

Сеть пуш трафика обманным путём получает деньги с вебмастеров <a href=https://obzoroff.shop/richpush/>отзыв Richpush</a> и поставляет им некачественный трафик с 39185 дорвеев

Эта тема обсуждается и на других сайтах и форумах <a href=https://urtheone.vip/product/urtheone-hair-brush-boar-bristle/comment-page-23#comment-1825>Отзыв о Richpush обман вебмастера на 867 долларов</a> aaaee39

Желаю Вам не попасться на эту авантюру!

BENEFITS OF ONLINE LOANS

(Josephcak, 2020.09.28 09:05)

Loans are taken and processed tiny financial companies
to global banks. These banks tend to allow funds for
countries. This leads to an expand in funds as well as
an expand in advantage through proper money management.
The process of getting a loan should be understood
before applying for a loan.

https://realitypaper.com/history-of-robocash.html


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »