Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

oratrg.se

(oratrg.se, 2020.10.20 23:32)


What a material of un-ambiguity and preserveness of precious knowledge on the topic of unexpected feelings. oratrg.se/map34.php crocs stövlar rea

dehllap.se

(dehllap.se, 2020.10.20 13:19)


Hi to all, how is all, I think every one is getting more from this website, and your views are fastidious in favor of new users. dehllap.se/map30.php tt motor ljusdal

Г¤r silikon giftigt aperca.se

(aperca.se, 2020.10.19 20:05)


Hey there I am so happy I found your web site, I really found you by accident, while I was looking on Digg for something else, Anyways I am here now and would just like to say many thanks for a marvelous post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the superb jo. passm.aperca.se/map1.php Г¤r silikon giftigt

Огромная коллекция картинок и гифок ради любых случаев

(DavidTal, 2020.10.19 16:10)

Самые актуальные и свежие картинки на весь случае жизни. Хотите оригинально
поздравить любимого человека или мужа, тут вам к нам. На нашем сайте вы можете встречать
картинки чтобы поздравить близких с различными праздниками.

<a href=https://otkritkivip.ru/category/ezhednevnye/horoshego-dnja/>удачного дня и хорошего настроения</a>
<a href=https://otkritkivip.ru/category/ezhednevnye/dobryj-vecher/>открытки добрый вечер</a>

tumphati.se

(tumphati.se, 2020.10.19 07:43)


It's amazing to pay a quick visit this site and reading the views of all colleagues regarding this paragraph, while I am also keen of getting know-how. tumphati.se/map9.php hvordan føles en kræftknude i brystet

skins shorts mens munhea.se

(munhea.se, 2020.10.19 07:15)


I really love your website.. Great colors &amp; theme. Did you build this site yourself? Please reply back as I'm planning to create my own personal site and would like to learn where you got this from or exactly what the theme is named. Cheers! prefi.munhea.se/map6.php skins shorts mens

egluopu.se

(egluopu.se, 2020.10.18 11:52)


This text is priceless. When can I find out more? egluopu.se/map2.php Г¶vningar med vikter

skip beet speed aperca.se

(aperca.se, 2020.10.18 02:03)


For most up-to-date news you have to visit the web and on world-wide-web I found this web site as a best site for latest updates. emti.aperca.se/map10.php skip beet speed

otertbe.se

(otertbe.se, 2020.10.18 01:47)


Awesome! Its genuinely awesome piece of writing, I have got much clear idea on the topic of from this piece of writing. otertbe.se/map17.php hur länge ska man ha i silverschampo

dark circles under eyes treatment munhea.se

(munhea.se, 2020.10.17 14:01)


May I simply just say what a comfort to find somebody who truly knows what they are talking about on the internet. You actually understand how to bring a problem to light and make it important. More people should check this out and understand this side of your story. It's surprising you aren't more popular since you surely have the gift. quiro.munhea.se/map5.php dark circles under eyes treatment

смотреть сериал защитники 2020 в хорошем качестве

(Darnellfrord, 2020.10.17 12:14)

Привет всем участникам форума! прикольный у вас сайт!
Нашел обширную базу кино: <b> Смотреть онлайн лучшие триллеры </b> <a href=http://kinobibly.ru/>http://kinobibly.ru/</a>
Тут: смотреть онлайн фильмы ужасов триллеры лучшие http://kinobibly.ru/triller/ список 2020
Здесь: <a href=http://kinobibly.ru/serialy/>смотреть сериал волчонок все сезоны в хорошем</a> дар сериал смотреть бесплатно в хорошем качестве список 2019
Тут: http://kinobibly.ru/6147-sekret-haruki-nogidzaki-nogizaka-haruka-no-himitsu-sezon-1-2008.html Секрет Харуки Ногидзаки / Nogizaka Haruka no Himitsu (Сезон 1) (2008) смотреть онлайн бесплатно
Тут: http://kinobibly.ru/8658-v-prokat-vyhodit-film-otkrytiya-kannskogo-kinofestivalya-2015.html

ужасы бесплатно в хорошем

(WayneWeere, 2020.10.17 05:31)

Приветствую! интересный у вас сайт!
Нашел интересную базу кино: <a href=http://inspacefilm.ru/>2019 в хорошем качестве hd 720 лучшие боевики</a>
Здесь: <a href=http://inspacefilm.ru/vestern/>вестерны лучшие бесплатно</a> смотреть вестерны онлайн в хорошем качестве бесплатно список 2020
Здесь: <a href=http://inspacefilm.ru/dokumentalnyy/>документальные фильмы смотреть онлайн бесплатно в хорошем</a> смотреть бесплатно документальные фильмы лучшее рейтинг 2019
Тут: http://inspacefilm.ru/5823-altar-prizrak-doma-redkliff-altar-2014.html Алтарь / Призрак дома Редклифф / Altar (2014) смотреть онлайн бесплатно
Тут: http://inspacefilm.ru/10700-zvezda-vikingov-poluchil-rol-v-prikvele-zalozhnicy.html

squgarik.se

(squgarik.se, 2020.10.17 04:59)


Very great post. I just stumbled upon your weblog and wished to mention that I've really loved surfing around your blog posts. After all I will be subscribing on your feed and I am hoping you write once more very soon! squgarik.se/map7.php kortisonsalva i ansiktet

dufvenkrooks chili choklad aperca.se

(aperca.se, 2020.10.16 07:07)


Undeniably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks doodr.aperca.se/map10.php dufvenkrooks chili choklad

persdap.se

(persdap.se, 2020.10.15 23:41)


This post will assist the internet viewers for setting up new website or even a weblog from start to end. persdap.se/map37.php hälsokost stora höga

race marine kalsonger munhea.se

(munhea.se, 2020.10.15 21:32)


excellent issues altogether, you simply gained a new reader. What might you suggest about your publish that you simply made some days ago? Any positive? mount.munhea.se/map4.php race marine kalsonger

probduo.se

(probduo.se, 2020.10.15 10:07)


Appreciate this post. Will try it out. probduo.se/map31.php jobb köpenhamn butik

sasilu.se

(sasilu.se, 2020.10.15 01:12)


I'm not sure why but this web site is loading very slow for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end? I'll check back later on and see if the problem still exists. sasilu.se/map5.php cutting room stockholm

unge greve dracula dvd aperca.se

(aperca.se, 2020.10.14 13:31)


Hello, its nice article on the topic of media print, we all be aware of media is a impressive source of data. glist.aperca.se/map3.php unge greve dracula dvd

azilopar.se

(azilopar.se, 2020.10.14 09:24)


Heya! I realize this is sort of off-topic however I had to ask. Does operating a well-established blog such as yours take a massive amount work? I am completely new to writing a blog however I do write in my diary everyday. I'd like to start a blog so I can share my own experience and thoughts online. Please let me know if you have any kind of recommendations or tips for brand new aspiring blog owners. Appreciate it! azilopar.se/map18.php kiosk till salu


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »