Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

sug i magen illamГҐende munhea.se

(munhea.se, 2020.10.27 20:46)


Howdy! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a marvellous job! ifpro.munhea.se/map8.php sug i magen illamГҐende

Интересная информация

(Allangob, 2020.10.27 16:23)

Всем привет!
Нашел русскую инфу на этом сайте: http://wozap.ru :
интересное видео бесплатно http://wozap.ru/video/
Конкурс фотографий National Geographic Traveler 2016. Часть 2 http://wozap.ru/foto-prikoly-interesnoe/5864-konkurs-fotografiy-national-geographic-traveler-2016-chast-2.html
Правила жизни Курта Кобейна <a href=http://wozap.ru/foto-prikoly-interesnoe/3744-pravila-zhizni-kurta-kobeyna.html> Правила жизни Курта Кобейна </a>
http://wozap.ru/humor/11898-zachem-medvedi-vstayut-na-zadnie-lapy-12-foto.html

sasilu.se

(sasilu.se, 2020.10.27 16:19)


Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to say that I get in fact enjoyed account your weblog posts. Anyway I'll be subscribing for your feeds or even I achievement you get entry to constantly fast. sasilu.se/map14.php hur spacklar man

Самы надежный магазин в рунете и не только

(Rodneyfurry, 2020.10.27 14:12)

Этот метод считается более всераспространенным между онлайн
юзеров, впрочем не всякий раз отменно избирает оптимальную
ссылку или же зеркало. Шлюз сам обусловит подходящий метод
для перехода на официальный вебсайт гидра и перенаправит юзера
механически на наименее загруженный сервер.
<a href=https://hydra-official-website.com> Гидра ссылка</a>

<a href=https://hydra-website.ru> Hydra официальный сайт</a>

exuviance återförsäljare stockholm aperca.se

(aperca.se, 2020.10.26 23:22)


When someone writes an piece of writing he/she retains the thought of a user in his/her mind that how a user can be aware of it. So that's why this piece of writing is outstdanding. Thanks! doodr.aperca.se/map3.php exuviance återförsäljare stockholm

benmmdi.se

(benmmdi.se, 2020.10.26 15:18)


Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone! benmmdi.se/map21.php rituals fri frakt

украшение на новый год 2017 своими руками

(domosChugh, 2020.10.25 20:08)

http://gde-vzyatkredit.ru/samye-dorogie/samye-dorogie-i-redkie-marki-sssr.html

hur fГҐr man vattkoppor munhea.se

(munhea.se, 2020.10.25 15:42)


Hi there! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on. Any tips? compe.munhea.se/map6.php hur fГҐr man vattkoppor

Жизнь на юге

(Danil, 2020.10.25 04:57)


<a href=https://south.life/>особенности краснодарского края</a>

dry skin everywhere munhea.se

(munhea.se, 2020.10.23 19:01)


Quality content is the main to attract the users to go to see the web page, that's what this website is providing. tuta.munhea.se/map4.php dry skin everywhere

Мебель своими руками

(GrahamKiz, 2020.10.23 11:34)

<a href="https://mebel-v-nsk.ru">mebel-v-nsk.ru</a>

Мебель своими руками

(GrahamKiz, 2020.10.22 20:44)

<a href="https://mebel-v-nsk.ru">mebel-v-nsk.ru</a>

nike outlet sverige munhea.se

(munhea.se, 2020.10.22 17:37)


Hello to all, the contents present at this web site are actually remarkable for people experience, well, keep up the good work fellows. atrec.munhea.se/map10.php nike outlet sverige

azilopar.se

(azilopar.se, 2020.10.22 14:25)


all the time i used to read smaller posts which also clear their motive, and that is also happening with this paragraph which I am reading at this time. azilopar.se/map19.php kolloidalt silver halsfluss

probduo.se

(probduo.se, 2020.10.22 04:39)


Hi there would you mind letting me know which web host you're using? I've loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a fair price? Thanks a lot, I appreciate it! probduo.se/map13.php idun minerals Г¶gonskugga

soften skin photoshop aperca.se

(aperca.se, 2020.10.21 17:58)


Quality articles or reviews is the main to interest the viewers to pay a visit the website, that's what this website is providing. inun.aperca.se/map11.php soften skin photoshop

эйкьюди одноразовая сигарета как использовать без вреда

(JimAllelL, 2020.10.21 17:54)

электронные сигареты retch <a href=https://hqd.wiki/kak-polzovatsya-elektronnoj-sigaretoj-hqd/>эйкьюди сколько можно использовать</a>
------
купить электронную сигарету в фурманове <a href=https://hqd.wiki/kak-polzovatsya-elektronnoj-sigaretoj-hqd/>как включить hqd электронная</a>

Мебель

(Michaelwreno, 2020.10.21 04:42)

<a href="https://mebel-v-nsk.ru">mebel-v-nsk.ru</a>

sierra leonean avellane Undogue

(Timothycot, 2020.10.21 00:04)

true blood season 5 episode 13 tv links
<a href=http://yoreireishi59.4khdcamera.com>http://gusashirakan68.vitekivpddns.com</a>
download swat 4 full game pc free writing the romantic comedy billy mernit download
http://sekikaranho42.vitekivpddns.com
http://nteraharabu21.vitekivpddns.com
http://medeomoshiba57.inoxdvr.com
http://nedanpokan28.sieraddns.com
http://zokuninsage60.inoxdvr.com

corel paint shop pro photo x5 keygen first runner up of bigg boss season 7

glykol pГҐ huden munhea.se

(munhea.se, 2020.10.20 23:59)


Hi, I do think this is an excellent blog. I stumbledupon it ;) I am going to revisit yet again since I book marked it. Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide other people. enza.munhea.se/map2.php glykol pГҐ huden


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »