Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

новости мобильных игр

(GeorgeTipsy, 2020.11.05 08:49)

Всем привет! Класный у вас сайт!
Нашёл инфу в сети:
Microsoft разработчикам: ваши сверхдорогие приложения не приветствуются Windows http://itcyber.ru/10772-microsoft-razrabotchikam-vashi-sverhdorogie-prilozheniya-ne-privetstvuyutsya-windows.html
http://itcyber.ru/14481-eksperty-kazhdaya-tretya-kompaniya-podyskivaet-personal-cherez-socseti.html
новости лета http://itcyber.ru/news/
использование информационных технологий http://itcyber.ru/information-technology-it/
Ещё много всего нашел тут: <b> Актуальные новости IT </b> http://itcyber.ru/

när är graviditetstest säkert aperca.se

(aperca.se, 2020.11.05 04:55)


Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I'll be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I'll definitely return. suspi.aperca.se/map6.php när är graviditetstest säkert

persdap.se batteri 312 hörapparat

(persdap.se batteri 312 hörapparat, 2020.11.05 02:34)


Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something informative to read? batteri 312 hörapparat persdap.se/map16.php

pizzeria istanbul vallentuna meny munhea.se

(munhea.se, 2020.11.04 11:19)


Wow, incredible weblog structure! How long have you ever been blogging for? you made blogging look easy. The whole glance of your web site is magnificent, let alone the content!
mondd.munhea.se/map1.php pizzeria istanbul vallentuna meny

egluopu.se

(egluopu.se, 2020.11.03 19:26)


My brother suggested I might like this blog. He was entirely right. This post actually made my day. You cann't imagine just how much time I had spent for this info! Thanks! egluopu.se/map36.php d vitamin dosering vuxna

hur mycket kostar en chipspГҐse aperca.se

(aperca.se, 2020.11.03 11:31)


Hey this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated! morme.aperca.se/map7.php hur mycket kostar en chipspГҐse

benmmdi.se

(benmmdi.se, 2020.11.03 04:55)


Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It really useful &amp; it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you aided me. benmmdi.se/map8.php klГҐda i underlivet pГҐ natten

diarre i flere uger munhea.se

(munhea.se, 2020.11.02 23:00)


I am regular visitor, how are you everybody? This article posted at this website is in fact pleasant. prefi.munhea.se/map3.php diarre i flere uger

benmmdi.se

(benmmdi.se, 2020.11.02 04:06)


It's remarkable to visit this web site and reading the views of all colleagues about this paragraph, while I am also keen of getting know-how. benmmdi.se/map37.php att tänka på som gravid

Awesome software for your PC FREE

(Andrewpreni, 2020.11.02 01:46)

Welcome to our great software exhibition!
All software are FREE! Only Today!

<a href=https://google-earth.downloadsdb.com/>Google Earth</a>
<a href=http://popcorn-time.downloadsdb.com>Popcorn Time</a>
<a href=http://youtube-downloader.downloadsdb.com>Youtube Downloader</a>
<a href=https://itunes.downloadsdb.com/>itunes</a>
<a href=https://mozilla-firefox.downloadsdb.com/>Firefox</a>

dehllap.se

(dehllap.se, 2020.11.01 12:12)


If you wish for to increase your knowledge just keep visiting this website and be updated with the hottest information posted here. dehllap.se/map28.php stor bums pГҐ ryggen

Креативная Мебель под заказ в СПБ

(Dannysor, 2020.11.01 02:57)

В случае еслиЕсли Вы желаете приобрести дешевую корпусную
меблировка в СПБ, Вы попали по адресу. Наш интернет-магазин
корпусной мебели приглашает высококачественную меблировка на
заявка по доступной стоимости. Корпусная меблировка на заявка сейчас очень востребована спасибо способности делать личный дизайн, а еще спасибо низкой цены.

<a href=https://mebelmixspb.ru/g28116150-vitriny-dlya-gostinoj> витрины для гостиной</a>
<a href=https://mebelmixspb.ru/g28116214-shkafy-kupe> шкафы купе</a>

Самый популярный поиск видео для взрослых в рунете

(Rickeyhab, 2020.11.01 02:56)

Самый популярный поиск клубнички в рунете, вы можете найти видео в высоком
качестве на любой вкус, от молоденьких до пожилых девочек! Самое качественное
проно в интернете на сайте который указан ниже!


<a href=https://hqporno.ru/lesbiyskaya_porno>Лесбиянки порно видео</a>

<a href=https://hqporno.ru/bolshiye_siski_porno>Большие сиськи порно</a>

ta bort navelpiercing munhea.se

(munhea.se, 2020.10.30 22:03)


It's actually very difficult in this full of activity life to listen news on Television, therefore I only use internet for that purpose, and take the most up-to-date news. skywe.munhea.se/map4.php ta bort navelpiercing

baume pour le corps aperca.se

(aperca.se, 2020.10.30 21:53)


Hi there! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no back up. Do you have any solutions to protect against hackers? puzzc.aperca.se/map13.php baume pour le corps

tumphati.se

(tumphati.se, 2020.10.30 09:22)


Hi to all, how is the whole thing, I think every one is getting more from this website, and your views are pleasant in favor of new viewers. tumphati.se/map18.php the body shop borlänge

Познай себя с золотым геномом! Лучший тренинг

(Charlesjab, 2020.10.30 04:52)

Познания, какие вам казаться не отыщете в горизонтах сети
интернет, таким образом равно сиречь они закодированы/
заархивированы во клеточках вашего рассудки.

<a href=http://akademiya-centr-sveta.ru>http://akademiya-centr-sveta.ru</a>
С носителя ко носителю данные познания переходят с через активации
Первоначальной клеточки памяти, с через телепатической
коммуникации также инициаций. Данное ваша Первичная комната
памяти водит вам ко синхронизации со ней, ради того воеже
повернуть новейшую жизнедеятельность, переключиться тама,
в каком месте вам вконец рады. Бросьте корректировать все
без исключения в таком случае, то что вам казаться не удовлетворяет
во существования. Возьмите всетаки без исключения со симпатией
также переключаетесь. Вам ожидает вдосталь новейшая
жизнедеятельность, абсолютная магии во активном Наличии
Помощи, Влюбленности также опеки об Вам Верховными Мощностями.

panilul.se

(panilul.se, 2020.10.29 17:28)


An outstanding share! I have just forwarded this onto a friend who has been doing a little homework on this. And he in fact ordered me lunch due to the fact that I discovered it for him... lol. So let me reword this.... Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to talk about this matter here on your site. panilul.se/map17.php a kassan för service och kommunikation

krafft lusern pellets munhea.se

(munhea.se, 2020.10.29 09:40)


Greetings from Idaho! I'm bored at work so I decided to browse your website on my iphone during lunch break. I really like the knowledge you present here and can't wait to take a look when I get home. I'm amazed at how fast your blog loaded on my cell phone .. I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, excellent site! geni.munhea.se/map10.php krafft lusern pellets

enugn.se

(enugn.se, 2020.10.29 07:25)


I think this is one of the most vital information for me. And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The website style is wonderful, the articles is really excellent : D. Good job, cheers enugn.se/map1.php face stockholm mineral foundation


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »