Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Продажа котят породы мейн кун

(Floydoxilt, 2020.11.14 05:14)

Продажа котят породы мейн кун. Питомник Мейн кун в Санкт-Петербурге.
Доступные цены. Элиные производители
<a href=http://cary-star.ru/>мейн кун купить авито</a>
<a href=http://caryhttp://cary-star.ru/star.ru/2020/06/14/%D1%85%D0%BE%D1%87%D1%83http://cary-star.ru/%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8http://cary-star.ru/%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D0%BDhttp://cary-star.ru/%D0%BA%D1%83%D0%BD%D0%B0/>кошки мейн кун</a>
<a href=https://caryhttp://cary-star.ru/star.ru/tag/%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8%D1%82%D1%8Chttp://cary-star.ru/%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D0%BDhttp://cary-star.ru/%D0%BA%D1%83%D0%BD/>купить мейн куна цена</a>
<a href=http://cary-star.ru/>купить кота британца</a>
<a href=http://cary-star.ru/>купить котенка мейн куна на авито</a>
<a href=http://cary-star.ru/>мейн кун купить екатеринбург</a>
<a href=http://cary-star.ru/>купить мейн куна в москве и московской</a>
<a href=http://caryhttp://cary-star.ru/star.ru/>мейн кун купить фото</a>
<a href=http://cary-star.ru/>купить корм для мейн куна</a>
<a href=http://cary-star.ru/>мейн кун купить в перми</a>


https://yandex.ru/maps/2/saint-petersburg/?ll=30.315635%2C59.938951&mode=search&oid=1420812562&ol=biz&sll=30.315635%2C59.938951&sspn=0.986023%2C0.282177&text=питомник%20мейн%20кун&z=11

https://yandex.ru/collections/user/company%40pitomnik-koshek-porody-mein-kun-cary-star/

bracen.se

(bracen.se, 2020.11.13 09:18)


I absolutely love your website.. Great colors &amp; theme. Did you make this amazing site yourself? Please reply back as I'm planning to create my own blog and would love to learn where you got this from or exactly what the theme is called. Cheers! http://raiker.bracen.se/skin-care/mens-oftare-aen-vanligt.php mens oftare Г¤n vanligt

bo sot hem

(bosothem, 2020.11.13 07:55)

bo sot hem Bò Sốt Hẻm
https://bosothem.com/
0935901505
BÒ SỐT HẺM tìm đối tác mở quán BÒ SỐT HẺM tại 64 tỉnh thành Việt Nam
Công ty sẽ setup toàn bộ mọi thứ như bàn ghế, chảo, bếp, dụng cụ, bảng hiệu
Công Ty TNHH Bò SỐT HẺM
Số ĐT:0935901505

kattetis lugt væk bacboo.se

(bacboo.se, 2020.11.13 04:23)


Hello there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I really enjoy reading your articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same topics? Thanks for your time! http://drolal.bacboo.se/for-women/kattetis-lugt-vk.php kattetis lugt væk

Сауна уфа с бассейном недорого

(Jerryfearo, 2020.11.13 00:46)


В оформлении пользуют лишь только естественный мрамор,
который делает определенный экстерьер в помещении. Ритуал
произведено из нескольких рубежей. Это подготовка тела, его
разогревание и очистка при поддержке варежки с строгим
покрытием из волокна кокоса или шерсти.
<a href=https://sauna-v-ufe.ru/>сауна уфа недорого</a>
<a href=https://sauna-v-ufe.ru/>сауна уфа с бассейном недорого</a>

bracen.se

(bracen.se, 2020.11.12 06:12)


Pretty! This was an incredibly wonderful post. Thanks for providing this information. http://ziele.bracen.se/useful-tips/infektion-p-tungan.php infektion pГҐ tungan

Работа для девушек без опыта работы

(Angelpowof, 2020.11.12 03:24)

Деятельность с целью женщин В Случае Если вам занимает деятельность
с целью женщин, в то время свой веб-сайт способен быть с целью вам
хорошим заключением. Я презентуем собою обслуживание согласно розыску
службу с целью женщин также трудимся ранее во протяжение продолжительного
этапа периода.

<a href=https://jobgirl24.ru/>высокооплачиваемая работа для девушек</a>
<a href=https://jobgirl24.ru/>работа для девушек спб</a>

vad äter sköldpaddor bacboo.se

(bacboo.se, 2020.11.10 20:06)


obviously like your website but you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to inform the reality then again I will definitely come again again. http://erouv.bacboo.se/beautiful-things/vad-aeter-skoeldpaddor.php vad äter sköldpaddor

Работа для девушек без опыта работы

(Angelowof, 2020.11.10 03:08)

Деятельность с целью женщин В Случае Если вам занимает деятельность
с целью женщин, в то время свой веб-сайт способен быть с целью вам
хорошим заключением. Я презентуем собою обслуживание согласно розыску
службу с целью женщин также трудимся ранее во протяжение продолжительного
этапа периода.

<a href=https://jobgirl24.ru/>высокооплачиваемая работа для девушек</a>
<a href=https://jobgirl24.ru/>работа для девушек спб</a>

Detonic как да използвам nyuszivilag.eoldal.hu

(Detcon, 2020.11.09 05:26)

Detonic как да използвате <a href=http://depi.com.my/web/f?p=612:5:4283472855876978650::NO:::>Detonic Kosten depi.com.my</a> 00bf2af https://farmaco.site/cardiology/detonic-critico/

триллеры онлайн бесплатно в хорошем качестве

(JamesSenia, 2020.11.09 00:28)

Привет всем участникам форума! класный у вас сайт!
Нашел обширную базу кино: <a href=http://kinoserialtv.net/>мультфильмы 2020 смотреть хорошем качестве бесплатно онлайн</a>
Тут: самые лучшие фильмы ужасов смотреть онлайн http://kinoserialtv.net/uzhasy/ рейтинг 2020
Здесь: фильмы фэнтези 2020 смотреть хорошем качестве http://kinoserialtv.net/fentezi/ список 2019
Здесь: Единство / Togetherness (Сезон 1) (2014-2015) смотреть онлайн бесплатно http://kinoserialtv.net/6311-edinstvo-togetherness-sezon-1-2014-2015.html
Здесь: http://kinoserialtv.net/16898-skolko-deneg-poteryaet-mgm-iz-za-perenosa-reliza-novogo-bonda.html

поиск человека по имени и фамилии

(Stevennic, 2020.11.09 00:18)

вк поиск людей без https://vkppl.info

usa news politics, bbc news us

(Thomasfrupt, 2020.11.08 11:12)

usa news politics, bbc news us politics, google news us politics, msn news us politics, use today politics news, us political news online, us political news online, us political news video, breaking news us politics, yahoo news us politics
<a href=https://usafreearticles.com/index.php/category/science-news> usa news science, usa news science rankings, usa news computer science rankings, usa news computer, usa news data science rankings, usa news political science, usa news computer science </a>

Free porn videos in the millions

(JulieAback, 2020.11.08 08:11)

Free porn videos in the millions at teenbabefucked.com the largest free porn
tube in the world . Sex videos in HD, 4K on desktop or mobile. VR porn videos available .

<a href=https://teenbabefucked.com/?s=german>deutch</a>
<a href=https://teenbabefucked.com/online-girls/>webcam video</a>

Are you 18? Come in and don't be shy!

(Allenchump, 2020.11.08 07:06)

Welcome to the world of adult Dating loveawake.ru

leverans innan jul bacboo.se

(bacboo.se, 2020.11.08 03:09)


This blog was... how do I say it? Relevant!! Finally I've found something which helped me. Kudos! http://trada.bacboo.se/relaxation/leverans-innan-jul.php leverans innan jul

abeeysi.se

(abeeysi.se, 2020.11.07 13:24)


I was suggested this web site by means of my cousin. I am now not sure whether or not this submit is written by him as no one else realize such targeted about my trouble. You're amazing! Thank you! http://chaib.abeeysi.se/advice-girlfriends/bleka-hret-med-citron-utan-sol.php bleka hГҐret med citron utan sol

vad Г¤r utmattningsdepression aperca.se

(aperca.se, 2020.11.07 03:12)


We are a gaggle of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site offered us with helpful information to work on. You've done a formidable task and our whole neighborhood can be thankful to you. puzzc.aperca.se/map10.php vad Г¤r utmattningsdepression

abeeysi.se

(abeeysi.se, 2020.11.07 02:38)


Good day! I could have sworn I've been to this website before but after browsing through some of the post I realized it's new to me. Nonetheless, I'm definitely glad I found it and I'll be bookmarking and checking back often! http://backbu.abeeysi.se/delicious-dishes/talc-free-baby-powder.php talc free baby powder

Заказывайте перегородки ради офиса недорого!

(MichealIsota, 2020.11.06 04:34)

Вы сможете находиться уверенны в часть, собственно что наши переборки
прослужат Для вас целый этап эксплуатации, вследствие того собственно
сколько вся наша продукция сертифицирована. Мы гарантируем чтобы вас колорит!

<a href=https://megawall.ru/razdvizhnyie/>раздвижные перегородки</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »