Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

candid sex clips or russian woman blowjob on promuvieclub.com

(wearaHibra, 2020.11.24 02:59)

white master porn horny girls getting there first blowjob asian ladyboys free videos lesbian sorority video caravanboys sexy feet footjob gay policemen sucking cocks airport adult video mandigo lady interracial boobs and ass and pussy
<a href=https://promuvieclub.com/category/mature/>https://promuvieclub.com/category/mature/</a>

cabdtin.se

(cabdtin.se, 2020.11.21 18:19)


My spouse and I stumbled over here from a different website and thought I might as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to looking at your web page again. http://amku.cabdtin.se/skin-care/foot-spa-exfoliating-socks.php foot spa exfoliating socks

köpa tencel tyg glishist.se

(glishist.se, 2020.11.21 15:23)


That is a really good tip particularly to those new to the blogosphere. Simple but very precise information… Appreciate your sharing this one. A must read article! http://ningde.glishist.se/beauty/koepa-tencel-tyg.php kГ¶pa tencel tyg

cabdtin.se

(cabdtin.se, 2020.11.20 09:24)


Hello to every single one, it's really a pleasant for me to pay a visit this web site, it consists of valuable Information. http://chon.cabdtin.se/delicious-dishes/elizabeth-arden-new-york.php elizabeth arden new york

harry potter and the fenix order bacboo.se

(bacboo.se, 2020.11.19 21:02)


Hi, every time i used to check website posts here early in the break of day, for the reason that i like to gain knowledge of more and more. http://leutu.bacboo.se/trends/harry-potter-and-the-fenix-order.php harry potter and the fenix order

cabdtin.se

(cabdtin.se, 2020.11.19 16:47)


Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it is really informative. I'm gonna watch out for brussels. I'll be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers! http://hazse.cabdtin.se/beauty/soppa-med-groensaker.php soppa med grönsaker

originarie britaincool sygelige

(Ramboali, 2020.11.19 03:37)

tablets http://cialis20walmart.com - myrbetriq incapacidad <a href="http://cialis20walmart.com">demadex</a> rikotajas

cabdtin.se

(cabdtin.se, 2020.11.19 01:33)


Greetings! Quick question that's completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when browsing from my iphone4. I'm trying to find a template or plugin that might be able to fix this problem. If you have any recommendations, please share. Thank you! http://aztu.cabdtin.se/advice-girlfriends/vad-aer-kontonummer.php vad Г¤r kontonummer

bracen.se Frankrob

(bracen.se Frankrob, 2020.11.18 04:43)

idta.bracen.se/delicious-dishes/kramp-i-magen-naer-jag-aeter.php
This site was... how do you say it? Relevant!! Finally I've found something which helped me. Thanks a lot! http://idta.bracen.se/delicious-dishes/kramp-i-magen-naer-jag-aeter.php kramp i magen när jag äter

скачать фифа

(Philipapogs, 2020.11.18 02:30)

Я думаю, что Вы ошибаетесь.

---
очень удобно! советую скачать fifa, скачать fifa или <a href=http://15fifa.ru/skachat-fifa-15/>fifa 15</a> скачать fifa

XRumer 19.0 + XEvil szünet több mint 8400 típusú CAPTCHAs

(aNatashapa2024zk, 2020.11.17 16:05)

A captchas megoldási szoftver Revolutional frissítése " XEvil 5.0":

Captcha breaking of Google (ReCaptcha-2 és ReCaptcha-3), Facebook, BitFinex, Bing, Hotmail, SolveMedia, Yandex,
több mint 12000 másik méret-a captcha típusai,
legnagyobb pontossággal (80..100%) és a legnagyobb sebesség (100 img / másodperc).
Használhatja XEvil 5.0 bármely legnépszerűbb SEO / SMM programok: iMacros, XRumer, SERP elemző, GSA SER, RankerX, ZennoPoster, Scrapebox, Senuke, FaucetCollector és több mint 100 más programok.

Érdekel? A YouTube-on rengeteg bemutatkozó videó található a Xevilről.

INGYENES DEMO ELÉRHETŐ!

Később találkozunk. ;)

bracen.se Frankrob

(bracen.se Frankrob, 2020.11.17 15:51)

ziele.bracen.se/for-men/salong-harmoni-goeteborg.php
Hello there! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having trouble finding one? Thanks a lot! http://ziele.bracen.se/for-men/salong-harmoni-goeteborg.php salong harmoni göteborg

фильмы комедии лучшие смотреть онлайн бесплатно

(Ernesttek, 2020.11.17 15:19)

Привет всем! интересный у вас сайт!
Нашел русскую базу кино: <b> фильмы комедии 2019 смотреть хорошем качестве </b> <a href=http://kinorulez.ru/>http://kinorulez.ru/</a>
Тут: семейные фильмы бесплатно в хорошем качестве http://kinorulez.ru/semeynyy/ рейтинг 2020
Здесь: фильмы 2019 триллеры смотреть хорошем качестве http://kinorulez.ru/triller/ рейтинг 2019
Тут: В Запорожье пытались сорвать показ фильма о Петлюре http://kinorulez.ru/14995-v-zaporozhe-pytalis-sorvat-pokaz-filma-o-petlyure.html
Здесь: http://kinorulez.ru/8396-stanislav-govoruhin-vozvraschaetsya-s-filmom-po-dovlatovu.html

фантастика новинки бесплатно в хорошем качестве

(BrianPiops, 2020.11.17 15:19)

Всем привет! класный у вас сайт!
Нашел обширную базу кино: <a href=http://kinobibly.ru/>боевики 2019 лучших фильмов бесплатно</a>
Тут: <a href=http://kinobibly.ru/novinki/>новинки 2019 фильм в хорошем качестве 720</a> военное кино новинки 2019 в хорошем качестве рейтинг 2019
Здесь: <a href=http://kinobibly.ru/melodrama/>смотреть кино бесплатно в хорошем качестве мелодрамы</a> смотреть онлайн бесплатно хорошую односерийную мелодраму рейтинг 2020
Здесь: Премьера трейлера: «Годзилла 2: Король монстров» http://kinobibly.ru/14630-premera-treylera-godzilla-2-korol-monstrov.html
Здесь: Зверь / The Beast (Сезон 1) (2009) <a href=http://kinobibly.ru/6577-zver-the-beast-sezon-1-2009.html> Зверь / The Beast (Сезон 1) (2009) </a>

Купите 2 ндфл справку

(WilliamTwict, 2020.11.17 05:58)

В жизни всякого человека случается обстановка, когда
потребуются вспомогательные средства. К огорчению денежных
ресурсов практически всякий раз не хватает, и что есть
первопричина: как правило, подъем наших прибылей,
увеличивается значительно медлительнее цены нашей жизни.

http://ndflpro.ru/ipoteka-2-ndfl/
http://ndflpro.ru/ndfl/

http://ndflpro.ru/spravka-2-ndfl-v-rostov-na-donu/
http://ndflpro.ru/spravka-2-ndfl-v-volgograde/

bracen.se Frankrob

(bracen.se Frankrob, 2020.11.16 16:45)

inrid.bracen.se/trends/oe-och-b-malmoe.php
Excellent post. I definitely love this site. Keep it up! http://inrid.bracen.se/trends/oe-och-b-malmoe.php ö och b malmö

Краснодарский инструментальный завод

(Ronniespate, 2020.11.16 15:14)

Краснодарский инструментальный завод
<a href=https://ksiz.ru/>Производство и продажа измерительного оборудования</a>

<a href=https://www.ksiz.ru/catalog/kalibr-vtulka-dlya-proverki-naruzhnyh-konusov-morze-bez-lapki>Калибры конус морзе</a>

TubeSweet

(RedZed, 2020.11.16 09:32)

Amateur | Babes | Big Ass | Big Cock | Blondes |Brunette |College | Euro | Group | Milf | Sweet | Teens

adult iptv skachat https://cutt.ly/wg3NgeT

bracen.se

(bracen.se, 2020.11.14 19:35)


Appreciate this post. Let me try it out. http://haimo.bracen.se/relaxation/lchf-pajdeg-mandelmjoel.php lchf pajdeg mandelmjöl

Сауна уфа с бассейном недорого

(Jerryfearo, 2020.11.14 17:31)

<a href=https://sauna-v-ufe.ru/>сауна уфа</a>
<a href=https://sauna-v-ufe.ru/>сауна уфа с бассейном</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »