Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Интересная новость

(hwjghwnib, 2020.11.30 01:32)

Спасидо, +
_________________
<a href="https://tr.bk4info.site/8766">you win jokes </a>

Reacting to Sushant Singh Rajput

(AngelamaynC, 2020.11.29 20:39)

<a href=https://pewdiepie.frwatch.info/f765yX6NmZOOp30/reacting-to><img src="https://i.ytimg.com/vi/FXTgITg-UAM/hqdefault.jpg"></a>

Reacting <a href=https://pewdiepie.frwatch.info/f765yX6NmZOOp30/reacting-to>to</a> Sushant Singh Rajput

Szépség stúdió

(GrantVat, 2020.11.29 19:32)

Szépségszalon Kazanban <a href=https://fwstyle.pro>https://fwstyle.pro</a>

charcoal powder for face

(charcoal powder for face, 2020.11.29 14:46)


I loved as much as you'll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase. http://tchol.niddfre.se/for-women/charcoal-powder-for-face.php charcoal powder for face

Shugaring

(ArthurOmila, 2020.11.29 12:40)

http://shugaringyakutsk89294651000.com/

Awesome software for your PC FREE

(AlfredUnIgo, 2020.11.29 02:38)

Welcome to our great software exhibition!
All software are FREE! Only Today!
No virus, no hidden payments!

<a href=https://ccleaner.win10download.net>https://ccleaner.win10download.net</a>
<a href=https://utorrent.win10download.net>Utorrent</a>
<a href=https://utorrent.win10download.net>https://utorrent.win10download.net</a>
<a href=https://youtube-downloader-hd.win10download.net>https://youtube-downloader-hd.win10download.net</a>
<a href=https://steam.win10download.net>Google Earth</a>

ASMR First Date Questions with Goodnight Moon

(WandaWat, 2020.11.29 00:41)

<a href=https://marnoasmr.mnput.info/jI9uqKN-bc2Jd5g/asmr-first><img src="https://i.ytimg.com/vi/ZV7pAF5hVAc/hqdefault.jpg"></a>

ASMR First Date Questions with Goodnight <a href=https://marnoasmr.mnput.info/jI9uqKN-bc2Jd5g/asmr-first>Moon</a>

etre un bon coup femme

(etre un bon coup femme, 2020.11.28 22:24)


Hi there this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated! http://highz.neoce.se/travels/etre-un-bon-coup-femme.php etre un bon coup femme

Amazing Modern Chicks Poultry Farming Technology, Breeding Methods Save for Farm Thousands Dollar

(DonnaSoila, 2020.11.28 02:28)

<a href=https://neniizzzemoxaz.ruworld.info/amazing-modern-chicks-poultry-farming-technology-breeding-methods-save-for-farm-thousands-dollar/rKK6iXN4rZplrYo><img src="https://i.ytimg.com/vi/IoWSCAJa-KU/hqdefault.jpg"></a>

Amazing Modern Chicks Poultry <a href=https://neniizzzemoxaz.ruworld.info/amazing-modern-chicks-poultry-farming-technology-breeding-methods-save-for-farm-thousands-dollar/rKK6iXN4rZplrYo>Farming</a> Technology, Breeding Methods Save for Farm Thousands Dollar

сео продвижение сайта Самара

(Glennciz, 2020.11.27 20:34)

Представим, вы обладатель нового интернет-проекта, который имеет приятный стиль, удобную навигацию и полезную для участников рекламную информацию. Но на сервис ни кто не заглядывает. Что делать? Те, кто имеют свой бизнес мы поможем вам создать Пейдж. Науке давно известно, ни одно реальное или виртуальное предприятие не может продвигаться само по себе. Всякой компании требуется подмога в приобретении известности, а во Мировой компьюторной сети без нее безусловно не быть из-за бурной конкурентной борьбы.Мы занимаемся разработкой порталов. Мы готовы запустить полноценный портал в течение семи дней. Не беря в расчет выдачи выполненных онлайн-проектов, мы предоставляем обслуживание по тех. подмоги: своевременное продление хостинга и доменного имени, добавление контента на сайт, публикация новинок. Наши услуги посодействуют вам стать фаворитом на необъятных просторах сети интернета.

<a href=https://apistudio.ru>поисковое продвижение сайтов в google</a>

ybvkfftglktx

(vrlkfwvk, 2020.11.27 19:41)

viagra without doctor prescription https://genviaga.com/ - viagra soft pills
where to buy viagra online safely
generic viagra reviews <a href=https://genviaga.com/>buy viagra tablets</a> generic viagra price

Сидения пассажиров

(BGTrit, 2020.11.27 14:38)

сидения для задних пассажиров BMW X7: http://www.youtube.com/channel/UCjlFsOo1up8Bz8XIC7OE8Tw

<a href=http://www.youtube.com/channel/UCjlFsOo1up8Bz8XIC7OE8Tw>Сидения пассажиров</a>

пассажиры на заднем сиденье
Сидения для задних пассажиров
Сидения пассажиров

<a href=http://www.youtube.com/watch?v=oSHVFCvaoWU&list=PLnImnwxGY66jniFng-cB_yewR8MGXElWK>Комфортные сидения для задних пассажиров BMW X7</a>
<a href=http://www.youtube.com/watch?v=oSHVFCvaoWU>сидения для задних пассажиров BMW X7</a>
<a href=http://www.youtube.com/watch?v=oSHVFCvaoWU&list=PLnImnwxGY66jniFng-cB_yewR8MGXElWK>тюнинг сидение</a>


#you453tube674

Can Classical Musicians Answer EASY Pop Music Questions? (w/ Twosetviolin)

(CaronsCedy, 2020.11.27 11:08)

<a href=https://roomieofficial.iritem.info/can-classical-musicians-answer-easy-pop-music-questions-w-twosetviolin/Y5OGirrUv6OSfnU><img src="https://i.ytimg.com/vi/-0UZToYr-IA/hqdefault.jpg"></a>

Can Classical Musicians <a href=https://roomieofficial.iritem.info/can-classical-musicians-answer-easy-pop-music-questions-w-twosetviolin/Y5OGirrUv6OSfnU>Answer</a> EASY Pop Music Questions? (w/ Twosetviolin)

headaches home remedy

(Arthurnip, 2020.11.27 08:36)

ceridian health care <a href=http://alprazolam.mixform.com>http://alprazolam.mixform.com</a> nerve pain remedies

Nacional

(gobrekeervoum, 2020.11.26 23:51)

<a href=http://3pthe8.com/superstore-14/>5x13 Meritocrazia, 5x14 Il Matrimonio di Sandra</a>
P2P torrent search engine ! <a href=http://shopmeyeube.com/lv-nafprzdk/htarpx-az-qgyoz-oz-xad/>Viagem ao Fundo do Mar</a>.
Anime, )
40DISCOS
HDss to

<a href=http://ventouladoun.com/hg-b3-Psagpun-Iu-Mlnau-Rapu-XXX-DVDRpw-f264-WOP-bb4358136.html>t3 Playing In Megan Rain XXX DVDRip x264 WOP tt4358136</a>
<a href=https:/parentsgamingguide.com/Elenco/mark-strong/>Mark Strong</a>

Todas las Peliculas de Cuevana - <a href=http://hatchesharbor.net/ho-jwzdcw-vazdcw-vmgc-omvmzacqwvb/70/ldjjml>Boruto: Naruto Next Generations Episode 70DUBBED HD</a>. RoyalWebCams com - <a href=http://balibundle.com/rb-thknmh-gaknmh-gwqm-ywgwkambhgl/85/vnttwv>Boruto: Naruto Next Generations Episode 85DUBBED HD</a>.
Download YIFY YTS Movies and YTS Subtitles
Descargar MГєsica MP3 gratis
DESCARGARMP3 - Musica Gratis - Descarga Mp3

Descarga Musica MP3 Gratis - Bajar Mp3 + <a href=https:/sombre.org/ih-ladnpxbi/unpnwmamx>Legendado</a>. Watch Online Porn Full Movie on PandaMovies - <a href=http://taleenfashion.com/gq-otjke.php?do=register>Register</a>.

Аква изделия и фонтаны на заказ

(Ilonltmh, 2020.11.26 22:54)

Добрый день дамы и господа
Наша фирма мы занимаем первое место по качеству и цене производства аква продукции в Днепре. Вас может заинтерсовать:
Наша сайт - http://www.05366.com.ua/list/261471

Заходите и выбирайте - <a href=http://www.05366.com.ua/list/261471>водная стена</a>

Online Pharmacy - Health & beauty canadian Diflucan

(BradleyOdome, 2020.11.26 21:59)

Viagra: $0.31
Cialis: $0.69
Kamagra: $0.90

<b><a href="https://bit.ly/3ktuIQ6 ">Reputable Online Pharmacy</a></b>

+ 100% Confidential and anonymous
+ New FDA Approved Drugs
+ Special internet prices and discounts
+ Brand and generic RX meds
+ Fast worldwide delivery

Safe online pharmacies with lower prices:
<b><a href="https://bit.ly/3ktuIQ6 "> + Check Your Online Pharmacy</a></b>


How to alleviate Diflucan side effects naturally? Online indian Diflucan without prescription. <a href="http://clomicitr.blog.fc2.com/blog-entry-1.html ">Reputable Online Pharmacy</a>: Tablets Diflucan medication coupon.
Diflucan Online presciption. <a href="http://www.biocch.net/forum/showthread.php?tid=81809 ">Online Pharmacy</a> Reliable sites and reviews. What are the side effects of taking Diflucan? Reviews of Diflucan from Canada. <a href="http://aclomidll.yolasite.com/contact-us.php ">Canadian Pharmacy</a>, Side effects of Diflucan side effects transgender.
Generic Diflucan forum reviews. <a href="http://xn--8ca180n.lmteck.com/viewthread.php?tid=1194602&extra= ">Online Pharmacy</a> Generic Diflucan without a doctor prescription.

Привет дорогие дузья

(kuimiglooth, 2020.11.26 17:55)

Решила настрочить в ветку форума, прошу камнями не закидывать, Вашему вниманию сайт: [url=https://znaharek.com]порно онлайн[/url] для ночь короче посмотреть ) Надеюсь понравится он =)

Вопрос по авто

(AlexiSmileygt, 2020.11.26 17:32)

<b>шевроле круз замена</b>
<a href=https://vk.com/lacetti_1>замена масло лачетти</a>
<a href="https://vk.com/lacetti_1">лампы лачетти универсал</a>

hur fГҐr man filter pГҐ snapchat

(hur fГҐr man filter pГҐ snapchat, 2020.11.26 14:22)


I simply couldn't leave your site before suggesting that I actually loved the usual info an individual supply for your guests? Is going to be back incessantly to investigate cross-check new posts http://fival.neoce.se/news/hur-fr-man-filter-p-snapchat.php hur fГҐr man filter pГҐ snapchat


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »