Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hur påverkar konditionsträning kroppen

(hur påverkar konditionsträning kroppen, 2020.12.01 19:53)


Does your website have a contact page? I'm having a tough time locating it but, I'd like to send you an e-mail. I've got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it expand over time. http://igon.neoce.se/sport/hur-pverkar-konditionstraening-kroppen.php hur påverkar konditionsträning kroppen

работа в сфере досуга

(Donaldbup, 2020.12.01 19:32)


<a href=https://www.facebook.com/rabotadlyadevushek777>работа в сфере досуга</a>

Hello forum

(deltadrive.ru RVC01, 2020.12.01 15:57)

What do you think about this url? https://deltadrive.ru/forum-po-chastotnym-preobrazovateljam-vesper/
I think it is best!!!

краска интерьерная

(Zelenafzp, 2020.12.01 09:10)

Доброго времени суток товарищи<a href=https://belyjmost.by/>!</a>
Наша контора занимается свыше 10 лет продажей промышленных и фасадных красок в городе Минске.Основные направления и виды нашей деятельности:
https://drive.google.com/file/d/1Rjn-phsZoQftAlG7KZHhbxRAHyVUWC20/view?usp=sharing
Всегда рады помочь Вам! С уважением, BELYJMOST
http://www.galeevmm.ru/forum/memberlist.php?mode=viewprofile&u=35331
https://www.neodelight.com/author/Zelenarqk
http://www.uzair.su/user/Pavlostsn/
http://www.shkola13.ru/index/8-18731
https://www.mensicon.com/shop/author/zelenadcu/

prescription drugs without doctor approval w2p2l

(Jellkaniz, 2020.12.01 08:09)


This is nicely said. . <a href="https://canadarxdrugservices.com/">canada pharmacies online</a> online drugstore

Интересные новости

(Edwardcaf, 2020.12.01 06:28)

Привет всем участникам!
Нашел топ новость на этом сайте: http://okaybro.ru :
гиф фото http://okaybro.ru/gifki-gif-animacii/
Влюбленные животные http://okaybro.ru/11242-vlyublennye-zhivotnye.html
Путешествие на гору Требевич в Сараево <a href=http://okaybro.ru/1466-puteshestvie-na-goru-trebevich-v-saraevo.html> Путешествие на гору Требевич в Сараево </a>
http://okaybro.ru/11152-samye-nedostupnye-monastyri-mira-6-foto.html

international drug mart canadian pharmacy online store h52lri

(AntiokOrdet, 2020.12.01 05:29)


Thank you. Very good stuff.
international pharmacy
<a href="https://canadianpharmacyed.com/#">canada pharmaceuticals online</a>
prescription drugs without doctor approval

Webhelyek létrehozása

(WillAdafe, 2020.12.01 04:48)

<a href=https://seo-hunter.com>Webhely optimalizálás</a>

bästa hotellet i warszawa

(bästa hotellet i warszawa, 2020.12.01 01:36)


Hello, everything is going nicely here and ofcourse every one is sharing information, that's actually good, keep up writing. http://eler.neoce.se/skin-care/baesta-hotellet-i-warszawa.php bästa hotellet i warszawa

Нелегкий выбор: телевизор со смарт тв или приставка

(KeithOnere, 2020.11.30 20:44)

Многим знакома ситуация, когда при выборе ТВ-бокса мы стоим перед выбором: что лучше смарт тв или приставка


По ссылке
<a href=http://samaraschool15.ru/parents/socnet/user/5091/blog/7547/>http://samaraschool15.ru/parents/socnet/user/5091/blog/7547/</a> мы попытаемся помочь вам купить смарт приставку на Android, также известную как TV box. Среди большого выбора Android TV Box непросто выбрать нужный, поэтому в приведенной ниже нашей заметке мы собрали интересные предложения приставок, основанные на опыте недавнего использования, которые вам понравятся.

Android Смарт приставка, также известная как Smart TV, являет нам небольшой компьютер, который, как следует из названия, обычно функционирует под управлением ОС Андроид и может быть задействован для расширения возможностей телевизора. Система в смарт-телевизорах, доступная сегодня, иногда раздражающе медленная, меню открываются не быстро, фильмы загружаются медленно. И, что важно, программ далеко не так много, как заявляют производители. Мы также можем существенно улучшить их, используя Смарт телевизор, поскольку мы получаем гораздо более быстрое устройство от телевизионной системы, и в зависимости от модели мы можем реализовать огромный спектр приложений, и мы будем использовать телевизор только в качестве дисплея.

Maria'ya Yaptigim Ilk Makyaji Izledik

(AnitaBUp, 2020.11.30 19:16)

<a href=https://danlabilic.geworld.info/maria-ya-yapt-m-lk-makyaj-zledik/bMGwgM-osKd9ZNM><img src="https://i.ytimg.com/vi/9_yMjxwoD0o/hqdefault.jpg"></a>

Maria'ya <a href=https://danlabilic.geworld.info/maria-ya-yapt-m-lk-makyaj-zledik/bMGwgM-osKd9ZNM>YaptД±ДџД±m</a> Д°lk MakyajД± Д°zledik

Animals hellp

(Marionwouby, 2020.11.30 17:13)

Привет Подскажите Как найти эту dogs?
<a href=https://www.youtube.com/watch?v=3FEoVQsdMpU>videos</a>

#xvNHsUcQ7m

CBD Oil, It's About the Quality of Your Life

(JosephBreni, 2020.11.30 15:02)

<a href=https://cbdoilds.com><img src="https://i.ibb.co/72SPYN1/image-2020-07-27-T14-53-54-509-Z.png"></a>

CBD Oil, It's About the Quality of Your Life

<a href=https://cbdhempoilsus.com>cbd reviews</a>
<a href=https://cbdhempoilsus.com>cbd for sale</a>
<a href=https://cbdhempoilsus.com>cbd chocolate</a>


Discomfort. Stress. Fatigue. They’re just parts of our everyday lives that we must adjust our routines around. Well, not anymore! Thanks to CBD, many are reclaiming their quality of life. In fact, Joy Smith, founder of Joy Organics, is one of those people. Now, Joy wants others to live their best lives with CBD too.

To celebrate two years in business, we’re offering a special deal to our customers. When you buy one product, you'll receive another one for free!

Place an order anytime this week, and you’ll also be automatically be entered to win up to $600 worth of CBD products!

Join the celebration and don’t miss this limited-time offer!

A fürdő restaurálása

(KevinDOR, 2020.11.30 13:19)

Minszk zománcozás a fürdő fedél <a href=https://megaremont.pro/minsk-restavratsiya-vann>https://megaremont.pro/minsk-restavratsiya-vann</a>

bxcgdojpnoph

(wftunuup, 2020.11.30 10:17)

buy viagra online without subscription https://viagarago.com/ - generic viagra 100mg
directions for use of viagra
canada online pharmacy [url=https://viagarago.com/]order viagra[/url] viagra coupons printable

cialis versus levitra versus viagra boosexbes

(Leagmabaw, 2020.11.30 08:10)

que produce el viagra en los jovenes Shoopy <a href=https://dcialish.com/>purchase cialis</a> Upsego Canadian Pharmacy 24 Hr

spackla gips pappersremsa

(spackla gips pappersremsa, 2020.11.30 07:11)


This paragraph provides clear idea designed for the new visitors of blogging, that in fact how to do blogging. http://sesmi.niddfre.se/useful-tips/spackla-gips-pappersremsa.php spackla gips pappersremsa

МУЛЬТИМЕДИА на BMW

(BGTrit, 2020.11.30 05:24)

для вашего авто: http://www.youtube.com/watch?v=R4-niqIjWsw&list=PL1Eyrrykth7QggMPE-vnMRr5XH81Urxhr

для авто
МУЛЬТИМЕДИА на авто
МУЛЬТИМЕДИА на BMW

Playmarket в авто: <a href=http://www.youtube.com/channel/UCjlFsOo1up8Bz8XIC7OE8Tw> для авто </a>
#you20000tube
<a href=http://www.youtube.com/channel/UCjlFsOo1up8Bz8XIC7OE8Tw>ДОПОЛНИТЕЛЬНАЯ МУЛЬТИМЕДИА на BMW</a>

Круто + за пост

(vlzvxjyoy, 2020.11.30 03:35)

Супер давно искал
_________________
<a href="https://stavki.casinox1c3.site/7882">прогноз спорт 1 сентября </a>

Закон Украины О налогообложении прибыли предприятий от 28.

(Russellreego, 2020.11.30 03:14)

Это дает возможность экономить время и средства наших заказчиков, которым не нужно теперь ездить по многочисленным строительным магазинам в поиске нужных изделий.Далее предполагается работа вдвоем.Этот тип транспортера отличается меньшими возможностями маневрирования, как правило, применяется для небольших перевозок по ровной поверхности. <a href=https://okstroy.ru/stroitelstvo-i-remont/kupit-kondicioner-s-dostavkoy-i-ustanovkoy>Купить кондиционер с доставкой и установкой</a> Щебень разделяют на следующие виды.0-5 950 780 смотреть все цены. Появление белых пятен, полос выделений кристаллов соли.Здесь можно ознакомиться с нашими расценками на следующие материалы. <a href=https://okstroy.ru/obustroystvo/tipy-ukladki-parketa>Типы укладки паркета</a> Разберем строительство ангара с монолитно-плитным фундаментом.ГИПРОКОКС, слідуючи політиці єдності технології та автоматизації процесів, виконує проекти по створенню і модернізації систем автоматизованого контролю і управління технологічними процесами з використанням сучасного обладнання і програмного забезпечення, накопиченого досвіду їх впровадження і тривалої експлуатації Коксових батарей.
Инвестор -- субъект инвестиционной деятельности, из собственных или заемных средств финансирующий строительный объект.Special tiles are used for roofing, siding, flooring, ceilings, pipes, flue liners, and more.Самые быстрые батареи заряжаются за 20 минут. <a href="https://okstroy.ru/stroitelstvo-i-remont/obustroystvo-kuhni">Обустройство кухни</a> Сделайте себе одежду, соорудите электростанции, пусть этот мир будет идеальным таким, каким бы вы хотели его видеть.Теперь на вопрос где купить ламинат, керамическую плитку, паркетную доску или ПВХ плинтус в Ижевске, ответ очевиден в интернет-магазине Строительный мир. При проведении строительных и ремонтных работ часто появляется много мусора, который необходимо убрать.Разумеется, устроите фотосессию вселенского размаха. <a href="https://okstroy.ru/stroitelstvo-i-remont/metallocherepica-3">Металлочерепица</a> Гвозди нужны потайные, с полностью утапливаемой шляпкой, либо к молотку специальный инструмент добойник; он похож на слесарный кернер со сточенным концом.Существуют и более узкопрофильные пылесосы, предназначенные для работ в особых условиях.
Оно признано прототипом штукатурки.Кстати, через год, опять же под елку, открыли еще две станции метро Славутич и Осокорки.Создавать торговые пути, заключать выгодные контракты с соседями, продавать изготовленную продукцию и получать прибыль в казну города. https://okstroy.ru/basseyn/stroim-basseyn-v-bane В останній з перерахованих номінацій перемогу.Проект на бумаге постепенно становится воплощением вашей мечты. Юрия Паращука, 36 ул.Является полностью герметичным. https://okstroy.ru/stroitelstvo-i-remont/vybiraem-i-montiruem-schetchiki-vody Каркасный дом под ключ Источник mebel-go.К особо опасным и технически сложным объектам относятся.


https://tus-bueppel-frauen-de.webnode.com/forum/
http://omskaya-oblast.runotariusi.ru/notary/zinovev-andrej-vyacheslavovich/
http://m.euclidesniq.webnode.com.pt/comentarios/
https://rssfeed.webnode.com/guestbook/
https://wadainomori.blog.ss-blog.jp/2020-11-27?comment_success=2020-11-28T03:09:01&time=1606500541
https://site-net.webnode.cz/kniha-navstev/
https://makena.webnode.com/guestbook/
https://de-egelantier-op-zeeklassen-3.webnode.be/gastenboek/
https://fitnessformoms.webnode.com/guestbook/
https://eternolouvorqnr.webnode.com.br/
https://www.beritadaerah.co.id/2019/12/11/wisata-petik-melon-di-lampung/#comment-46403
https://www.altovoltaggio.org/prodotto/sacri-confini/?unapproved=17767&moderation-hash=7d6f31c46a1e7798301932d7e7af0367#comment-17767
https://whatscoolaboutoday.webnode.pt/guestbook/
http://kabelrf.ru/goods_kabel-vvg-1x4.htm
http://pacejov.knihovna.cz/navstevni-kniha/


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »