Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

rockabilly klänning rosa

(rockabilly klänning rosa, 2020.12.05 02:32)


I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this increase. http://weige.niddfre.se/beauty/rockabilly-klaenning-rosa.php rockabilly klänning rosa

Hi! Only from 18+!

(SandraAgove, 2020.12.04 20:27)

Here loveawake.ru you are waiting for interesting Dating only for adults!

Minecraft: CONHECA OS 8 NOVOS ZUMBIS DO MINECRAFT

(JessicaSkale, 2020.12.04 17:11)

<a href=https://jazzghost1.brfund.info/minecraft-conhe-a/mYKntnuWi4hsx4c.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/6LqSI2YQ8eQ/hqdefault.jpg"></a>

Minecraft: <a href=https://jazzghost1.brfund.info/minecraft-conhe-a/mYKntnuWi4hsx4c.html>CONHEÇA</a> OS 8 NOVOS ZUMBIS DO MINECRAFT

puder eller foundation

(puder eller foundation, 2020.12.04 11:19)


Touche. Sound arguments. Keep up the good work. http://riogu.neoce.se/music/puder-eller-foundation.php puder eller foundation

работать в эскорт

(Donaldbup, 2020.12.03 19:23)


<a href=https://vk.com/public199666719>работа для красивых девушек сочи</a>

casino slot winners youtube us open - how to play bingo lane game

(RobertAgido, 2020.12.03 18:19)

[url=https://gorefpnp.com/xc7x0x3s/] [b]!!! 100% Deposit Match up to $300 !!![/b][/url]
each poker room may have its haters. slot machines in gas stations slots empire casino review online casino slots uk slots of vegas t rex slots farm on facebook
continuation here >>> [url=https://cutt.us/8zqAt]https://cutt.us/8zqAt[/url]
Like a lot of other professional players, Clix opts for lower Author: Joey Carr. In the twenty first century, mobile games are evolving. Try Vegas Live Slots, a brand new mobile app that features over 60 entertaining slot titles, together with a few dozen video poker games, roulette, blackjack, keno, and other games. Casino name: Slots of Vegas Amount: Free Spins Valid for: All Bonus type: Free Spins Wagering: 30xB Max Cashout: $ Valid for Games: Plentiful Treasure Expires on: 10/7/В  50 free spins to play at Slots of Vegas Casino November 9, $60 free chip for new and old players by Slots of Vegas Casino October 28, % match bonus free at Slots of Vegas Casino October 27, free spins free at Slots of Vegas Casino October 24, Slots of Vegas Casino 70% match bonus October 22, Slots of Vegas Casino bonus & promo codes () Free spins, no deposit and welcome bonus Claim Slots of Vegas Casino bonuses. This Kanab Utah Slot Canyons tour requires considerably more hiking than our basic slot canyon tour at about 7 miles. [url=https://gamesforrealmoney.blogspot.com/] https://gamesforrealmoney.blogspot.com[/url] [url=https://slotmachinejackpots2020.blogspot.com/p/site-map.html] site[/url]

tacos recept tillbehör

(tacos recept tillbehör, 2020.12.03 17:40)


An outstanding share! I've just forwarded this onto a coworker who was conducting a little research on this. And he actually ordered me breakfast due to the fact that I found it for him... lol. So allow me to reword this.... Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to discuss this matter here on your internet site. http://catch.niddfre.se/music/tacos-recept-tillbehoer.php tacos recept tillbehör

If My Bride Was a Superhero / Types of Brides

(Kellysam, 2020.12.03 15:49)

[url=https://troomtroom.rosection.info/nJupl6-PmHCIptc/if-my-bride-was-a-superhero-types-of-brides.html][img]https://i.ytimg.com/vi/89w_IXe8Ors/hqdefault.jpg[/img][/url]

If My [url=https://troomtroom.rosection.info/nJupl6-PmHCIptc/if-my-bride-was-a-superhero-types-of-brides.html]Bride[/url] Was a Superhero / Types of Brides

рейтинг лучших онлайн казино topgamb.xyz

(NRal, 2020.12.03 14:13)

<a href=http://mromance.ru/ru/tips?tip=ExternalLink&link=https://topgamb.xyz/>http://mromance.ru/ru/tips?tip=ExternalLink&link=https://topgamb.xyz/</a>

Фото и видеосъемка

(LeonardRes, 2020.12.03 08:29)

http://studiomedia.ru/

gqtfoyhiyqti

(vtecemwg, 2020.12.03 08:24)

canadian pharmacy generic cialis https://cialisteg.com/ - cialis daily cost
tadalafil dosage
cialis price walmart <a href=https://cialisteg.com/#>how much is cialis</a> generic cialis cost

Заказать дипломную работу

(LouisWeito, 2020.12.03 07:27)

Мы гарантируем четкое соотношение заданию, ГОСТам и
методическим указаниям.Мы гарантируем, собственно что
работа протечет испытание на плагиат и станет исполнена в срок.
Корректировки бесплатны, залог пожизненна
<a href=http://author24.us>
Диплом на заказ</a>

cheapest Doxycycline 100 online pharmacy non prescription

(joymnPync, 2020.12.02 22:24)

https://careers.swissre.com/search/?q=kan%20man%20k%C3%B6pa%20viagra%20i%20polen.%20apotek%20hjorten%20online.%20k%C3%B6pa%20%F0%9F%8D%96%F0%9F%A7%B4%F0%9F%8C%81%20www.LemonaidHealth.shop%20%F0%9F%8C%81%F0%9F%A7%B4%F0%9F%8D%96%20viagra%20i%20london.%20billigare%20alternativ%20till%20viagra
https://jobs.yara.com/search/?q=k%C3%B6pa%20viagra%20p%C3%A5%20apotek.%20%C3%B6ppna%20ett%20apotek.%20viagra%20%F0%9F%94%A8%E2%A3%91%E2%98%B0%20www.ZavaMed.store%20%E2%98%B0%E2%A3%91%F0%9F%94%A8%20best%C3%A4lla%20storbritannien

ничего особенного

(cltaedudd, 2020.12.02 21:19)

не работает
_________________
<a href="https://xtremesporthorses.site/8069/">история фонбета </a>

QUEM E O MELHOR DA SELECAO BRASILEIRA NO MODO VOLTA?

(Melissamog, 2020.12.02 17:03)

<a href=https://vossocanal.brlink.info/aJWqnpy606mE1Gs/quem-o-melhor-da-sele-o-brasileira-no-modo-volta><img src="https://i.ytimg.com/vi/1dzmhVpuRr4/hqdefault.jpg"></a>

QUEM É O MELHOR DA SELEÇÃO BRASILEIRA NO MODO <a href=https://vossocanal.brlink.info/aJWqnpy606mE1Gs/quem-o-melhor-da-sele-o-brasileira-no-modo-volta>VOLTA?</a>

rengöring pool utan pump

(rengöring pool utan pump, 2020.12.02 13:07)


Hello! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog. Is it very hard to set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty fast. I'm thinking about creating my own but I'm not sure where to start. Do you have any points or suggestions? Appreciate it http://igon.neoce.se/sport/rengoering-pool-utan-pump.php rengöring pool utan pump

Web camera Russia online video stream cities

(Andrewjep, 2020.12.02 04:18)


<a href=http://en.world-cam.ru/cams/webcam-sydney-online/>Webcams online Sydney</a> Luxurious metropolis of the Australian continent, reminiscent of the fairytale town with the cards, will appear before you in all its glory thanks to the service "Web cameras Sydney online".

Can You Get High Off Provigil max

(Brianbuh, 2020.12.02 01:47)


You have made your point.

Adderall Tolerance Provigil <a href=https://topmodafinilrxpills.com/>side effects for modafinil</a>

Provigil For Sale Canada max

(Jorgefum, 2020.12.01 23:25)

You explained that well!

Provigil Ranbaxy
<a href="https://topmodafinilrxpills.com/#">provigil vs nuvigil</a>
Provigil Warning Label

Viviane Chidid " Djioug Liguey "

(BeckyFeF, 2020.12.01 20:23)

<a href=https://vivianechididofficiel01.itmores.info/viviane-chidid-djioug-liguey/mYWfsLCjbM2PrJc><img src="https://i.ytimg.com/vi/8TiOxq5hZw4/hqdefault.jpg"></a>

Viviane <a href=https://vivianechididofficiel01.itmores.info/viviane-chidid-djioug-liguey/mYWfsLCjbM2PrJc>Chidid</a> " Djioug Liguey "


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »