Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Cetefielose wdhpp

(fonjuckImmoff, 2020.12.11 03:08)

https://creditscoresrw.com/ what is a perfect credit score https://creditscoresrw.com/ - free experian credit report <a href="https://creditscoresrw.com/ ">transunion credit report dispute </a>

SeinnaEscamma wwgiq

(BeefEnverry, 2020.12.11 03:04)

https://creditreportadvanced.com/ how do i check my credit score https://creditreportadvanced.com/ - credit karma credit report <a href="https://creditreportadvanced.com/ ">get my credit report </a>

afteteevoinytar txnwv

(darierafecomia, 2020.12.11 03:04)

intuit credit score https://creditscoreblk.com/ - how do i check my credit score free credit score equifax mortgage credit report

Cetefielose zhsda

(fonjuckImmoff, 2020.12.11 01:29)

check credit rating highest credit score <a href="https://freecreditreportstats.com/ ">credit score ratings </a> turbotax credit score

Cetefielose bvrfx

(VedFasokdoorse, 2020.12.11 01:23)

https://getcreditreportstats.com/ free credit report canada free credit credit score <a href="https://getcreditreportstats.com/ ">credit reporting agency </a> experian credit score

Прикольные новости

(WilliamPrela, 2020.12.11 00:42)

Здравствуйте!
Нашел прикольные фотки на этом сайте: http://hellbro.ru :
<a href=http://hellbro.ru/video/>интересные видео про животных</a> мир познавательного видео
http://hellbro.ru/foto-prikoly-interesnoe/1802-prikolnye-obyasnitelnye.html
Классик фотографии Franco Fontana <a href=http://hellbro.ru/foto-prikoly-interesnoe/145-klassik-fotografii-franco-fontana.html> Классик фотографии Franco Fontana </a>
16 звезд Голливуда сфотографировались с «Копейским рабочим» http://hellbro.ru/foto-prikoly-interesnoe/30-16-zvezd-gollivuda-sfotografirovalis-s-kopeyskim-rabochim.html

бесплатный секс порно чат взрослые анал

(Richardfewly, 2020.12.10 22:16)

<a href=https://video-girl.info>бесплатный секс чат</a><a href=https://videochat-live.ru>порно чат</a><a href=https://rt.bcams-online.com>порно видеочат</a><a href=https://xxx-chat.ru>секс чат</a><a href=https://rt.sex-cams-online.net>гей чат</a>

Best forex robot

(ForexHipt, 2020.12.10 20:21)

Книга за модели на Форекс. https://bg.forex-is.com

Cetefielose ekrpn

(Kegingdeestast, 2020.12.10 19:01)

transunion credit report free https://creditscorecheckresults.com/ - check credit scores credit score online my credit score

Cetefielose ureur

(fonjuckImmoff, 2020.12.10 18:31)

credit check free transunion free credit score <a href=" https://creditreportms.com/ ">credit score rating </a> credit report companies https://creditreportms.com/ - free credit score free credit reports

afteteevoinytar cpfez

(darierafecomia, 2020.12.10 18:30)

https://creditreportl.com/ get credit score unfreeze credit report <a href="https://creditreportl.com/ ">how to get credit report </a> get credit report

SeinnaEscamma oeqja

(BeefEnverry, 2020.12.10 18:16)

online credit report https://freecreditscoreses.com/ - highest credit score possible credit score range how do i check my credit score

Cetefielose jsxfs

(VedFasokdoorse, 2020.12.10 18:16)

what is a good credit score https://getcreditscorefast.com/ - free credit scores without paying credit report dispute <a href="https://getcreditscorefast.com/ ">credit reporting agency </a> transunion free credit report online

Cetefielose exped

(Kegingdeestast, 2020.12.10 09:42)

how to credit report free online credit report <a href="https://creditscoresmy.com/ ">how to dispute credit report </a> national credit report

afteteevoinytar owtqo

(darierafecomia, 2020.12.10 09:24)

karma credit score free business credit report <a href=" https://creditscoreblk.com/ ">national credit report </a> how to improve credit score https://creditscoreblk.com/ - freecreditreport

SeinnaEscamma hgnqk

(BeefEnverry, 2020.12.10 09:23)

how to improve my credit score credit reporting <a href="https://creditreportadvanced.com/ ">boost credit score </a> free business credit report https://creditreportadvanced.com/

Cetefielose idjgp

(VedFasokdoorse, 2020.12.10 09:20)

boost my credit score get a credit report <a href=" https://creditscoresbureau.com/ ">annual free credit report </a> credit score definition https://creditscoresbureau.com/ - how to get free credit report

Cetefielose xqkbf

(fonjuckImmoff, 2020.12.10 09:19)

credit karma credit report credit score ratings chart <a href=" https://creditscoresrw.com/ ">what is a great credit score </a> free credit score https://creditscoresrw.com/ - what is my credit score

Cetefielose cuuqm

(Kegingdeestast, 2020.12.10 08:24)

get credit report - free credit report https://creditscorecheckresults.com/ - excellent credit score fico credit score <a href="https://creditscorecheckresults.com/ ">my free credit score </a> credit karma free credit score

afteteevoinytar ccqwy

(darierafecomia, 2020.12.10 08:11)

transunion free credit score https://creditreportl.com/ how to check your credit score <a href="https://creditreportl.com/ ">find credit score </a> annual credit report completely free


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »