Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

afteteevoinytar aqkxw

(darierafecomia, 2020.12.11 23:28)

credit karma free credit report what is a great credit score <a href=" https://creditscoreblk.com/ ">what credit score for mortgage </a> credit karma ck my credit score https://creditscoreblk.com/ - check credit

afteteevoinytar jlodo

(Bupkiccrurce, 2020.12.11 16:20)

transunion free credit score https://webcreditscores.com/ - highest credit score get a credit report <a href="https://webcreditscores.com/ ">mortgage credit report </a> transunion credit report

Cetefielose ftlro

(Kegingdeestast, 2020.12.11 16:05)

check your credit rating https://creditscorecheckresults.com/ - checking credit score does forbearance affect credit score free credit report no credit card

afteteevoinytar sacfr

(darierafecomia, 2020.12.11 14:40)

whats a good credit score <a href=" https://creditreportl.com/ ">credit score companies </a> free annual credit report government

SeinnaEscamma trwgz

(BeefEnverry, 2020.12.11 14:10)

full credit report https://freecreditscoreses.com/ transunion credit score <a href="https://freecreditscoreses.com/ ">how to unfreeze credit report </a> experian free credit score

Cetefielose jgwvb

(VedFasokdoorse, 2020.12.11 14:09)

free credit card <a href=" https://getcreditscorefast.com/ ">my free credit score </a> check your credit score

Cetefielose bwtiz

(Kegingdeestast, 2020.12.11 13:36)

how to raise credit score https://creditscoresmy.com/ - truly free credit scores credit report dispute <a href="https://creditscoresmy.com/ ">equifax credit report free annual </a> credit karma credit score

производство электромонтажного оборудования

(WilliamReelp, 2020.12.11 12:56)

производство электромонтажного оборудования. В Санкт-Петербурге. Оюбые материалы, размеры, быстрота, качество

<a href=http://astra-electric.ru/product/profil-montazhnyj-c-obraznyj-ms-3030/>ms 3030 u</a>
<a href=http://astra-electric.ru/product/korob-kabelnyj/>кабельный короб кп</a>
<a href=http://astra-electric.ru/product/shveller-perforirovannyj-shp-60kh35-k235/>швеллер шп 60х35 у1</a>
<a href=http://astra-electric.ru/>гэм электромонтажные изделия</a>
<a href=http://astra-electric.ru/product/shveller-perforirovannyj-shp-60kh35-k235/>сталь швеллерная марки ст3 перфорированная шп 60х35 мм</a>https://yandex.ru/maps/org/astra_elektrik/54843690522/

Cetefielose gdbei

(VedFasokdoorse, 2020.12.11 12:53)

free annual credit report government transunion credit report dispute <a href="https://creditscoresbureau.com/ ">experian credit </a> free credit score karma

SeinnaEscamma nhyce

(BeefEnverry, 2020.12.11 12:50)

https://creditreportadvanced.com/ average credit score https://creditreportadvanced.com/ - how to get a free credit report <a href="https://creditreportadvanced.com/ ">get credit report - free credit report </a>

Cetefielose vambu

(fonjuckImmoff, 2020.12.11 12:47)

free credit ck experian credit score <a href=" https://creditscoresrw.com/ ">check my credit score </a> my annual credit report free https://creditscoresrw.com/ - find credit score

afteteevoinytar jqzuc

(darierafecomia, 2020.12.11 12:46)

credit karma https://creditscoreblk.com/ how to improve my credit score <a href="https://creditscoreblk.com/ ">excellent credit score </a> credit score ranges

havregrynsgr&ouml;t efter tr&auml;ning

(havregrynsgr&ouml;t efter tr&auml;ning, 2020.12.11 07:46)


I don't know if it's just me or if everyone else experiencing problems with your website. It appears as though some of the text on your posts are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them as well? This might be a problem with my browser because I've had this happen previously. Many thanks <a href="http://terve.neoce.se/news/wet-and-wild-borstar.php">wet and wild borstar</a>

Cetefielose xnkac

(Kegingdeestast, 2020.12.11 05:18)

https://creditscorecheckresults.com/ credit check free https://creditscorecheckresults.com/ - how to ck your credit score <a href="https://creditscorecheckresults.com/ ">credit scores free </a>

Cetefielose tzhla

(fonjuckImmoff, 2020.12.11 04:31)

annual credit report free https://creditreportms.com/ - my free credit score free credit score now annual credit report completely free government

afteteevoinytar ekunw

(darierafecomia, 2020.12.11 04:30)

get my credit score annual credit report free <a href=" https://creditreportl.com/ ">high credit score </a> experian plc https://creditreportl.com/ - my free credit report annual

SeinnaEscamma ktwtf

(BeefEnverry, 2020.12.11 04:14)

free credit scores https://freecreditscoreses.com/ credit scores <a href="https://freecreditscoreses.com/ ">free credit score credit report </a> high credit score

Cetefielose dvoih

(VedFasokdoorse, 2020.12.11 04:12)

boost credit score check credit scores <a href=" https://getcreditscorefast.com/ ">annual credit report completely free </a> credit report monitor https://getcreditscorefast.com/ - free credit score erian

SeinnaEscamma zxaeu

(SoadaNeidehon, 2020.12.11 04:06)

turbotax credit score <a href=" https://creditscoresmob.com/ ">free credit report government </a> find out credit score https://creditscoresmob.com/

Cetefielose pbpvi

(Kegingdeestast, 2020.12.11 03:40)

https://creditscoresmy.com/ free credit score now https://creditscoresmy.com/ - free credit report government <a href="https://creditscoresmy.com/ ">transunion free credit report annual </a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »