Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tårta sveriges mästerkock

(tårta sveriges mästerkock, 2021.03.25 09:22)


You really make it appear so easy together with your presentation but I find this matter to be actually something which I believe I would by no means understand. It kind of feels too complicated and extremely broad for me. I'm having a look ahead to your next put up, I'll try to get the grasp of it! t&aring;rta sveriges m&auml;sterkock alflyb.nnutunman.com/map11.php <a href="http://alflyb.nnutunman.com/map11.php">tårta sveriges mästerkock</a>

удобрение деревьев осенью

(agrohimfnx, 2021.03.25 00:59)

Привет дамы и господа!
Качественное удобрение - залог отличного урожая, поэтому так важно применять минеральные подкормки осенью, благодаря которым растениям удастся пережить зимний период и уцелеть от нашествия грызунов и насекомых. Однако классические (простые) подкормки несколько негативно воздействуют на качество распределения их по участку. Для того, чтобы исправить этот нюанс, рекомендуется использовать сложные удобрения, содержащие в себе азот, калий и фосфор.Минеральные удобрения содержат в себя следующие виды полезных микроэлементов:Азотные - прекрасно способствуют стремительному росту и развитию растений. Фосфатные - существенно повышают показатель урожайности, и улучшают качество продукции. Калийные - хорошо обеспечивают устойчивость растений к различным болезням, кроме того, такой урожай долго хранится и прекрасно переносит транспортировки.
Мы будем рады Вас видеть у нас на интернет ресурсе
От всей души Вам всех благ!
http://troitsaforum.ru/viewtopic.php?f=2&t=16335
https://drumsetget.blog.ss-blog.jp/2011-02-19-1?comment_success=2020-03-28T05:27:33&time=1585340853
http://tim32.org/blog/post.php?id=157
http://www.morehere.org/member.php?u=48203
https://www.physics-s3.org.uk/forum/index.php?topic=355324.new#new

h&ouml;gt njurv&auml;rde symptom

(h&ouml;gt njurv&auml;rde symptom, 2021.03.24 22:42)


Hi! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty quick. I'm thinking about creating my own but I'm not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions? Many thanks h&ouml;gt njurv&auml;rde symptom drumat.nnutunman.com/map10.php <a href="http://drumat.nnutunman.com/map10.php">högt njurvärde symptom</a>

Официальный интернет-магазин садово-парковой техники "Oleo-Mac"

(RamonCoure, 2021.03.24 22:06)

Надежная <a href=https://oleo-mac.in.ua/moyki-visokogo-davleniya/minimojka-oleo-mac-pw136c>мойка высокого давления Oleo-Mac PW136C</a> c официальной гарантией от производителя в магазине Олео-Мак.

Let's Football Live: Episode 41 feat. Bartholomew Ogbeche

(EstellePHYMN, 2021.03.24 15:45)

<a href=https://indiansuperleague.padesk.info/nquln5zOzH-gt5Y/let-s><img src="https://i.ytimg.com/vi/hrAijmiMpU0/hqdefault.jpg"></a>

Let's Football Live: Episode 41 <a href=https://indiansuperleague.padesk.info/nquln5zOzH-gt5Y/let-s>feat.</a> Bartholomew Ogbeche

anastasia beverly hills l&auml;ppglans

(anastasia beverly hills l&auml;ppglans, 2021.03.24 11:39)


Hi there mates, how is all, and what you desire to say regarding this paragraph, in my view its truly awesome designed for me. anastasia beverly hills l&auml;ppglans bire.zinpunkgood.com/map6.php <a href="http://bire.zinpunkgood.com/map6.php">anastasia beverly hills läppglans</a>

skin care routine for combination skin

(skin care routine for combination skin, 2021.03.24 01:18)


Appreciate the recommendation. Will try it out. skin care routine for combination skin leida.zinpunkgood.com/map5.php <a href="http://leida.zinpunkgood.com/map5.php">skin care routine for combination skin</a>

erytheme fessier bebe

(erytheme fessier bebe, 2021.03.23 14:31)


Hello, always i used to check webpage posts here in the early hours in the dawn, as i love to learn more and more. erytheme fessier bebe lobo.zinpunkgood.com/map16.php <a href="http://lobo.zinpunkgood.com/map16.php">erytheme fessier bebe</a>

hur mycket krymper viskos

(hur mycket krymper viskos, 2021.03.23 03:44)


Hi it's me, I am also visiting this web site daily, this web page is genuinely nice and the users are in fact sharing pleasant thoughts. hur mycket krymper viskos felpp.nnutunman.com/map43.php <a href="http://felpp.nnutunman.com/map43.php">hur mycket krymper viskos</a>

Marijuana Legale Online Moon Rock[Off Topics]

(Moon-Rock, 2021.03.22 22:19)

Cercando in rete ho trovato Questo shop dove ho Acquistato <a href="https://raskal.shop/cannabis-legale/moon-rock-ice">Marijuana Legale Online Moon Rock</a>?
Questo negozio ha prezzi TOP con spedizioni Gratuite ed infiorescenze piene di CBD.

Ciao
https://raskal.shop/cannabis-legale/moon-rock-ice

enkel &auml;ppelpaj smuldeg

(enkel &auml;ppelpaj smuldeg, 2021.03.22 16:54)


My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he's tryiong none the less. I've been using WordPress on a variety of websites for about a year and am concerned about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any help would be greatly appreciated! enkel &auml;ppelpaj smuldeg piotu.zinpunkgood.com/map4.php <a href="http://piotu.zinpunkgood.com/map4.php">enkel Г¤ppelpaj smuldeg</a>

guess parfym dam

(guess parfym dam, 2021.03.22 05:30)


Thanks on your marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you can be a great author. I will remember to bookmark your blog and will eventually come back from now on. I want to encourage you to ultimately continue your great work, have a nice evening! guess parfym dam licca.zinpunkgood.com/map2.php <a href="http://licca.zinpunkgood.com/map2.php">guess parfym dam</a>

фартук из стекла скинали

(Ruslantkk, 2021.03.22 04:34)

Здравствуйте господа!
Производим на заказ и устанавливаем стеклянные перегородки в квартиру и в офис по индивидуальным размерам. Мы постоянно следим за современными тенденциями и фурнитурой для стеклянных конструкций, и всегда готовы предложить вам различные решения для создания стильного интерьера в любом ценовом диапазоне. Межкомнатные стеклянные перегородки чаще всего служат для зонирования пространства.
Более подробная информация размещена https://drive.google.com/file/d/13CAPanRKgpkKCcaHzI0EiaMtWM0saPJO/view?usp=sharing

qfjhmttxrvmh

(aolprqgp, 2021.03.22 03:52)

an introduction for an essay https://writessaypro.com/ - writing an essay format
essay transitions
write papers for money online <a href=https://writessaypro.com/#>order of writing an essay</a> examples of 5 paragraph essay

vegetarisk tortilla fyllning

(vegetarisk tortilla fyllning, 2021.03.21 18:30)


At this time it appears like Wordpress is the best blogging platform available right now. (from what I've read) Is that what you're using on your blog? vegetarisk tortilla fyllning hardba.nnutunman.com/map10.php <a href="http://hardba.nnutunman.com/map10.php">vegetarisk tortilla fyllning</a>

Калибр-кольцо М76X1 в Новокуйбышевске

(CharlesLak, 2021.03.21 08:49)

<a href=https://rosmera.ru/product/kalibr-koltso-m76x1>Купить Калибр-кольцо М76X1 за 26900.00 руб.</a> с доставкой по России и СНГ.
Мы занимаемся поставками измерительного инструмента, приборов, калибров, запасных частей и принадлежностей к инструментам. Также мы оказываем услуги по изготовлению специального инструмента и разработке чертежей. Оказываем услуги по поверке и калибровке измерительного инструмента.

Наша компания поставляет весь перечень ручного измерительного инструмента: нониусный, индикаторный, микрометрический, поверочный, юстировочный.

Всегда на складе микрометры гладкие, глубиномеры, штангенрейсмасы, нутромеры микрометрические, угольники поверочные, линейки, плиты поверочные, призмы поверочные, штангенциркули, резьбомеры, образцы шероховатости, толщиномеры и многое другое.
Своим клиентам мы готовы предложить ремонт измерительного инструмента: доводка призм поверочных, поверочных линеек, шлифовка и шабровка поверочных плит, линеек-мостиков, станины приборов (биениемеров), микроскопов и прочих. Окажем другие услуги по вашему запросу.

Закажите на нашем сайте прямо сейчас и получите эксклюзивное предложение от нашей компании.

<a href=https://rosmera.ru/product/kalibr-koltso-m76x1>Купить Калибр-кольцо М76X1 за 26900.00 руб.</a> в Новокуйбышевске

fri frakt lindex

(fri frakt lindex, 2021.03.21 07:10)


Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your website? My blog is in the very same area of interest as yours and my visitors would certainly benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this ok with you. Many thanks! fri frakt lindex birdhe.nnutunman.com/map14.php <a href="http://birdhe.nnutunman.com/map14.php">fri frakt lindex</a>

Hello world

(Haroldnag, 2021.03.21 06:21)

:)<a href=https://coronovirus.ru>:)</a>:)

gr&aring; h&aring;r kur

(gr&aring; h&aring;r kur, 2021.03.20 20:20)


I like the helpful information you provide in your articles. I'll bookmark your blog and check again here frequently. I am quite certain I will learn lots of new stuff right here! Best of luck for the next! gr&aring; h&aring;r kur thobe.zinpunkgood.com/map9.php <a href="http://thobe.zinpunkgood.com/map9.php">grГҐ hГҐr kur</a>

iccajfwzksxn

(amwmspci, 2021.03.20 18:40)

how to write a essay for a scholarship https://getessaypro.com/# - buy pre written essays
essay checker plagiarism
title for an essay <a href=https://getessaypro.com/#>cheap essay buy</a> essay opinion


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »