Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

afteteevoinytar jbkrq

(Bupkiccrurce, 2020.12.13 03:27)

turbotax credit report https://webcreditscores.com/ - free credit report canada my annual credit report <a href="https://webcreditscores.com/ ">free credit score check online credit report </a> online credit score

SeinnaEscamma ygxsh

(SoadaNeidehon, 2020.12.13 03:18)

https://creditscoresmob.com/ credit https://creditscoresmob.com/ - credit report dispute <a href="https://creditscoresmob.com/ ">what is a good credit score number </a>

Cetefielose bhbqo

(VedFasokdoorse, 2020.12.13 02:47)

credit scoring https://creditscoresbureau.com/ - credit report companies check credit score for free credit report online

SeinnaEscamma reezz

(BeefEnverry, 2020.12.13 02:47)

credit report dispute https://creditreportadvanced.com/ how to check credit score for free <a href="https://creditreportadvanced.com/ ">annual credit report request form </a> credit karma credit score

afteteevoinytar mcust

(darierafecomia, 2020.12.13 02:43)

max credit score https://creditscoreblk.com/ - karma credit report full credit report credit karma ck my credit score

Cetefielose lvszu

(fonjuckImmoff, 2020.12.13 02:43)

credit score ratings https://creditscoresrw.com/ check free credit score <a href="https://creditscoresrw.com/ ">business credit report </a> whats a good credit score

Cetefielose eebhz

(fonjuckImmoff, 2020.12.13 01:28)

free credit cheapest credit report <a href="https://freecreditreportstats.com/ ">score credit </a> free equifax credit report request

harry potter b&oslash;ger r&aelig;kkef&oslash;lge

(harry potter b&oslash;ger r&aelig;kkef&oslash;lge, 2020.12.13 00:02)


It's remarkable designed for me to have a web page, which is beneficial in favor of my know-how. thanks admin <a href="http://betmo.niddfre.se/skin-care/meladerm-skin-lightener.php">meladerm skin lightener</a>

Cetefielose keber

(Kegingdeestast, 2020.12.12 22:53)

what is a credit report equifax free credit score <a href="https://creditscorecheckresults.com/ ">karma free credit score </a> experian credit report

afteteevoinytar iogsg

(darierafecomia, 2020.12.12 22:22)

one time free credit score <a href=" https://creditreportl.com/ ">free credit score check </a> credit report online

Cetefielose xvdhi

(fonjuckImmoff, 2020.12.12 22:10)

government free credit report https://creditreportms.com/ - free credit report gov my credit report <a href="https://creditreportms.com/ ">what is credit score </a> credit scores free

attempt on community employment experiences

(RonaldAbamn, 2020.12.12 21:43)

The coronavirus pandemic has studied universities to lash to coolness learning. service reflection essay <a href=http://goodthesisstatementsdsa.com/>goodthesisstatementsdsa</a> law school essay review service.
But what is happening now can be called an crisis delivery of content to audience members in self-isolation . Most of schools and educators themselves were not ready for the move to online. According to a 2019 HSE study, University educators with an academic degree rate their level of proficiency in remote technologies at 3.2 points out of five. One in four people has never utilized remote video services to participate in webinars or video conferences in the past three years.
But professors are not required to own online studying technologies. They were simply not prepared for this, although education and its unique methods are the main function of varsities. Try to oblige the surgeon to do their work from home. Let him explain to the patient via Skype how to remove his appendicitis. It sounds absurd. Thus, the resourcefulness with which professors adapt to the remote format is commendable.

Sometimes it gets funny. Colleagues from regional academies said that some professors asked to write summary by hand and send them scans for according.Now, people communicate remotely in real time thanks to digital technologies, students can "raise their hands" with only one button, they can write with a finger on a tablet as on a blackboard, and they are told: "Please write a handwritten conspectus and send the scan." Or, for example, this case: a physical education professor asked students to shoot five-minute videos where they perform physical exercises. In spite of the fact that remote physical education training can be more original, for example, you can select of ready-made videos on YouTube, find checklists in the public domain, and teach them to play sports online, while you can't go outside anywhere.

University professors are faced with a lack of guidance and problems in dealing with organizational matters. Someone conduct classes on Skype, someone -in Zoom, some of them only sends questions to WhatsApp. Some teachers record lessons on a webcam and send them to their students. The quality of such materials is very low, and it is hard to perceive them. At least because the content on YouTube, which students are used to, is shot and edited professionally and the viewer is spoiled by the quality of video materials.
There are also problems with monitoring attendance. Some professors ask you to put a " + " in the chat, others require you to turn on Webcams and take screenshots of students. Against the background of all the misunderstandings and problems, one element of academic life remains unchanged - assessment. Students don't study on campus, but they will get grades, even formal ones.
<a href=http://goodthesisstatementsdsa.com/>college thesis</a>
Online learning does not have these disadvantages, because it is built on a carefully designed learning process in an electronic information and educational environment. Educators have instructions, manuals, memos,checklists, templates for emails and notifications, and even presentations. Everything is thought out here-from the screen saver before the lesson to the slide with homework.

SeinnaEscamma fonxz

(BeefEnverry, 2020.12.12 21:19)

https://freecreditscoreses.com/ truly free credit scores https://freecreditscoreses.com/ - free credit report transunion <a href="https://freecreditscoreses.com/ ">annual free credit report </a>

Cetefielose nykro

(VedFasokdoorse, 2020.12.12 21:18)

what is a credit report <a href=" https://getcreditscorefast.com/ ">free transunion credit report </a> credit score

Cetefielose zocbn

(Kegingdeestast, 2020.12.12 21:15)

credit https://creditscoresmy.com/ - best credit score consumer credit report credit score scale

Cetefielose xywzr

(VedFasokdoorse, 2020.12.12 20:28)

https://creditscoresbureau.com/ what is a credit report trans union corporation free credit report <a href="https://creditscoresbureau.com/ ">how to credit score </a> free credit report and scores

SeinnaEscamma pxnur

(BeefEnverry, 2020.12.12 20:27)

transunion free credit score https://creditreportadvanced.com/ - how to increase your credit score fast consumer credit report free credit score karma https://creditreportadvanced.com/

afteteevoinytar ozell

(darierafecomia, 2020.12.12 20:18)

credit score definition https://creditscoreblk.com/ - credit freecreditreport credit report free

Cetefielose zoryo

(fonjuckImmoff, 2020.12.12 20:17)

free credit report https://creditscoresrw.com/ - annual credit report completely free government credit score rating <a href="https://creditscoresrw.com/ ">how do i get my credit score </a> online credit score

Servicing your Tesla model 3: The Complete Guide

(MarciaNot, 2020.12.12 19:08)

<a href=https://richrebuilds.uztop.info/servicing-your/bpplkJBim7i6p5M><img src="https://i.ytimg.com/vi/9h3W-0iWYvc/hqdefault.jpg"></a>

Servicing <a href=https://richrebuilds.uztop.info/servicing-your/bpplkJBim7i6p5M>your</a> Tesla model 3: The Complete Guide


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »