Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Cetefielose ywnkh

(fonjuckImmoff, 2020.12.16 20:58)

how to get credit report https://creditreportms.com/ - annual free credit score transunion credit report free credit report online credit score

SeinnaEscamma wmoql

(BeefEnverry, 2020.12.16 20:58)

experian free credit report experian business credit report <a href=" https://creditreportms.com/ ">credit report for free </a> what credit score for mortgage https://creditreportms.com/ - intuit credit score

afteteevoinytar oajyb

(darierafecomia, 2020.12.16 20:57)

request credit report best credit score <a href="https://creditreportms.com/ ">free credit report info </a> freecreditscore

The Kibbe and Finnegan Ep.75: Blasphemi vs The World, Stem Cells for Hair, and Roscoe P Coltrane

(Lauraflise, 2020.12.16 20:46)

<a href=https://finnegansgarage.svsoft.info/m6PfqaqDm7HStYU/the-kibbe.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/imzuxP6MpTU/hqdefault.jpg"></a>

The Kibbe and Finnegan Ep.75: Blasphemi vs The World, Stem Cells for <a href=https://finnegansgarage.svsoft.info/m6PfqaqDm7HStYU/the-kibbe.html>Hair,</a> and Roscoe P Coltrane

Cetefielose zxnif

(Kegingdeestast, 2020.12.16 20:11)

free credit score free credit reports how to improve your credit score <a href=" https://creditreportl.com/ ">dispute credit report </a> free annual credit report complaints https://creditreportl.com/ - whats a good credit score

Advertising Space on High DA Site

(MichaelLom, 2020.12.16 17:47)

Hi,

I am contacting you today because I have jackpotbetonline.com site for advertising.

Please check the websites where you can purchase advertising.

jackpotbetonline.com are Daily updated & have good DA & DR.

The following advertising options are available:

. Text Links
. Article Posting (max of 3 links per article)
. Advertising Banner Space (468x60 or 250x250 banners)
. "Best <a href=https://www.jackpotbetonline.com/><b>Online Casino</b></a> slots" Review .

Regards

SeinnaEscamma jadfw

(BeefEnverry, 2020.12.16 17:45)

credit score https://creditreportl.com/ credit score ratings <a href="https://creditreportl.com/ ">discover credit score </a> how to check credit score for free

Cetefielose nmckv

(VedFasokdoorse, 2020.12.16 15:12)

credit karma credit score free https://creditreportl.com/ - find credit score karma free credit score how to read credit report

Cetefielose bphco

(VedFasokdoorse, 2020.12.16 14:31)

free business credit report https://creditreportms.com/ check credit score <a href="https://creditreportms.com/ ">find out credit score </a> credit score

afteteevoinytar lwqlm

(darierafecomia, 2020.12.16 14:30)

free credit report and scores check credit score for free <a href="https://creditreportms.com/ ">freeze credit report </a> how to dispute credit report items

Cetefielose hvdke

(Kegingdeestast, 2020.12.16 14:30)

free annual credit report government official annual credit report completely free government <a href=" https://creditreportms.com/ ">excellent credit score </a> mint credit score https://creditreportms.com/ - free credit report equifax

SeinnaEscamma yryty

(BeefEnverry, 2020.12.16 14:28)

free equifax credit report request <a href=" https://creditreportms.com/ ">check my credit score for free </a> credit score needed for mortgage

Cetefielose rtpus

(fonjuckImmoff, 2020.12.16 14:20)

https://creditreportms.com/ credit report monitor whats a good credit score <a href="https://creditreportms.com/ ">average credit score </a> how to raise your credit score fast

Cetefielose zoslz

(Kegingdeestast, 2020.12.16 13:25)

freecreditreport https://creditreportl.com/ - free annual credit report official site how to get a free credit report <a href="https://creditreportl.com/ ">get credit report - free credit report </a> equifax free credit report

kbt g&ouml;teborg h&ouml;gkostnadsskydd

(kbt g&ouml;teborg h&ouml;gkostnadsskydd, 2020.12.16 04:11)


Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to mention that I've really enjoyed browsing your blog posts. After all I'll be subscribing on your rss feed and I'm hoping you write once more soon! <a href="http://postl.neoce.se/travels/lngvarig-diarre-och-magont.php">lГҐngvarig diarre och magont</a>

bh storlek 80e bacboo.se

(bacboo.se, 2020.12.16 03:51)


Very nice article. I absolutely appreciate this site. Keep writing! http://ccure.bacboo.se/beauty/bh-storlek-80e.php bh storlek 80e

Кубань фото

(Inga, 2020.12.15 20:12)


<a href=https://kuban.photography/>фото кубани краснодарского края</a>

Awesome FREE Software for your PC or Notebook

(Wilbertrofe, 2020.12.15 18:24)

Here are the great software programs that may help you with all your tasks: no viruses and hidden payments. By the way, only today all our software is FREE!

<a href=https://k7-antivirus-plus.down4you.software/>https://k7-antivirus-plus.down4you.software/</a>
<a href=https://instagram.down4you.software/>https://instagram.down4you.software/</a>
<a href=https://picasa.down4you.software/>Picasa</a>
<a href=https://skype.down4you.software/>Skype</a>

PRITEL POPISUJE MUJ HALLOWEEN LOOK

(PaulaFleft, 2020.12.15 15:14)

<a href=https://emmyyev.csbuild.info/i6yq1aXEqoJiop4/p-tel-popisuje-m-j-halloween-look><img src="https://i.ytimg.com/vi/XwqsmbEM-j8/hqdefault.jpg"></a>

PŘÍTEL POPISUJE <a href=https://emmyyev.csbuild.info/i6yq1aXEqoJiop4/p-tel-popisuje-m-j-halloween-look>MŮJ</a> HALLOWEEN LOOK

MEGA PROMOTION: 500 $ bonus on your balance.

(Сloudsib, 2020.12.15 01:22)

You will get a 200% return on the day of new players! + $ 500 to the account.
<a href=https://bit.ly/startpageen><font color=red><b>* Register and play for free + $ BONUSES</b></font></a>
Do you want to spend an interesting time, as well as earn on your pleasure?
Do you like Sports, ESports, Casino, or Poker, or do you like Live roulette in which you yourself follow all the actions online, via an IP camera.
We have regular promotions, and the opportunity to play for FREE!
* Get a bonus of 100 euros after registration. (Conditions are available after registration.)
* Win casino tournaments and get from 1,000 to 50,000 euros.
* Do not miss the opportunity to participate in the new Year's drawing "goodbye 2020!" and win 60 euros.
+ 20% cashback!
* Also get 5000 Bonuses when you register!

*Luxury Vacation is:
*Sports betting.
*Virtual-sports.
*cybersport eSport.
*The battle of the rates.
*Poker.
*Casino.
*Live Casino.
*And much more…
Lots of BONUSES for every taste and color.
The most generous and profitable bookmaker with a built-in profitable casino.
Try it for free and win cash prizes!

<a href=https://bit.ly/startpageen><font color=red><b>* Register and play for free + $ BONUSES</b></font></a>
<a href=https://bit.ly/mobilebken><font color=red><b>* Mobile app play for free + $ BONUSES</b></font></a>
<a href=https://bit.ly/bonus25bken><font color=red><b>* Registered and try out for free + $ 25 BONUS</b></font></a>
<a href=https://bit.ly/usabonusbken><font color=red><b>* Registered and try out for free + $ 500 BONUS + Free spin</b></font></a>
<a href=https://bit.ly/casiindbken><font color=red><b>* Registered and try out for free + $ 3 000 BONUS</b></font></a>
<a href=https://bit.ly/livecasindbken><font color=red><b>* 2 Registered and try out for free + $ 3 000 BONUS</b></font></a>
<a href=https://bit.ly/allgeostartpagebkru><font color=red><b>* Register and play for free + $ BONUSES RUS</b></font></a>

If it doesn't go to the site, use a free VPN for your browser!


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »