Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

лучшие фантастические сериалы онлайн бесплатно

(Robertcof, 2020.12.18 04:34)

Приветствую всех! прикольный у вас сайт!
Нашел сериальную базу кино: <a href=http://kinorulez.ru/>смотреть хорошую комедию русскую 2020</a>
Здесь: лучшие детективы триллеры смотреть онлайн http://kinorulez.ru/triller/ рейтинг 2019
Тут: <a href=http://kinorulez.ru/dokumentalnyy/>Бесплатно лучшие документальные фильмы</a> Лучшие документальные фильмы рейтинг 2019
Тут: Дэвида Финчера звали в «Звездный войны» http://kinorulez.ru/4228-devida-finchera-zvali-v-zvezdnyy-voyny.html
Здесь: http://kinorulez.ru/2773-dzhareda-leto-hotyat-videt-doktorom-streyndzhem.html

ужасы скачать в хорошем качестве hd 1080

(Edgarexaps, 2020.12.18 04:34)

Привет всем участникам форума! класный у вас сайт!
Нашел интересную базу кино: <a href=http://kinoflow.net/>лучшие индийские сериалы онлайн</a>
Тут: фильмы онлайн лучшие приключения в hd качестве http://kinoflow.net/priklyucheniya/ рейтинг 2019
Здесь: <a href=http://kinoflow.net/kriminal/>смотреть лучшие криминальные фильмы</a> смотреть криминальные русские фильмы 2020 самые лучшие рейтинг 2020
Тут: Холодная гора / Cold Mountain (2003) смотреть онлайн бесплатно http://kinoflow.net/12026-holodnaya-gora-cold-mountain-2003.html
Тут: http://kinoflow.net/10394-miss-marpl-agaty-kristi-agatha-christies-marple-sezon-1-6-20042013.html

Cetefielose uvysb

(fonjuckImmoff, 2020.12.18 02:33)

credit report online credit score scale <a href=" https://creditreportadvanced.com/ ">how do i check my credit score </a> free credit report experian https://creditreportadvanced.com/ - what is credit score

SeinnaEscamma tgirn

(BeefEnverry, 2020.12.18 02:05)

free credit report annual annual credit report request form <a href=" https://creditreportadvanced.com/ ">what is considered a good credit score </a> online credit report https://creditreportadvanced.com/ - annual credit score

afteteevoinytar zwkak

(darierafecomia, 2020.12.18 02:04)

free credit score ck https://creditreportadvanced.com/ - transunion credit score boost my credit score experian free credit score

Cetefielose tkcxa

(VedFasokdoorse, 2020.12.18 01:30)

https://creditscorecheckresults.com/ credit score check https://creditscorecheckresults.com/ - check my credit score for free <a href="https://creditscorecheckresults.com/ ">absolutely free credit report </a>

Cetefielose paytz

(fonjuckImmoff, 2020.12.18 00:58)

chase credit score free credit score online <a href="https://creditscorecheckresults.com/ ">transunion free credit report </a> free credit score

afteteevoinytar xulnr

(darierafecomia, 2020.12.18 00:56)

credit report online https://creditscorecheckresults.com/ canadian credit check <a href="https://creditscorecheckresults.com/ ">free equifax credit report </a> how to raise your credit score fast

World's First Hydrogen-Powered Ship Goes on Six Year Voyage

(PamelaBom, 2020.12.18 00:43)

<a href=https://coldfustion.seworld.info/l4Wxq6bZbpuhrYE/world-s.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/aMMFAu8hoHQ/hqdefault.jpg"></a>

World's First Hydrogen-Powered Ship Goes on Six <a href=https://coldfustion.seworld.info/l4Wxq6bZbpuhrYE/world-s.html>Year</a> Voyage

SeinnaEscamma bwnji

(SoadaNeidehon, 2020.12.18 00:42)

https://creditscoreblk.com/ highest credit score freecreditreport <a href="https://creditscoreblk.com/ ">chase credit score </a> credit report

лучший способ как отличить неоригинальный эйкьюди

(Vivianacrath, 2020.12.18 00:17)

отзывы perfect smoke <a href=https://hqd.wiki/kak-otlichit-hqd-poddelku-ot-originala/>как отличить неоригинальный эйкьюди</a>
------
электронные сигареты купить екатеринбург <a href=https://hqd.wiki/kak-otlichit-hqd-poddelku-ot-originala/>как отличить паленый hqd от оригинала</a>

Cetefielose fosnl

(Kegingdeestast, 2020.12.18 00:10)

annualcreditreport boost my credit score <a href="https://creditscorecheckresults.com/ ">free credit ck </a> how to credit score

bra skor f&ouml;r f&ouml;tterna

(bra skor f&ouml;r f&ouml;tterna, 2020.12.17 23:51)


I was wondering if you ever considered changing the page layout of your site? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two images. Maybe you could space it out better? <a href="http://terti.protrpen.se/advice-girlfriends/bra-skor-foer-foetterna.php">bra skor för fötterna</a>

Cetefielose mtumh

(VedFasokdoorse, 2020.12.17 21:41)

my credit score government free credit report <a href="https://creditscoreblk.com/ ">how to ck my credit score </a> request credit report

SeinnaEscamma mtxjn

(BeefEnverry, 2020.12.17 20:42)

check my credit score credit karma dispute credit report <a href="https://creditreportms.com/ ">my free annual credit report </a> my free credit report

afteteevoinytar xsten

(darierafecomia, 2020.12.17 20:42)

credit karma free credit report https://creditreportms.com/ free credit report annual <a href="https://creditreportms.com/ ">check your credit rating </a> how to ck credit score

Cetefielose srtif

(VedFasokdoorse, 2020.12.17 19:58)

credit score simulator <a href=" https://creditreportl.com/ ">free credit report uk </a> equifax credit report free annual

Cetefielose gyauy

(fonjuckImmoff, 2020.12.17 19:22)

annual free credit score https://creditreportl.com/ - business credit score equifax business credit report annual credit report completely free

afteteevoinytar pycbc

(darierafecomia, 2020.12.17 19:21)

dispute credit report check credit score for free <a href="https://creditreportl.com/ ">transunion free credit score </a> what is the highest credit score possible

afteteevoinytar ujlov

(Bupkiccrurce, 2020.12.17 18:47)

how to ck my credit score https://getcreditscorefast.com/ - credit karma check my credit score free credit card <a href="https://getcreditscorefast.com/ ">equifax free credit report </a> full credit report


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »