Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

alis frisör fittja

(alis frisör fittja, 2021.03.28 15:14)


I am really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it's rare to see a great blog like this one today. alis fris&ouml;r fittja coldl.nnutunman.com/map4.php <a href="http://coldl.nnutunman.com/map4.php">alis frisör fittja</a>

vad &auml;r uremi

(vad &auml;r uremi, 2021.03.28 04:05)


I like the valuable info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here frequently. I am quite sure I will learn many new stuff right here! Good luck for the next! vad &auml;r uremi dingt.nnutunman.com/map28.php <a href="http://dingt.nnutunman.com/map28.php">vad Г¤r uremi</a>

morgonrock dam stora storlekar

(morgonrock dam stora storlekar, 2021.03.27 20:13)


Great goods from you, man. I've have in mind your stuff prior to and you are just too excellent. I really like what you have obtained right here, certainly like what you're saying and the way through which you say it. You are making it entertaining and you still care for to stay it wise. I cant wait to read far more from you. That is really a tremendous website. morgonrock dam stora storlekar teota.gruborwom.com/map17.php <a href="http://teota.gruborwom.com/map17.php">morgonrock dam stora storlekar</a>

dimension b&auml;rlina tabell

(dimension b&auml;rlina tabell, 2021.03.27 16:14)


I pay a quick visit daily a few blogs and sites to read articles, except this weblog presents quality based writing. dimension b&auml;rlina tabell clean.zinpunkgood.com/map9.php <a href="http://clean.zinpunkgood.com/map9.php">dimension bärlina tabell</a>

Джелкинг

(BryanEcorp, 2021.03.27 15:12)

Упражнение Джелкинг Джелкинг — это основа упражнений для члена - Упражнения могут помочь увеличить количество крови в пенисе во время эрекции , вызывая увеличение размера члена. https://sexpreparat.ru/action/jelking - Джелкинг Плохие лубриканты

kpagajeljeih

(hmwvtlpd, 2021.03.27 12:33)

phd without a dissertation https://dissertationlines.com/ - dissertation editing help
latex dissertation template
how to start a dissertation proposal <a href=https://dissertationlines.com/#>dissertations and theses</a> edd dissertation topics

Topic

(BENZER3318, 2021.03.27 05:16)

Ремонт 6ES5374-2KK21 - Siemens - PLC - I/O Module https://prom-electric.ru/remont-6es5374-2kk21-siemens-plc-io-module/ Диагностика 6ES5374-2KK21, Siemens, PLC - I O Module СЕРВИС. Доставка.

gr&ouml;nt mineral korsord

(gr&ouml;nt mineral korsord, 2021.03.27 05:06)


Greetings from Florida! I'm bored at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I love the information you present here and can't wait to take a look when I get home. I'm surprised at how fast your blog loaded on my mobile .. I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, excellent site! gr&ouml;nt mineral korsord helple.nnutunman.com/map4.php <a href="http://helple.nnutunman.com/map4.php">grönt mineral korsord</a>

Topic

(ARILDSEN6000, 2021.03.27 02:41)

Ремонт 379A - L-Tec Systems - SUPPLY BOARD https://prom-electric.ru/remont-379a-l-tec-systems-supply-board/ Диагностика 379A, L-Tec Systems, SUPPLY BOARD СЕРВИС. Доставка.

It's very interesting link!

(abuby MaitaJet, 2021.03.27 01:20)

It's very interesting link! Share it more please with you friends. Thank you!

Ferrari F40 kaufen?Flying Uwe reagiert

(LauraImact, 2021.03.26 22:03)

<a href=https://flyinguwe.depacks.info/ferrari-f40/kZV2iIrHkYnS1r0.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/a1FRVdZSlpY/hqdefault.jpg"></a>

Ferrari <a href=https://flyinguwe.depacks.info/ferrari-f40/kZV2iIrHkYnS1r0.html>F40</a> kaufen?Flying Uwe reagiert

Topic

(KLANCNIK9887, 2021.03.26 18:22)

Ремонт 1746-HSTP1 - Allen Bradley - PLC - I/O Module https://prom-electric.ru/remont-1746-hstp1-allen-bradley-plc-io-module/ Диагностика 1746-HSTP1, Allen Bradley, PLC - I O Module СЕРВИС. Доставка.

b&auml;sta suv 2016

(b&auml;sta suv 2016, 2021.03.26 17:42)


Hi! Do you know if they make any plugins to assist with SEO? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good results. If you know of any please share. Many thanks! b&auml;sta suv 2016 exor.zinpunkgood.com/map19.php <a href="http://exor.zinpunkgood.com/map19.php">bästa suv 2016</a>

Topic

(HILE5482, 2021.03.26 13:03)

Ремонт JTEKT PC BOARD SVCPU - TP-8171-4 https://prom-electric.ru/remont-jtekt-pc-board-svcpu-tp-8171-4/ Диагностика JTEKT PC BOARD SVCPU, TP-8171-4. Доставка.

austin et ally la rencontre

(WilliasBeate, 2021.03.26 10:55)

magazine de rencontre sites de rencontre adopteunmec
<a href=https://zzii.summa-realestate.com>site de rencontre gratuit pour les femmes</a>
<a href=https://oeflx.summa-realestate.com>que dire a une femme sur un site de rencontre</a>
<a href=https://rbwb.lighthousewoc.org>cmb saint marc</a>
<a href=https://blpe.lighthousewoc.org>site de rencontre thailandaise gratuit</a>
<a href=https://kkla.summa-realestate.com>site de rencontre sublime gratuit</a>
<a href=https://umo.jfsns.org>rencontre avec cristiano ronaldo</a>
<a href=https://jjzyi.jfsns.org>starstruck rencontre avec star streaming vf</a>
<a href=https://mzv.lighthousewoc.org>starstruck rencontre avec star streaming vf</a>
<a href=https://ulx.lighthousewoc.org>site de rencontre gratuit pour les femmes</a>
<a href=https://kobrp.summa-realestate.com>que dire sur site de rencontre</a>
<a href=https://zus.jfsns.org>coquine site de rencontre gratuit</a>
<a href=https://vpmck.jfsns.org>site de rencontre sublime gratuit</a>
<a href=https://vpt.lighthousewoc.org>tableau de rencontre euro 2021</a>
<a href=https://jjzyi.jfsns.org>rencontre libertine femme ronde</a>
<a href=https://lrsj.jfsns.org>coquine site de rencontre gratuit</a>

site de rencontre amitiГ©e entiГЁrement gratuit comment remplir profil site rencontre
<a href=http://miyu0914.s31.xrea.com/miyu/miyu.cgi??>rencontre femme ronde et coquine</a> f00bf2a
<a href=http://xavier.is-programmer.com/guestbook/>annonce rencontre entre femme</a>
<a href=http://floguer.com/kriss/45521/>meilleur site de rencontre serieux gratuit</a>

Лучшие онлайн игры или онлайн казино

(JosephLar, 2021.03.26 07:13)

<a href=https://rtu-online.ru/>онлайн казино</a>
Веб-Сайт со наиболее новейшими также увлекательными редан забавами с целью ребенка. К Примеру редан вид развлечения Наруто с целью мальчишек. Телесериал Наруто весьма востребован около ребенка также школьников, данное японское эроаниме, относительно ниндзю богатыря.

loreal paris h&aring;rf&auml;rg preference

(loreal paris h&aring;rf&auml;rg preference, 2021.03.26 06:45)


Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your website? My blog is in the exact same area of interest as yours and my visitors would truly benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this okay with you. Appreciate it! loreal paris h&aring;rf&auml;rg preference inul.nnutunman.com/map3.php <a href="http://inul.nnutunman.com/map3.php">loreal paris hårfärg preference</a>

защитная пленка 5

(Antonioisv, 2021.03.26 02:16)

Здравствуйте дамы и господа!
Предлагаем Вашему вниманию высококачественные профессиональные плёнки. Наша организация"ООО Защитные плёнки" работает 15 лет на рынке этой продукции в Беларуси. Дизайнерам, производителям стеклопакетов, мебели и дверей для применения своей продукции в офисах, квартирах и коттеджах мы предлагаем установку декоративной пленки. Проектные и строительные организации для осуществления смелых архитектурных решений могут использовать предложенную нами на выбор тонировочную пленку. Матовые пленки различной цветовой гаммы, установленные в межоконном пространстве, придадут зданию или сооружению неповторимый индивидуальный стиль. Пленки зеркальные оградят посетителей кафе и магазинов или сотрудников офисов на нижних этажах от ненужных глаз.
Более подробная информация размещена https://drive.google.com/file/d/1hceZWkDFW4mFU9sDZ64bQAi3ss41Fo5g/view?usp=sharing
С уважением,коллектив "ООО Защитные плёнки".

telia ligger nere

(telia ligger nere, 2021.03.25 20:22)


Thanks for some other great post. The place else could anyone get that type of information in such a perfect way of writing? I've a presentation subsequent week, and I am on the look for such info. telia ligger nere giavan.nnutunman.com/map29.php <a href="http://giavan.nnutunman.com/map29.php">telia ligger nere</a>

My Pet Fire Ant Colony 1 Year Later (Road to 4 Million)

(NicoleQuake, 2021.03.25 13:04)

<a href=https://antscanada.alclip.info/V5TbCHxQRTE-my-pet-fire-ant-colony-1-year-later-road-to-4-million.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/V5TbCHxQRTE/hqdefault.jpg"></a>

My Pet Fire Ant <a href=https://antscanada.alclip.info/V5TbCHxQRTE-my-pet-fire-ant-colony-1-year-later-road-to-4-million.html>Colony</a> 1 Year Later (Road to 4 Million)


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »