Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Cetefielose vocnp

(fonjuckImmoff, 2020.12.19 00:32)

what is a great credit score <a href=" https://creditreportadvanced.com/ ">free credit reports </a> request credit report

afteteevoinytar hghcw

(darierafecomia, 2020.12.19 00:31)

credit check https://creditreportadvanced.com/ federally mandated free credit report <a href="https://creditreportadvanced.com/ ">boost credit score </a> credit score check

mat som g&ouml;r dig l&ouml;s i magen

(mat som g&ouml;r dig l&ouml;s i magen, 2020.12.18 23:26)


This web site really has all of the information and facts I needed about this subject and didn't know who to ask. <a href="http://chonth.querock.se/trends/mat-som-goer-dig-loes-i-magen.php">mat som gör dig lös i magen</a>

Cetefielose xdgmt

(VedFasokdoorse, 2020.12.18 23:00)

absolutely credit free score <a href=" https://creditscorecheckresults.com/ ">annual credit report completely free experian </a> my credit score

afteteevoinytar hrzhc

(Bupkiccrurce, 2020.12.18 22:39)

free credit score now online credit score <a href="https://creditscoreblk.com/ ">equifax free credit score </a> check credit score for free

afteteevoinytar xngrp

(darierafecomia, 2020.12.18 21:55)

how to ck credit score credit score ratings <a href=" https://creditscorecheckresults.com/ ">excellent credit score </a> trans union corporation free credit report https://creditscorecheckresults.com/ - credit score definition

Cetefielose jenty

(fonjuckImmoff, 2020.12.18 21:55)

free annual credit report official site https://creditscorecheckresults.com/ - online credit report what is an excellent credit score credit karma free credit score

Cetefielose rspap

(fonjuckImmoff, 2020.12.18 19:59)

https://creditscoreblk.com/ free credit credit score https://creditscoreblk.com/ - good credit score range <a href="https://creditscoreblk.com/ ">full credit report </a>

Cetefielose dydpi

(VedFasokdoorse, 2020.12.18 19:25)

https://creditreportadvanced.com/ credit scores mint credit score <a href="https://creditreportadvanced.com/ ">get credit score </a> annual credit report completely free government

Cetefielose jsqge

(fonjuckImmoff, 2020.12.18 18:51)

https://creditreportadvanced.com/ consumer credit report https://creditreportadvanced.com/ - how to unfreeze credit report <a href="https://creditreportadvanced.com/ ">credit report free </a>

Cetefielose weqza

(Kegingdeestast, 2020.12.18 18:51)

free experian credit report https://creditreportadvanced.com/ free credit score experian <a href="https://creditreportadvanced.com/ ">credit score ratings chart </a> equifax credit score

SeinnaEscamma dpnpd

(BeefEnverry, 2020.12.18 18:15)

https://creditreportadvanced.com/ credit score needed for mortgage https://creditreportadvanced.com/ - annual credit report completely free <a href="https://creditreportadvanced.com/ ">check your credit report </a>

Cetefielose tzclu

(Biotexcishete, 2020.12.18 18:12)

credit karma check my credit score credit report companies <a href=" https://creditscoreblk.com/ ">full credit report </a> check my credit score for free https://creditscoreblk.com/ - free credit credit score

SeinnaEscamma dnpgk

(SoadaNeidehon, 2020.12.18 17:56)

https://creditscoreblk.com/ get all three credit scores how to credit score <a href="https://creditscoreblk.com/ ">free annual credit report free </a> how to credit score

Cetefielose vhnit

(VedFasokdoorse, 2020.12.18 17:42)

freecreditscore https://creditscorecheckresults.com/ - national credit report intuit credit score <a href="https://creditscorecheckresults.com/ ">credit score ratings chart </a> credit check free

afteteevoinytar bckda

(darierafecomia, 2020.12.18 16:45)

credit score ratings boost my credit score <a href=" https://creditscorecheckresults.com/ ">free credit ck </a> does forbearance affect credit score https://creditscorecheckresults.com/ - check my credit report

Cetefielose knnfm

(fonjuckImmoff, 2020.12.18 16:45)

transunion credit report dispute annual credit report request form <a href="https://creditscorecheckresults.com/ ">how to ck credit score </a> free credit report equifax

Cetefielose qwxqi

(Kegingdeestast, 2020.12.18 16:29)

https://creditscorecheckresults.com/ what is the highest credit score possible https://creditscorecheckresults.com/ - credit score free <a href="https://creditscorecheckresults.com/ ">free credit score online credit report </a>

Cetefielose ixqqh

(fonjuckImmoff, 2020.12.18 14:20)

https://creditscoreblk.com/ high credit score equifax free credit report <a href="https://creditscoreblk.com/ ">karma credit score </a> credit report monitor

NEW video!

(NatoshaAnype, 2020.12.18 13:38)

<a href=https://linglingchengg.cnfrom.info/2qefjaaUqpOKrqw/h-n-gu-r-ch-ng-g-n-w-q-sh-ng-y-n-j-k-h-ch-o-ch-h-ng-d-ji-ng-xi-f-n-j-ng-f-xi-n-t-u-f-de-g-sh><img src="https://i.ytimg.com/vi/twnZtbzZWyw/hqdefault.jpg"></a>

<a href=https://linglingchengg.cnfrom.info/2qefjaaUqpOKrqw/h-n-gu-r-ch-ng-g-n-w-q-sh-ng-y-n-j-k-h-ch-o-ch-h-ng-d-ji-ng-xi-f-n-j-ng-f-xi-n-t-u-f-de-g-sh>韓國日常 跟我去上演技課 和巢吃弘大醬蝦飯驚發現頭髮的故事⋯</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »