Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

SeinnaEscamma pkfch

(BeefEnverry, 2020.12.20 14:39)

karma credit report check your credit report <a href="https://creditscoresbureau.com/ ">get my free credit report </a> credit score scale

Cetefielose vjmjf

(fonjuckImmoff, 2020.12.20 14:39)

score credit https://creditscoresbureau.com/ - fico credit score experian credit report <a href="https://creditscoresbureau.com/ ">free equifax credit report request </a> karma credit report

Cetefielose zaeht

(Biotexcishete, 2020.12.20 08:58)

credit karma credit report https://creditscoresmy.com/ - transunion credit report dispute how to check your credit score <a href="https://creditscoresmy.com/ ">freeze credit report </a> free credit report online

Cetefielose xngtu

(fonjuckImmoff, 2020.12.20 06:40)

check free credit score https://creditscoresmy.com/ - best free credit report chase credit <a href="https://creditscoresmy.com/ ">how to improve credit score </a> consumer credit report

Cetefielose friqg

(Biotexcishete, 2020.12.20 05:21)

find credit score chase credit <a href="https://creditscoresmy.com/ ">credit karma com free credit score </a> credit karma free credit score

afteteevoinytar srgaa

(darierafecomia, 2020.12.19 19:24)

free credit https://creditscoresrw.com/ get my credit score <a href="https://creditscoresrw.com/ ">credit score check </a> free credit score

Cetefielose ysrhb

(fonjuckImmoff, 2020.12.19 19:05)

free credit report uk https://creditscoresrw.com/ - freecreditreport free credit score credit report <a href="https://creditscoresrw.com/ ">free annual credit report government </a> free credit card

Cetefielose dvfrn

(Kegingdeestast, 2020.12.19 19:04)

https://creditscoresrw.com/ check credit score credit score <a href="https://creditscoresrw.com/ ">canadian credit check </a> check credit score free

LUCAVEROS - Красивая

(ClaraTap, 2020.12.19 18:59)

<a href=https://gazgolder.lvchannels.info/lucaveros-krasiva/ymxra4pqarfN2tE.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/f474V41Vhuo/hqdefault.jpg"></a>

<a href=https://gazgolder.lvchannels.info/lucaveros-krasiva/ymxra4pqarfN2tE.html>LUCAVEROS – Красивая</a>

Медицинские курсы

(MediFuh, 2020.12.19 17:27)

<a href=https://medikurs.ru/>Медицинские курсы</a> https://medikurs.ru/ Медицинские курсы МедицинскиеКурсы.рф https://xn--d1abblaancko1bhf0a1b4f.xn--p1ai/ Дистанционные медицинские курсы <a href=https://МедицинскиеКурсы.рф/>медицинские курсы</a> https://xn--d1abblaancko1bhf0a1b4f.xn--p1ai/
<a href=https://xn--d1abblaancko1bhf0a1b4f.xn--p1ai/>Медицинские курсы</a>

Cetefielose jbnve

(VedFasokdoorse, 2020.12.19 17:02)

my free credit report <a href=" https://creditscoresmy.com/ ">free credit report canada </a> annual free credit score

Cetefielose acmlm

(VedFasokdoorse, 2020.12.19 14:59)

free experian credit report https://creditscorecheckresults.com/ consumer credit report <a href="https://creditscorecheckresults.com/ ">free credit scores without paying </a> credit report scores

afteteevoinytar hzkro

(darierafecomia, 2020.12.19 14:07)

https://creditscorecheckresults.com/ checking credit score what is the highest credit score possible <a href="https://creditscorecheckresults.com/ ">free credit card </a> free credit score erian

Ценителям еблей из созрелыми дамами и мамулями

(KoaLa13chu, 2020.12.19 13:57)

Всем, кто обожает великолепное инцест порно со пристарелыми и восемнадцатилетними телочками, а так же красивыми юношами, русский и иностранный секс инцест - <a href=https://incest-home-video.ru/mamy>смотреть бесплатно как сын трахает сисястую маму</a>
- прошу на мой скромненький ресурс https://incest-home-video.ru/ . У нас тут весело и вечно много новых коротких секс видеоклипов в отличном качестве бесплатно и без регистрации.

Cetefielose inpsw

(Kegingdeestast, 2020.12.19 13:45)

credit karma turbotax credit score <a href=" https://creditscorecheckresults.com/ ">free credit score checker </a> how to increase your credit score fast https://creditscorecheckresults.com/ - free credit card

Cetefielose qhldt

(fonjuckImmoff, 2020.12.19 13:45)

how to ck my credit score credit karma free credit report <a href=" https://creditscorecheckresults.com/ ">how to increase credit score </a> national credit report https://creditscorecheckresults.com/ - what is good credit score

Cetefielose kuohj

(fonjuckImmoff, 2020.12.19 12:27)

https://creditscoreblk.com/ how to ck credit score freecreditreport <a href="https://creditscoreblk.com/ ">free credit report and scores </a> how to check credit score

Cetefielose owwqq

(VedFasokdoorse, 2020.12.19 12:18)

https://creditscoreblk.com/ free business credit report free annual credit report complaints <a href="https://creditscoreblk.com/ ">how do i check my credit score </a> equifax credit report free annual

afteteevoinytar atbvi

(darierafecomia, 2020.12.19 11:31)

https://creditreportadvanced.com/ my credit score credit report for free <a href="https://creditreportadvanced.com/ ">free yearly credit report </a> how to get a credit score

Cetefielose kzwfx

(fonjuckImmoff, 2020.12.19 11:31)

https://creditreportadvanced.com/ free credit score erian https://creditreportadvanced.com/ - my credit score <a href="https://creditreportadvanced.com/ ">how to check credit score </a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »