Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Cetefielose rcrbz

(VedFasokdoorse, 2020.12.22 15:37)

transunion credit report phone number https://creditscoresmob.com/ free credit credit score <a href="https://creditscoresmob.com/ ">how to ck your credit score </a> credit score chart

SeinnaEscamma vfact

(BeefEnverry, 2020.12.22 14:50)

how do i get my credit score online credit score <a href="https://webcreditscores.com/ ">credit score free </a> highest credit score possible

Cetefielose vhwqs

(fonjuckImmoff, 2020.12.22 14:44)

score credit <a href=" https://freecreditreportstats.com/ ">credit score needed for mortgage </a> free credit score check your credit report online

afteteevoinytar saijw

(darierafecomia, 2020.12.22 14:27)

credit score online experian plc <a href="https://creditscoresmob.com/ ">checking credit score </a> credit score chart

Cetefielose dqwuh

(VedFasokdoorse, 2020.12.22 13:45)

freeze credit report https://freecreditreportstats.com/ - credit check free get all three credit scores freeze credit report

Cetefielose scqdm

(fonjuckImmoff, 2020.12.22 13:44)

transunion credit report dispute https://creditscoresmob.com/ get my free credit report <a href="https://creditscoresmob.com/ ">credit bureau </a> my free credit report annual

Cetefielose hhrxq

(fonjuckImmoff, 2020.12.22 13:02)

https://webcreditscores.com/ best free credit report canadian credit check <a href="https://webcreditscores.com/ ">get credit report - free credit report </a> free annual credit report official site

afteteevoinytar aoamz

(darierafecomia, 2020.12.22 13:01)

mint credit score https://webcreditscores.com/ - social credit score credit scores free <a href="https://webcreditscores.com/ ">absolutely free credit report </a> check free credit score

Cetefielose rrzrz

(Kegingdeestast, 2020.12.22 12:36)

https://creditscoresmob.com/ credit karma ck my credit score https://creditscoresmob.com/ - check my credit score for free <a href="https://creditscoresmob.com/ ">annual credit report completely free </a>

Cetefielose cdofs

(VedFasokdoorse, 2020.12.22 11:54)

check credit scores https://webcreditscores.com/ free experian credit report <a href="https://webcreditscores.com/ ">annualcreditreport </a> find my credit score

skor f&ouml;r diabetiker

(skor f&ouml;r diabetiker, 2020.12.22 06:52)


Wonderful goods from you, man. I've take note your stuff previous to and you are just extremely wonderful. I actually like what you've received here, certainly like what you're stating and the best way through which you assert it. You make it enjoyable and you continue to care for to keep it sensible. I cant wait to read far more from you. That is really a tremendous website. <a href="http://thoug.protrpen.se/for-men/skor-foer-diabetiker.php">skor för diabetiker</a>

Натяжные потолки цены кривой рог

(PotolkiIdeag, 2020.12.21 23:20)

Потолки натяжные стремительно заменили иные способы декорирования за счёт серьёзного объёма уникальных свойств. Недорогая цена, не занимающий много времени и не пыльный монтаж, красивый наружный вид стали по душе огромному количеству собственников домов с города Кривой Рог и Страны. В этой статье мы рассмотрим, какой вид натяжного потолка лучше всего заказать с учётом вида здания, в котором он станет крепиться. Основываться мы станем на сведения, взятые на ресурсе лучшей организации с Украины Натяжные потолки тканевые цены кривой рог <a href=https://potolki.kr.ua/>https://potolki.kr.ua/</a> .Вероятно, Вам кроме того могут внушить симпатию следующие странички web-сайта: https://comfort.kr.ua/

LIVE WL (pot 1 t/m 10)

(Cherylhet, 2020.12.21 22:25)

<a href=https://koenweijland.nlid.info/pXqqhJaOYoWE29c/live-wl-pot-1-t-m-10><img src="https://i.ytimg.com/vi/nBvSfZ0LOzs/hqdefault.jpg"></a>

LIVE WL (pot <a href=https://koenweijland.nlid.info/pXqqhJaOYoWE29c/live-wl-pot-1-t-m-10>1</a> t/m 10)

С Наступающим!

(IkserEt, 2020.12.21 21:03)

Здравствуйте! У вас отличный сайт, но я удивлен тем, что у него такие низкие показатели в поисковых системах. Почему? Да, скорее всего, из-за недоверия самих поисковиков к вашему ресурсу. А это значит, что на него очень мало ссылаются других сайтов. То есть, мало ссылок на ваш сайт. Я хочу вам предложить исправить данную ситуацию и проделать работу по наращиванию ссылочной массы на ваш ресурс.

Вы получите более 1000 ссылок–доноров на ваш сайт. Эти ссылки будут анкорными и безанкорными, под ваши ключевые фразы, по которым продвигаете свой сайт. А это даст рост позиций, траст, доверие поисковиков, хорошую и быструю индексацию, посещаемость, плюс ИКС!

Работа займет примерно 1-2 недели, после которой вы получите долгожданный эффект, которого скорее всего еще ваш сайт не видел. Имеется в виду положительный результат, которому вы будете приятно удивлены. Я работаю на качество, как для себя и очень дорожу своими постоянными клиентами.

От вас мне необходима лишь ссылка на ваш сайт и ключевые слова.

Стоимость моей услуги составляет всего лишь 9900 рублей, но я готов вам сделать небольшую скидку, чтобы мы с вами подружились и вы заказывали бы продвижение сайта лишь у меня, так как я знаю в этом толк и у меня есть большой опыт.

Если вам интересно мое предложение, то пожалуйста свяжитесь со мной по E-mail: proxrum@mail.ru

С Уважением к вам, Вадим.

Live trading forex market

(ForexHipt, 2020.12.21 11:55)

작동하는 외환 스캘핑 시스템. https://kr.forex-is.com

SANJA JE NOSECAAAA

(Wendycaulp, 2020.12.21 11:19)

<a href=https://unitmoneyme1.slworlds.info/ml64hrqKiX_WqM4/sanja-je-nose-aaaa.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/4-RNYUQLsok/hqdefault.jpg"></a>

<a href=https://unitmoneyme1.slworlds.info/ml64hrqKiX_WqM4/sanja-je-nose-aaaa.html>SANJA JE NOSEДЊAAAA</a>

bruten klo behandling

(bruten klo behandling, 2020.12.20 23:14)


That is very interesting, You're an overly skilled blogger. I've joined your feed and look forward to searching for more of your great post. Also, I've shared your website in my social networks <a href="http://diki.protrpen.se/for-women/bruten-klo-behandling.php">bruten klo behandling</a>

qeshumgjzoef

(igkekdyb, 2020.12.20 19:54)

cialis 20mg price walmart https://getcialisgens.com/# - cialis 10mg
when does cialis go generic
cialis discount <a href=https://getcialisgens.com/>cialis from india</a> order cialis

Cetefielose cgjdk

(VedFasokdoorse, 2020.12.20 14:45)

credit score needed for mortgage https://creditscoresrw.com/ experian credit <a href="https://creditscoresrw.com/ ">free credit report and scores </a> boost my credit score

afteteevoinytar cgkem

(darierafecomia, 2020.12.20 14:40)

https://creditscoresbureau.com/ good credit score range https://creditscoresbureau.com/ - how to read credit report <a href="https://creditscoresbureau.com/ ">transunion credit report phone number </a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »