Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

SeinnaEscamma kuerm

(BeefEnverry, 2020.12.23 07:28)

find credit score <a href=" https://webcreditscores.com/ ">equifax free credit score </a> discover credit score

afteteevoinytar iblfl

(darierafecomia, 2020.12.23 06:59)

https://creditscoresmob.com/ how to read credit report business credit report <a href="https://creditscoresmob.com/ ">get credit score </a> free equifax credit report

Cetefielose kvrof

(fonjuckImmoff, 2020.12.23 06:23)

free credit report gov <a href=" https://creditscoresmob.com/ ">transunion credit report </a> experian business credit report

Cetefielose qspyc

(fonjuckImmoff, 2020.12.23 05:30)

credit score online https://webcreditscores.com/ - how to get a credit report intuit credit score <a href="https://webcreditscores.com/ ">get free credit score </a> annualcreditreport

afteteevoinytar mnozk

(darierafecomia, 2020.12.23 05:29)

how to dispute credit report credit karma com free credit score <a href="https://webcreditscores.com/ ">free credit report uk </a> equifax free credit report

Cetefielose ivpfh

(Kegingdeestast, 2020.12.23 05:18)

how to dispute credit report what is a good credit score <a href="https://creditscoresmob.com/ ">good credit score range </a> free business credit report

Cetefielose mfyxs

(Biotexcishete, 2020.12.23 05:12)

truly free credit scores credit score <a href=" https://freecreditreportstats.com/ ">annual free credit report official site </a> what is good credit score https://freecreditreportstats.com/ - how to read credit report

Cetefielose obfkx

(fonjuckImmoff, 2020.12.23 04:37)

free credit score experian https://freecreditreportstats.com/ - free credit score karma chase credit fico credit score

Cetefielose ysxbf

(VedFasokdoorse, 2020.12.23 04:34)

trans union corporation free credit report find out credit score <a href=" https://webcreditscores.com/ ">karma credit score </a> credit check https://webcreditscores.com/ - credit score check free

Chaos Walking: Official Clip (2021) - Tom Holland, Daisy Ridley

(Patsyillit, 2020.12.23 04:06)

<a href=https://ignentertainment.paborder.info/gY3Zuqyne2iAymc/chaos-walking><img src="https://i.ytimg.com/vi/QXwTIoC7Ji0/hqdefault.jpg"></a>

Chaos Walking: Official Clip (2021) - Tom Holland, Daisy <a href=https://ignentertainment.paborder.info/gY3Zuqyne2iAymc/chaos-walking>Ridley</a>

Cetefielose zptvo

(Kegingdeestast, 2020.12.23 03:28)

check your credit rating https://webcreditscores.com/ - experian free credit report check credit score for free credit scores online

SeinnaEscamma lpdel

(BeefEnverry, 2020.12.23 03:22)

best free credit report score credit <a href=" https://creditscoresmob.com/ ">does forbearance affect credit score </a> how to get a credit report https://creditscoresmob.com/ - experian credit report

Cetefielose pdgkr

(VedFasokdoorse, 2020.12.23 03:16)

check your credit report https://freecreditreportstats.com/ how to unfreeze credit report <a href="https://freecreditreportstats.com/ ">high credit score </a> freeze credit report

Cetefielose jdexw

(VedFasokdoorse, 2020.12.23 02:50)

free equifax credit report https://creditscoresmob.com/ - annual credit score free credit report info <a href="https://creditscoresmob.com/ ">free transunion credit report </a> how to get free credit report

SeinnaEscamma cjoqu

(SoadaNeidehon, 2020.12.23 02:31)

how to increase credit score trans union corporation free credit report <a href="https://freecreditreportstats.com/ ">canadian credit check </a> truly free credit scores https://freecreditreportstats.com/

afteteevoinytar urdqn

(Bupkiccrurce, 2020.12.23 02:27)

https://freecreditreportstats.com/ freecreditreport https://freecreditreportstats.com/ - credit karma free credit score <a href="https://freecreditreportstats.com/ ">mortgage credit report </a>

замена масла в вариаторе цена

(ViVusly, 2020.12.23 02:25)

тоже хочу!


------
<a href=http://lifetransmission.ru/services/remont-gidrotransformatora/>ремонт гидротрансформатора тойота</a>


ДА СУПЕР!!!!!!!!!!!!


------
<a href=https://egrn.website/map>публичная кадастровая карта области</a>


Не логично


------
<a href=https://megabitcomp.com/index.php?route=product/search&search=rtx%203070&description=true&sub_category=true>купить видеокарту geforce rtx 3070</a>


Жаль, что сейчас не могу высказаться - вынужден уйти. Но освобожусь - обязательно напишу что я думаю.


------
<a href=https://agroplastcom.ru/produktsija/zaglushka_flanczevaya/>заглушка фланцевая 400</a>


Я извиняюсь, но, по-моему, Вы ошибаетесь. Предлагаю это обсудить. Пишите мне в PM, поговорим.


------
<a href=https://www.ksrin.com/v-truby>оптический кабель дпо нг а hf</a>


Это забавная штука


------
<a href=https://stemphys.ru/solutions/wrinkles/>удаление мимических морщин вокруг глаз</a>


Это — неправда.


------
<a href=https://degramsignals.com/>direct forex signals</a>


Я согласен с Вами, спасибо за объяснение. Как всегда все гениальное просто.


------
<a href=https://smm4top.com/>дешёвая накрутка инстаграм</a>


Между нами говоря, по-моему, это очевидно. Вы не пробовали поискать в google.com?


------
<a href=https://modscraft.net/mods/page/11/>https://modscraft.net/mods/page/11/</a>

Мне нравится эта фраза :)


------
<a href=https://global-smm.ru/freelikes>бесплатные лайки в инстаграме</a>

SeinnaEscamma nvekz

(BeefEnverry, 2020.12.23 01:58)

credit free annual credit report <a href="https://webcreditscores.com/ ">check my credit score </a> how to get free credit report

afteteevoinytar kislk

(darierafecomia, 2020.12.23 01:30)

my free credit report free credit report and scores <a href=" https://creditscoresmob.com/ ">free credit score checker </a> transunion free credit report online https://creditscoresmob.com/ - truly free credit report

Cetefielose beiaa

(fonjuckImmoff, 2020.12.23 00:50)

chase credit score https://creditscoresmob.com/ - mint credit score perfect credit score <a href="https://creditscoresmob.com/ ">my free credit report annual </a> credit karma uk


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »