Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Hello

(BOTTEX6328, 2021.01.21 22:07)

https://chastotniki-spb.ru/informatsija-po-chastotnomu-preobrazovatelju/

benskydd reflex häst

(benskydd reflex häst, 2021.01.21 22:01)


Hi there everyone, it's my first visit at this site, and paragraph is in fact fruitful designed for me, keep up posting these types of articles or reviews. <a href="http://mava.goowommpri.com/relaxation/benskydd-reflex-haest.php">benskydd reflex h&auml;st</a>

Hello

(DARTHARD4478, 2021.01.21 20:24)

https://indramat.ru/kupit-nedorogoj-chastotnik/

WE'RE STUCK HERE FOREVER

(DianneCow, 2021.01.21 20:14)

<a href=https://dobrebrothers.us-first.info/we-re/Z6l6l6-ioZ9qiGA><img src="https://i.ytimg.com/vi/1DEdxpqj8T0/hqdefault.jpg"></a>

<a href=https://dobrebrothers.us-first.info/we-re/Z6l6l6-ioZ9qiGA>WE'RE STUCK HERE FOREVER</a>

Hello

(HARLAND2915, 2021.01.21 18:40)

https://zordelectro.ru/pervichnyj-chastotnyj-preobrazovatel/

Магия здоровья и процветания

(Aslan, 2021.01.21 18:38)


<a href=https://rescuer.info>заговоры на удачу и деньги</a>

Hello

(MONTEJANO7872, 2021.01.21 17:12)

https://chastotnyepreobrazovateli.ru/chastotnyj-preobrazovatel-22-kvt-3-fazy/

ildream_net

(CharlesDog, 2021.01.21 16:32)

https://ildream.net

Hello

(TRIPPANY5955, 2021.01.21 16:30)

https://frequency-drives.ru/puskovoj-tok-chastotnika/

домашние кинотеатры под ключ москва - audiopik.ru

(Kavdorltob, 2021.01.21 15:26)

Домашние кинотеатры под ключ audiopik.ru

Если вдруг Вы давно мечтали о персональном домашнем кинотеатре у себя дома, то Вы пришли по верному адресу. Данная фирма "АудиоПик" занимается полным перечнем услуг по созданию домашних кинозалов, в том числе безупречным проектированием, личным отбором для каждого клиента, снабжением оборудования, её настройки и пост гарантийным обслуживанием. Также устанавливаем профессиональные аудиосистемы для дома лучшего класса, делаем комнаты прослушивания и системы мультирум.

Сделать заказ на <a href=https://audiopik.ru/uslugi/domashnij-kinoteatr-pod-klyuch/>проектирование домашнего кинотеатра</a> возможно прямо сейчас на нашем сайте. Онлайн проект audiopik.ru дает всю детальную информацию о данной компании «АудиоПик». На сайте очень легко найти все оказываемые услуги, посмотрите про оборудование, которое мы эксплуатируем в работе, а также непременно загляните в портфолио.

Мы выполнили уже огромное количество проектов и все они выполнены с индивидуальным подходом к клиенту, учитывая все его пожелания и возможности комнаты, а также финансовый лимит. Посмотрите реальные фото домашних кинотеатров 4К в квартире, в загородном доме, стерео системы класса High End, развлекательная система в коттедже и многое другое. Кроме фотографий мы добавили подробное описание, все компоненты системы и возможности.

Узнать про <a href=https://audiopik.ru/uslugi/domashnij-kinoteatr-pod-klyuch/>проектирование домашнего кинотеатра в доме</a> можно также по нашему телефону. Звоните нам +7(495)127-01-46 или через Viber, WatsApp. Сделаем самую качественную аудиосистему в Москве и Московской области. Мы расположились по адресу: Мос. Обл., г. Щелково, ул. Центральная, стр. 17. С понедельника по пятницу с 10:00 до 21:00, в субботу и воскресенье с 11:00 до 15:00.

Обращения также принимаем онлайн, на интернет ресурсе audiopik.ru 24 часа в сутки. Заполните заявку, вписав своё имя, контактный телефон и комментарии и мы обязательно Вам перезвоним в самое скорое время. Мы с радостью ответим на все Ваши вопросы и поможем подобрать идеальный вариант.

Цены домашних кинозалов отвечают их качеству. Мы предлагаем нашим клиентам три комплектации различным ценовых диапазонов, условно разделенных на классы: стандарт, престиж и эксклюзив. Мы работаем на качество, поэтому не имеем дел с недоверчивыми фирмами, а только с самыми испытанными.

И по итогу все наши клиенты получают премиальное качество изображения и звука и всегда остаются довольными. Детальнее посмотреть тарифы и что входит в цену, бренды техники возможно в разделе «стоимость».

Hello

(CRUSINBERRY9695, 2021.01.21 14:14)

https://zordelectro.ru/chastotnik-na-3-kv/

мебель кухня массив дерево

(derevles.ru, 2021.01.21 14:05)

Интересует экологически чистая стильная и доступная <a href=https://drov-les.ru/> садовая мебель</a>
.
<b>Тогда наше предложение для вас</b>!
Мы уж больше 15 лет занимаемся изготовлением эксклюзивной мебели. В качестве материала мы используем исключительно натуральное дерево. <a href=https://derevles.ru/>Мебель для ресторанов из естественного дерева</a> прослужат долгие десятилетия, выглядят красиво и, главное, представляются абсолютно экологически чистыми!
Отечественные мастера работают с деревом уже достаточно долго, имеют неимоверный опыт в этой области и способны создавать полноценные изделия столярного искусства.
Мебель из дерева клёна в отличие от других материалов имеет целый ряд достоинств:
- основательность;
- возможность реализовывать проекты эксклюзивного дизайна;
- экологическая чистота.
Чтобы купить экологичную <a href=https://drov-les.ru/> мебель дизайнерская</a>
ручной работы, звоните по нашим телефонам или оставляйте заявку на сайте!
Звоните и заказывайте: +7(977)687-15-46

Кубань видео

(Marina, 2021.01.21 12:09)


<a href=https://kuban.video/>видеоролики о кубани</a>

boml&ouml;s sadel shettis

(boml&ouml;s sadel shettis, 2021.01.21 11:09)


Pretty! This was an incredibly wonderful post. Thanks for providing this information. <a href="http://kniffo.goowommpri.com/news/bomloes-sadel-shettis.php">boml&ouml;s sadel shettis</a>

Hello

(CAVANAGH1231, 2021.01.21 07:32)

https://vfd-drives.ru/chastotnyj-preobrazovatel-delta-vfd-a/

Как из старого телевизора сделать смарт

(Brandondor, 2021.01.21 04:11)

Просто смарт приставка и получить Smart телевизор. Хотя ажиотаж вокруг функции Smart TV большинство используемых в мире телевизоров по-прежнему умеют очень мало – они не воспроизводят Netflix или Youtube, не серфят интернет и не запускают приложения. Рынок телевизоров в плане функционала не меняется столь быстро, как тот же рынок смартфонов. Пользователи не привыкли менять ТВ раз в год, как это часто бывает с недорогими телефонами. Давайте рассмотрим <a href=https://netgate-kiev.blogspot.com/2021/01/kak-sdelat-smart-tv-iz-obychnogo-televizora.html>как с обыкновенного телевизора сделать смарт тв</a> по ссылке на блоге netgate-kiev.blogspot.com.

Смарт тв приставка превращает ваш телевизор в универсальное мультимедийное устройство! Самое распространенное решение – небольшой модуль, который подключается к HDMI-порту телевизора.

Сделать Smart TV из обычного телевизора можно двумя способами. Первый – заменить штатную материнскую плату на универсальную, с ОС Android на борту. Второй – подключить приставку с функциями «умного» ТВ. В силу своей сложности, первый вариант оправдан разве что при ремонте сломанного телевизора с целым экраном. А вот подключение медиаплеера – легкое и удобное решение, доступное всем.

Современные телевизоры со Smart TV постепенно вытесняют традиционных «собратьев», превращаясь в домашние центры развлечений. Что делать владельцам обычных телеприемников, которые стремятся расширить функциональные возможности устройства? Продавать старый телевизор и покупать новый? Вовсе нет, в такой ситуации выручит приобретение TV-приставки на «Андроиде».

И это еще не всем, мультимедийный функционала на смарт приставке, которую еще называют tv box, это устройство, которое обладает всеми преимуществами телефона, планшета, но с уклоном на просмотр мультимедийного контента. В общем, сразу же после подключения пользователь получает мультимедийное устройство с возможностью устанавливать разные приложения, пользоваться интернет браузером, читать и записывать информацию на внешние носители информации и даже играть в игры на тв бокс приставке.

На сегодняшний день, большинство производителей телевизоров оснащает свои продукты системой Smart TV, но она достаточно быстро устаревает. Для того, чтоб иметь актуальную версию, придется постоянно покупать новый телевизор, что достаточно накладно. В то же время, если купить смарт приставку, то в ближайшем будущем ее можно обновить без зазрения совести, ведь ее цена далеко не такая, как у ТВ последней модели.

emma hamberg skilsm&auml;ssa

(emma hamberg skilsm&auml;ssa, 2021.01.21 02:32)


Hi there, You have done an excellent job. I will certainly digg it and personally recommend to my friends. I am sure they'll be benefited from this web site. <a href="http://sigman.goowommpri.com/news/emma-hamberg-skilsmaessa.php">emma hamberg skilsm&auml;ssa</a>

Ландшафтный дизайн под ключ

(DesignSlexy, 2021.01.20 23:15)


Ландшафтный дизайн под ключ включает в себя работы по проектированию, озеленению и благоустройству. Ландшафтный дизайн под ключ за 90 дней – это реально. https://t.me/s/landscap_design Компания предлагает разработку ландшафтного проекта, его реализацию и уход за созданным садом.

p&aring; h&aring;ret j&ouml;nk&ouml;ping

(p&aring; h&aring;ret j&ouml;nk&ouml;ping, 2021.01.20 20:43)


It is actually a nice and helpful piece of info. I'm glad that you shared this helpful info with us. Please stay us up to date like this. Thank you for sharing. <a href="http://statp.girlsprizladies.com/advice-girlfriends/p-hret-joenkoeping.php">p&aring; h&aring;ret j&ouml;nk&ouml;ping</a>

FIFA 18FIFA eWorld Cup Grand Final - Day 2

(Eleanorfuppy, 2021.01.20 17:40)

<a href=https://easportsfootball.csgoal.info/nWuarZyFfI_Sg3c/fifa-18-fifa-eworld-cup-grand-final-day-2><img src="https://i.ytimg.com/vi/j5jHfMJ_nQE/hqdefault.jpg"></a>

FIFA 18FIFA eWorld Cup Grand Final - Day <a href=https://easportsfootball.csgoal.info/nWuarZyFfI_Sg3c/fifa-18-fifa-eworld-cup-grand-final-day-2>2</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »