Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Cau ca, ln bin ngm san ho Phu Quc - Fishing, scuba diving in Phu Quoc

(Wendyber, 2021.02.01 22:19)

<a href=https://hugoduong.vilinks.info/c-u-c/f5Ki1p6OjKyl2aI><img src="https://i.ytimg.com/vi/O1qpg-Zwtvk/hqdefault.jpg"></a>

CГўu cГЎ, lбє·n biб»ѓn ngбєЇm san hГґ б»џ PhГє Quб»‘c - <a href=https://hugoduong.vilinks.info/c-u-c/f5Ki1p6OjKyl2aI>Fishing,</a> scuba diving in Phu Quoc

продвижение бизнеса в интернете

(Williampat, 2021.02.01 21:59)

пример рекламного объявления в ФейсбукеСуть порядок — побеждать короткий легко запоминающийся домен и сделать свой сайт для его основе. Такие домены дозволено легко встречать в продаже на аукционах доменов, к минусам позволительно отнести высокую достоинство красивых доменов.форматы объявлений чтобы рекламы в Фейсбуке
<a href=https://voronezh.leap-lead.ru/kontekstnaya-reklama.php>настройка рекламы яндекс директ воронеж</a>
<a href=https://voronezh.leap-lead.ru>создание сайтов в воронеже</a>
https://voronezh.leap-lead.ru/seo-prodvizheniye-saytov.php - продвижение и раскрутка сайта

Качественный контент в основной ленте – питаться ?образчик постов, в которых слабо проработана подпись к фотографии сравнение постов, в которых слабо проработана подпись к фотографии метонимия постов, в которых слабо проработана подпись к фотографии пример постов, в которых слабо проработана подпись к фотографииИзделие модели сайта.

vill bli fit

(vill bli fit, 2021.02.01 17:34)


Hi great website! Does running a blog similar to this require a great deal of work? I've very little expertise in computer programming however I was hoping to start my own blog soon. Anyway, should you have any recommendations or tips for new blog owners please share. I know this is off subject nevertheless I simply had to ask. Appreciate it! vill bli fit hibi.sewomenpriz.com/beauty/vill-bli-fit.php

sandfilterpump till liten pool

(sandfilterpump till liten pool, 2021.02.01 17:02)


There's certainly a lot to know about this issue. I love all of the points you have made. sandfilterpump till liten pool findse.prizezwom.com/for-men/sandfilterpump-till-liten-pool.php

Купить пульсоксиметр на палец

(RichardBof, 2021.02.01 11:54)

<a href=https://www.youtube.com/watch?v=ah0Y0TN8NK4>Пульсоксиметр купить в Москве недорого</a>


Пульсоксиметр где купить в Москве
Пульсоксиметр купить в Москве недорого
Какой пульсоксиметр купить


https://www.youtube.com/watch?v=3WQDk1HQuwQ - Пульсоксиметр купить оптом Москва
https://www.youtube.com/watch?v=S1rU5b2vIVM - Пульсоксиметр где купить в Москве
https://www.youtube.com/watch?v=PsbAxeMrymw - Пульсоксиметр купить с доставкой


Пульсоксиметр цена
Где можно купить пульсоксиметр
Пульсоксиметр купить
Пульсоксиметр оптом
Пульсоксиметр купить в МосквеX7j2QGXdKy4Ss9DuVX$D

super magnesium great earth biverkningar

(super magnesium great earth biverkningar, 2021.02.01 06:24)


This is a topic which is close to my heart... Many thanks! Exactly where are your contact details though? super magnesium great earth biverkningar venth.womeddse.com/beauty/super-magnesium-great-earth-biverkningar.php

бездепозитные бонусы казино с выводом

(Online Roll, 2021.02.01 01:49)


Играйте бесплатно, без регистрации и смс – более 20 игровых автоматов!
Практически все <a href="https://onlinecasinoroll.com/kontakty/">подарки на день рождения от казино</a> Украины предлагают клиентам бонусы .

witch hazel alcohol

(witch hazel alcohol, 2021.02.01 00:01)


Pretty component of content. I simply stumbled upon your blog and in accession capital to say that I get in fact enjoyed account your weblog posts. Any way I'll be subscribing in your augment or even I achievement you get admission to consistently rapidly. witch hazel alcohol venth.womeddse.com/for-men/witch-hazel-alcohol.php

Спасительная магия

(Illona, 2021.01.31 19:58)


<a href=http://magistik.ru>заговор сильный на любовь мужчины</a>

(EKSKLUSIF) 7 BULANAN PERJALANAN BUAH HATI ZASKIA & IRWANSYAH

(DebbieanelL, 2021.01.31 14:52)

<a href=https://ransentertainment.idworlds.info/maqaiti0r5uWeZY/eksklusif-7><img src="https://i.ytimg.com/vi/3EhVtRwfdF4/hqdefault.jpg"></a>

(EKSKLUSIF) 7 BULANAN PERJALANAN BUAH HATI <a href=https://ransentertainment.idworlds.info/maqaiti0r5uWeZY/eksklusif-7>ZASKIA</a> & IRWANSYAH

ont i yttre blygdl&auml;ppen

(ont i yttre blygdl&auml;ppen, 2021.01.31 14:02)


Useful info. Lucky me I discovered your website by chance, and I am surprised why this twist of fate did not happened in advance! I bookmarked it. ont i yttre blygdl&auml;ppen withba.womeddse.com/for-men/ont-i-yttre-blygdlaeppen.php

l&auml;tt bl&aring;m&auml;rken p&aring; benen

(l&auml;tt bl&aring;m&auml;rken p&aring; benen, 2021.01.31 13:30)


Hi there to every one, it's really a good for me to go to see this web site, it consists of priceless Information. l&auml;tt bl&aring;m&auml;rken p&aring; benen prosa.prizezwom.com/music/laett-blmaerken-p-benen.php

2 Crazy Rolls Royce Dawn's, New BMW design discussion..

(AbbieEcomy, 2021.01.31 02:40)

<a href=https://rdblosangeles.mnsofts.info/l5Zsj5SfimuZepI/2-crazy><img src="https://i.ytimg.com/vi/3f5__oR78JY/hqdefault.jpg"></a>

2 Crazy Rolls Royce Dawn's, New <a href=https://rdblosangeles.mnsofts.info/l5Zsj5SfimuZepI/2-crazy>BMW</a> design discussion..

baka gott glutenfritt br&ouml;d

(baka gott glutenfritt br&ouml;d, 2021.01.31 01:24)


Quality articles is the key to invite the visitors to go to see the site, that's what this web site is providing. baka gott glutenfritt br&ouml;d ciape.womeddse.com/for-men/baka-gott-glutenfritt-broed.php

444444444433890099

(RichardBof, 2021.01.30 18:11)

body and face malm&ouml;

(body and face malm&ouml;, 2021.01.30 17:04)


It is in point of fact a nice and useful piece of info. I'm glad that you just shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing. body and face malm&ouml; lota.clicdi.se/for-women/body-and-face-malmoe.php

Vicepreedinte ANRE, despre contractul de energie electrica: Clienii vor primi acasa un formula

(LorettaLes, 2021.01.30 14:25)

<a href=https://antena3ro.rokey.info/vicepre-edinte-anre/jYhzmpaJYcah2sY.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/WQCe1S-cmvc/hqdefault.jpg"></a>

VicepreИ™edinte ANRE, despre contractul de <a href=https://antena3ro.rokey.info/vicepre-edinte-anre/jYhzmpaJYcah2sY.html>energie</a> electricДѓ: ClienИ›ii vor primi acasДѓ un formula

Topic

(STELLPFLUG4745, 2021.01.30 10:28)

https://prom-electric.ru/remont-retom-51/

xtend bcaa biverkningar

(xtend bcaa biverkningar, 2021.01.30 10:06)


Thank you for the good writeup. It in reality was once a enjoyment account it. Glance complicated to far added agreeable from you! However, how could we keep in touch? xtend bcaa biverkningar ments.clicdi.se/useful-tips/xtend-bcaa-biverkningar.php

metacam katt pris

(metacam katt pris, 2021.01.30 03:42)


You have made some decent points there. I looked on the internet to find out more about the issue and found most people will go along with your views on this site. metacam katt pris terep.clicdi.se/useful-tips/metacam-katt-pris.php


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »