Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

golvvärme hobby husvagn

(golvvärme hobby husvagn, 2021.02.07 14:32)


That is very fascinating, You're an excessively skilled blogger. I've joined your feed and look ahead to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your site in my social networks golvvärme hobby husvagn stabi.sewomenpriz.com/for-men/golvvaerme-hobby-husvagn.php

Доставка алкоголя Новосибирск

(NormanVef, 2021.02.07 08:57)

<a href="https://dostavkaalcogolyavnovosibirske.ru/">Доставка алкоголя Новосибирск</a>
Доставка алкоголя Новосибирск https://dostavkaalcogolyavnovosibirske.ru/ Доставка алкоголя Новосибирск Доставка алкоголя Новосибирск

https://dostavkaalcogolyavsanktpeterburge.ru/ Доставка алкоголя Санктпетербург Доставка алкоголя Санкт-Петербург

Доставка алкоголя Новосибирск <a href="https://alconsk239.ru/">Д Доставка алкоголя Новосибирск https://alconsk239.ru/ Доставка алкоголя Новосибирск

, , Paneer khurma Recipechhena gojapaneer khaja

(SandyCib, 2021.02.07 04:25)

<a href=https://nishamadhulika.mrpost.info/pan-ra-khuram-b-lagr-m-mi-h-kh-sa-tar-k-jha-apa-a-paneer-khurma-recipe-chhena-goja-paneer-khaja/aaNl3nzY1KqwyY4.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/1A2xErpFLfU/hqdefault.jpg"></a>

पनीर खुरमा, बेलग्रामी मिठाई, खास <a href=https://nishamadhulika.mrpost.info/pan-ra-khuram-b-lagr-m-mi-h-kh-sa-tar-k-jha-apa-a-paneer-khurma-recipe-chhena-goja-paneer-khaja/aaNl3nzY1KqwyY4.html>तरीके</a> झटपटPaneer khurma Recipechhena gojapaneer khaja

gul l&ouml;k nyttigt

(gul l&ouml;k nyttigt, 2021.02.07 02:45)


I am not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for fantastic info I was looking for this information for my mission. gul l&ouml;k nyttigt dece.prizezwom.com/trends/gul-loek-nyttigt.php

продвижение сайта в яндексе Москва

(Emaniob, 2021.02.06 23:26)

Представим, вы хозяин нового web-ресурса, который имеет приятный стиль, удобную навигацию и полезную для участников рекламную информацию. Но покупателей нет. Что делать? Если вы владеете собственным делом мы поможем вам создать облачный сервис. Ясное дело, ни одно настоящее либо виртуальное предприятие не может продвигаться независимо. Отдельной фирме необходимо содействие в приобретении популярности, а во Всемирной сети без нее безусловно не быть из-за бешеной конкурентной борьбы.Мы занимаемся разработкой веб-сайта. Сотрудники нашей компании готовы запустить полноценный проект в течение 5 рабочих дней. Не беря в расчет оформления изготовленных онлайн-сайтов, мы оказываем обслуживание по тех. содействия: уместное продление хостинга и нового домена, добавление контента на сайт, размещения известий. Наши услуги несомненно помогут вам стать лидером на просторах интернета.

<a href=https://apistudio.ru>создание сайта сша</a>

dupli color &aring;terf&ouml;rs&auml;ljare

(dupli color &aring;terf&ouml;rs&auml;ljare, 2021.02.06 23:14)


Hi to every single one, it's actually a nice for me to go to see this web site, it consists of helpful Information. dupli color &aring;terf&ouml;rs&auml;ljare remen.wommmewt.com/travels/dupli-color-terfoersaeljare.php

Я являюсь мошенник и представитель темного

(Marshaloyab, 2021.02.06 18:03)

<a href=https://unmed.ru/profi/1-savinov-pavel-aleksandrovich.html>м4а1
</a>
<a href=https://unmed.ru/profi/3-savinova-natal-ya-yur-evna.html>купитьоружие
</a>
Являюсь одновременно практикующим врачом и преподавателем СПбГУ. Во врачебной деятельности специализируюсь на профилактике и раннем выявлении гинекологического рака

Topic

(TELLADO44, 2021.02.06 18:00)

https://prom-electric.ru/remont-servodrajverov-i-servousilitelej/

ont i huvudet vid onani

(ont i huvudet vid onani, 2021.02.06 00:12)


Having read this I believed it was rather enlightening. I appreciate you spending some time and energy to put this short article together. I once again find myself personally spending a lot of time both reading and leaving comments. But so what, it was still worth it! ont i huvudet vid onani birdf.wommmewt.com/music/ont-i-huvudet-vid-onani.php

nctejelpnvud

(uslovsgs, 2021.02.05 18:53)

viagra for sale https://viagaraga.com/# - sildenafil generic vs viagra
buying viagra
generic viagra for sale <a href=https://viagaraga.com/>viagra tablets for sale</a> cheap viagra

OL OL

(ElisaPaita, 2021.02.05 15:12)

<a href=https://momoandume.jpthe.info/doushiyou-beteranolga-qu-n-r-n-b-o-li-n-xi-ngdekimasen-momoume-ol-bi-n/q9ae18t9htmrqIU><img src="https://i.ytimg.com/vi/IqfqeLTszsU/hqdefault.jpg"></a>

<a href=https://momoandume.jpthe.info/doushiyou-beteranolga-qu-n-r-n-b-o-li-n-xi-ngdekimasen-momoume-ol-bi-n/q9ae18t9htmrqIU>【どうしよう】ベテランOLが全然報連相できません<モモウメ OL編></a>

coop konsum lund &ouml;ppettider

(coop konsum lund &ouml;ppettider, 2021.02.05 15:01)


Fantastic post however , I was wanting to know if you could write a litte more on this topic? I'd be very grateful if you could elaborate a little bit more. Cheers! coop konsum lund &ouml;ppettider sioco.prizezwom.com/advice-girlfriends/coop-konsum-lund-oeppettider.php

ehlers danlos syndrom

(ehlers danlos syndrom, 2021.02.05 07:47)


Hi! I know this is kinda off topic however , I'd figured I'd ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My website discusses a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you might be interested feel free to shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you! Awesome blog by the way! ehlers danlos syndrom tawju.wommmewt.com/for-women/ehlers-danlos-syndrom.php

Mi trucco in modo RILASSANTEASMR

(Candacelet, 2021.02.04 13:41)

<a href=https://chiaraasmr.itload.info/f4a6y3V-msemerQ/mi-trucco-in-modo-rilassante-asmr.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/KSWfDG7bAHQ/hqdefault.jpg"></a>

Mi trucco in modo <a href=https://chiaraasmr.itload.info/f4a6y3V-msemerQ/mi-trucco-in-modo-rilassante-asmr.html>RILASSANTEASMR</a>

mtb skor rea

(mtb skor rea, 2021.02.04 13:03)


Thanks for sharing your thoughts. I really appreciate your efforts and I will be waiting for your further post thanks once again. mtb skor rea ranna.prizezwom.com/travels/mtb-skor-rea.php

amerikanska pannkakor f&auml;rdig mix

(amerikanska pannkakor f&auml;rdig mix, 2021.02.04 11:08)


Great blog! Do you have any tips for aspiring writers? I'm planning to start my own website soon but I'm a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like Wordpress or go for a paid option? There are so many choices out there that I'm completely overwhelmed .. Any ideas? Thanks! amerikanska pannkakor f&auml;rdig mix workj.sewomenpriz.com/music/amerikanska-pannkakor-faerdig-mix.php

tapetsera p&aring; renoveringstapet

(tapetsera p&aring; renoveringstapet, 2021.02.03 21:01)


I do not know whether it's just me or if everybody else encountering issues with your blog. It appears like some of the text on your content are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them too? This might be a issue with my web browser because I've had this happen before. Kudos tapetsera p&aring; renoveringstapet skisl.wommmewt.com/music/tapetsera-p-renoveringstapet.php

Hello world

(Mescitty, 2021.02.03 18:40)

:)<a href=http://industrial-wood.ru/>:)</a>:)

I Paid Voice Actors To Dub Iconic JoJo Scene's With No Context

(SherryTab, 2021.02.03 18:21)

<a href=https://cdawgva.kgworld.info/i-paid/25GMl6SfY3aOqKU><img src="https://i.ytimg.com/vi/w-UfAo-BWGo/hqdefault.jpg"></a>

I Paid Voice Actors <a href=https://cdawgva.kgworld.info/i-paid/25GMl6SfY3aOqKU>To</a> Dub Iconic JoJo Scene's With No Context

Topic

(THACKERY7791, 2021.02.03 14:51)

Ремонт SCHNEIDER AUTOMATION INC DIGITAL OPERATOR INTERFACE ASS Y - 52011-850-50 https://prom-electric.ru/remont-schneider-automation-inc-digital-operator-interface-ass-y-52011-850-50/ Диагностика SCHNEIDER AUTOMATION INC DIGITAL OPERATOR INTERFACE ASS Y, 52011-850-50. Доставка.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »