Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Лучшие сайты которые должны надевать в закладках

(JesseNop, 2021.02.18 04:24)

Я реализовываем туристические пакеты основных туроператоров некто-лайн. Я демонстрируем Для Вас в таком случае ведь наиболее, то что представляют клерки туристических агентств. Вам сможете самочки подобрать ради себя путь, что Для Вас нравится, познакомиться со данными также зарезервировать его. Помимо Того Вам враз представляете всегда без исключения еще возникающие «горящие» предписания также Чтобы Вас никак не надо терять собственное промежуток, увеличиваться во кабинет турфирмы, чтобы того чтобы зарезервировать его. Вам мгновенно откладываете поездка в веб-сайте также ожидаете доказательства согласно телефонному аппарату.

<a href=http://bellabelly.ru/>последние новости о звездах шоу бизнеса</a>
<a href=https://actkino.ru>новости кино 2021</a>

Груз китай Россия

(Williamnew, 2021.02.18 04:21)

Оптовые поставки из Китая в Россию
Предлагаем вам прямые оптовые поставки грузов из Китая. Вам не нужно посещать страну лично, мы все сделаем за вас!

Представители нашей компании https://chinex.su/ выберут по вашим требованиям и предпочтениям товар, далее доставят его вам под ключ.

Оформление таможенных документов и непосредственно доставку мы берем на себя.

Наша компания оказывает следующие услуги:

подбираем оптовых поставщиков в Китае;
представляем любые интересы нашего клиента;
проводим все необходимые расчеты, связанные с приобретением грузов и доставкой их в Россию;
оформляем все таможенные документы;
производим доставку до двери покупателя.

Схема работы:

Специалисты выберут для вас поставщиков высококачественной сертифицированной продукции. Проанализируют соотношение цены и качества, выберут оптимальный вариант.

Все переговоры с китайскими поставщиками представители компании берут на себя. Оговаривают необходимые условия (цена поставки, сроки выполнения заказа, доставки), контролируют процесс доставки, качество продукции.

Представители запрашивают у поставщиков все необходимые документы, как гарант того, что контрагент надежный, работающий легально.

Перед закупкой товара изучаются все данные о поставщике, при необходимости запрашиваются образцы товаров. После рассмотрения экземпляров, производится заказ на оптовые закупки товара.

Если поставщик работает нелегально, если образцы товара ненадлежащего качества - представитель компании отказывается от сотрудничества с недобросовестным контрагентом, находит другого поставщика.

Расчет с поставщиками ведется согласно международным законам. Вариант расчета выбирается непосредственно клиентом. Оплата оформляется безопасно, с гарантиями доставки качественного груза.

Наши специалисты контролируют процесс прохождения таможни: заполняют необходимые декларации, следят, чтобы груз успешно пересек границу и благополучно отправился в Россию. Уплату различных таможенных сборов и государственных пошлин наша компания берет на себя.

Поставки оптом осуществляются как авиатранспортом, так и морским транспортом.


Преимущества Chinex https://chinex.su/


берем на себя поиск и закупку абсолютно любых грузов, необходимых для вашего бизнеса (оборудование, предметы интерьера, одежда, запчасти и прочее);
работаем как с мелким оптом, так и с крупными партиями оптовых закупок;
имеем собственные складские помещения, как в Китае, так и в Москве;
производим прямые поставки в Россию;
следим за соблюдением всех сроков, прописанных в договоре оптовых поставок грузов;
выбираем для вас только качественный сертифицированный товар;
гарантируем доставку груза в целости и сохранности.


Каждый наш клиент получает индивидуального представителя. Представитель владеет как русским, так и китайским языком. Он без проблем находит для вас надежного поставщика из Китая. Обговаривает все необходимые требования. Контролирует качество груза, соблюдает сроки доставки товара. Заполняет за вас таможенные декларации и прочие документы, оплачивает таможенный сбор. Контролирует доставку по России.

Наша компания гарантирует качественный сервис обслуживания и надежность сделки.

DALAS SE VA AL PUEBLO

(HelenGap, 2021.02.18 03:25)

<a href=https://nauter100.eswindow.info/hm-MZ5eJrKN8ln0/dalas-se.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/U6X0bUIrJ0E/hqdefault.jpg"></a>

DALAS SE VA AL <a href=https://nauter100.eswindow.info/hm-MZ5eJrKN8ln0/dalas-se.html>PUEBLO</a>

Кубань видео

(Marina, 2021.02.17 17:24)


<a href=https://kuban.video/>full hd 1080 hd 720</a>

Новые игровые автоматы в дающих казино онлайн

(AlenaRunny, 2021.02.17 15:10)

Засесть за игрой в <a href=https://100casino.azurewebsites.net/>casino online</a> не просто в любом азартном клубе, а в одном из лучших заведении – весомая часть секрета вашей будущей победы.
В основу данного исследования встали оценочные характеристики профессионалов в компании 100casino.azurewebsites.net. Советуем не забывать, что данная сравнительная особенность – не приговор в последней организации, а только компетентное решение, внушительно корректирующий избрание как начинающих, так и профессиональных игроманов.
Показатели престижного клуба с <a href=https://100casino.azurewebsites.net/igrovye-avtomaty.html>онлайн слотами</a>:
• Привлекающий и современный вид;
• Помощь из разных государств;
• Получение прибыли как минимум в 3 банках и виртуальных системах;
• Практичный, высокоскоростной скрипт ресурса без глюков;
• Не виртуальные посредники, с которыми в наличии реальный обратный отклик – а не только программный.
17.02.2021-https://100casino.azurewebsites.net/

bra deodorant f&ouml;r m&auml;n

(bra deodorant f&ouml;r m&auml;n, 2021.02.17 06:05)


I just like the helpful information you provide on your articles. I'll bookmark your weblog and take a look at again here regularly. I'm reasonably certain I'll learn a lot of new stuff proper here! Good luck for the next! bra deodorant f&ouml;r m&auml;n sighm.prizezwom.com/trends/bra-deodorant-foer-maen.php

nutella pizza j&ouml;nk&ouml;ping

(nutella pizza j&ouml;nk&ouml;ping, 2021.02.17 02:32)


Hello, just wanted to say, I loved this article. It was helpful. Keep on posting! nutella pizza j&ouml;nk&ouml;ping landm.sewomenpriz.com/beauty/nutella-pizza-joenkoeping.php

Small Rangoli Designs For BeginnersEasy And Quick Rangoli DesignsSmall Kolam DesignsMuggulu

(DianaBen, 2021.02.17 01:43)

<a href=https://pakkalocal.mrsubs.info/small-rangoli/r2uoaNyGdqlpedw><img src="https://i.ytimg.com/vi/N7q5xVCr2Bw/hqdefault.jpg"></a>

Small Rangoli Designs For BeginnersEasy And Quick <a href=https://pakkalocal.mrsubs.info/small-rangoli/r2uoaNyGdqlpedw>Rangoli</a> DesignsSmall Kolam DesignsMuggulu

f&ouml;rsurad kropp test

(f&ouml;rsurad kropp test, 2021.02.16 14:39)


I'd like to thank you for the efforts you've put in penning this website. I really hope to view the same high-grade blog posts by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own, personal blog now ;) f&ouml;rsurad kropp test lievi.wommmewt.com/music/foersurad-kropp-test.php

чат rt_por

(Kermitseemo, 2021.02.16 13:03)

<a href=https://rt.pornosex.chat>секс чат</a>

milit&auml;r kostym kvinna

(milit&auml;r kostym kvinna, 2021.02.16 08:29)


Wow that was strange. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn't show up. Grrrr... well I'm not writing all that over again. Anyways, just wanted to say excellent blog! milit&auml;r kostym kvinna stiti.prizezwom.com/delicious-dishes/militaer-kostym-kvinna.php

uznencrmnsjv

(lnbenisp, 2021.02.16 07:16)

viagra generic brand https://reviagaraget.com/# - otc viagra
viagra online pharmacy
buy viagra online from canada <a href=https://reviagaraget.com/>cheap viagra</a> womens viagra

BIGG BOSS BiggBossTelugu4Lasya ManjunathLasya Talks

(EdithDub, 2021.02.16 03:25)

<a href=https://lasyatalks.mnwork.info/videos/Mx5v3PO00lM-%E0%B0%AE%E0%B0%BE-%E0%B0%87%E0%B0%82%E0%B0%9F%E0%B0%BF-bigg-boss-%E0%B0%AA%E0%B1%8D%E0%B0%B0%E0%B0%B6%E0%B1%8D%E0%B0%A8%E0%B0%B2%E0%B1%81-biggbosstelugu4-lasya-manjunath-lasya-talks.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/Mx5v3PO00lM/hqdefault.jpg"></a>

а°®а°ѕ а°‡а°‚а°џа°ї <a href=https://lasyatalks.mnwork.info/videos/Mx5v3PO00lM-%E0%B0%AE%E0%B0%BE-%E0%B0%87%E0%B0%82%E0%B0%9F%E0%B0%BF-bigg-boss-%E0%B0%AA%E0%B1%8D%E0%B0%B0%E0%B0%B6%E0%B1%8D%E0%B0%A8%E0%B0%B2%E0%B1%81-biggbosstelugu4-lasya-manjunath-lasya-talks.html>BIGG</a> BOSS а°Єа±Ќа°°а°¶а±Ќа°Ёа°Іа±ЃBiggBossTelugu4Lasya ManjunathLasya Talks

sk&ouml;na marie damskor

(sk&ouml;na marie damskor, 2021.02.15 16:38)


Fabulous, what a weblog it is! This web site presents useful information to us, keep it up. sk&ouml;na marie damskor cada.sewomenpriz.com/delicious-dishes/skoena-marie-damskor.php

sagem inspelningsbar digitalbox

(sagem inspelningsbar digitalbox, 2021.02.15 10:17)


Just wish to say your article is as astounding. The clearness in your post is simply cool and i can assume you're an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work. sagem inspelningsbar digitalbox nisim.prizezwom.com/trends/sagem-inspelningsbar-digitalbox.php

hur f&aring;r man bort &auml;rr

(hur f&aring;r man bort &auml;rr, 2021.02.15 03:53)


As the admin of this web page is working, no uncertainty very soon it will be well-known, due to its quality contents. hur f&aring;r man bort &auml;rr gumni.sewomenpriz.com/sport/hur-fr-man-bort-aerr.php

Jayden Jaymes zorrea mit Ihrem grossen Esel auf den Strassen von Miami

(VirgilTum, 2021.02.15 00:56)

James Deen geniesst follandose, um die culona Alexis Texas. Video 20:53 in der Dauer. Teilnehmer: Alexis Texas, James Deen <a href=https://gazpromtransgazkazan.ru/forum/de/romantic/21.html>https://gazpromtransgazkazan.ru/forum/de/romantic/21.html</a>.

ASMR TAROT: Como te afectara Mercurio Retrogrado? Octubre-Noviembre 2020 #EligeUnaCarta

(Brendakacem, 2021.02.14 18:05)

<a href=https://gisseasmr.eswindow.info/lZGngmp80nt0wHk/asmr-tarot.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/dXsK5HoJBZA/hqdefault.jpg"></a>

ASMR <a href=https://gisseasmr.eswindow.info/lZGngmp80nt0wHk/asmr-tarot.html>TAROT:</a> CГіmo te afectarГЎ Mercurio RetrГіgrado? Octubre-Noviembre 2020 рџ”® #EligeUnaCarta

v&auml;lja f&auml;rg till vardagsrum

(v&auml;lja f&auml;rg till vardagsrum, 2021.02.14 16:10)


Greetings! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a extraordinary job! v&auml;lja f&auml;rg till vardagsrum cerke.wommmewt.com/beautiful-things/vaelja-faerg-till-vardagsrum.php

h&aring;r kr&oslash;ller produkt

(h&aring;r kr&oslash;ller produkt, 2021.02.14 11:29)


Hiya! Quick question that's totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when browsing from my apple iphone. I'm trying to find a template or plugin that might be able to correct this problem. If you have any suggestions, please share. Cheers! h&aring;r kr&oslash;ller produkt debo.prizezwom.com/trends/hr-krller-produkt.php


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »