Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

tumör i halsen symtom

(tumör i halsen symtom, 2021.02.25 09:13)


I think that everything published was actually very logical. But, think on this, suppose you added a little information? I ain't saying your information is not good., but what if you added something that makes people want more? I mean is a little plain. You might peek at Yahoo's home page and watch how they write post titles to grab viewers to click. You might try adding a video or a pic or two to get people excited about everything've got to say. In my opinion, it could make your blog a little bit more interesting. tumör i halsen symtom ilpra.prizezwom.com/decorations/tumoer-i-halsen-symtom.php

morris lady skjorta

(morris lady skjorta, 2021.02.25 05:46)


I have been surfing online more than 3 hours lately, but I never found any interesting article like yours. It's lovely price sufficient for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made just right content material as you did, the net can be much more helpful than ever before. morris lady skjorta skisl.wommmewt.com/beauty/morris-lady-skjorta.php

pptkvrbgrjll

(inlgmdph, 2021.02.25 02:48)

essay for scholarship https://essaygets.com/# - write an essay online
how to write titles in essays
essaying <a href=https://essaygets.com/#>essay pay write</a> essay introduction template

laga segel sj&auml;lv

(laga segel sj&auml;lv, 2021.02.24 18:44)


There is definately a lot to know about this topic. I love all of the points you've made. laga segel sj&auml;lv comnu.sewomenpriz.com/advice-girlfriends/laga-segel-sjaelv.php

n&ouml;jen i budapest

(n&ouml;jen i budapest, 2021.02.24 13:22)


Howdy! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to look it over. I'm definitely loving the information. I'm book-marking and will be tweeting this to my followers! Outstanding blog and superb style and design. n&ouml;jen i budapest reco.prizezwom.com/for-men/noejen-i-budapest.php

Отличное и недорогое покрытие чтобы пола

(Kevinrib, 2021.02.24 07:13)

Вашему вниманию предполагается продукция до предела 160 иностранных и российских изготовителей — для всякий привкус и кошелек. Обилие образов напольных покрытий, коллекций и названий элементарно поражает! Мы предлагаем больше 5 тыщ вариантов напольных покрытий из различных материалов — от пластика до натурального бревна значимых пород.
<a href=https://vk.com/nachniremontcom>паркетная доска</a>

gant skor rosa

(gant skor rosa, 2021.02.24 06:59)


I've been browsing online more than 3 hours nowadays, yet I by no means found any attention-grabbing article like yours. It is beautiful value enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content material as you did, the internet might be a lot more useful than ever before. gant skor rosa soti.sewomenpriz.com/beauty/gant-skor-rosa.php

clarins instant light lip perfector

(clarins instant light lip perfector, 2021.02.23 16:53)


Greetings! Very helpful advice in this particular article! It's the little changes that make the largest changes. Thanks for sharing! clarins instant light lip perfector littb.sewomenpriz.com/beautiful-things/clarins-instant-light-lip-perfector.php

alby v&aring;rdcentral drop in

(alby v&aring;rdcentral drop in, 2021.02.23 16:14)


Heya i'm for the primary time here. I found this board and I in finding It truly useful &amp; it helped me out a lot. I am hoping to give something back and help others such as you helped me. alby v&aring;rdcentral drop in tanch.prizezwom.com/useful-tips/alby-vrdcentral-drop-in.php

Спасительная магия

(Illona, 2021.02.23 08:04)


<a href=http://ezoterical.ru>заговор на любовь мужчины сильный</a>

svamp p&aring; tungan smittsamt

(svamp p&aring; tungan smittsamt, 2021.02.23 05:25)


I just could not depart your site prior to suggesting that I really loved the usual information a person provide to your guests? Is going to be back incessantly in order to inspect new posts svamp p&aring; tungan smittsamt crata.wommmewt.com/for-women/svamp-p-tungan-smittsamt.php

Продажа котят породы мейн кун

(MarioVom, 2021.02.22 20:52)

Продажа котят породы мейн кун. Питомник Мейн кун в Санкт-Петербурге.
Доступные цены. Элиные производители
<a href=http://cary-star.ru/>мейн кун купить саратов</a>
<a href=http://cary-star.ru/product-category/maine-coon-kittens/>купить котенка спб</a>
<a href=https://cary-star.ru/tag/%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8%D1%82%D1%8C-%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D0%BD-%D0%BA%D1%83%D0%BD/>мейн кун купить цена</a>
<a href=https://cary-star.ru/tag/%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%B8%D1%82%D1%8C-%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D0%BD-%D0%BA%D1%83%D0%BD/>купить мейн куна в санкт петербурге</a>
<a href=http://cary-star.ru/>купить мейн куна недорого</a>
<a href=http://cary-star.ru/>купить котенка рыси</a>
<a href=http://cary-star.ru/>мейн кун купить в беларуси</a>
<a href=http://cary-star.ru/>купить вислоухого котенка</a>
<a href=http://cary-star.ru/>питомник мейн кун москва</a>
<a href=http://cary-star.ru/>котята мейн кун спб</a>


https://yandex.ru/maps/2/saint-petersburg/?ll=30.315635%2C59.938951&mode=search&oid=1420812562&ol=biz&sll=30.315635%2C59.938951&sspn=0.986023%2C0.282177&text=питомник%20мейн%20кун&z=11

https://yandex.ru/collections/user/company%40pitomnik-koshek-porody-mein-kun-cary-star/

walking kalsonger bambu

(walking kalsonger bambu, 2021.02.22 19:35)


Do you have any video of that? I'd care to find out some additional information. walking kalsonger bambu tanch.prizezwom.com/music/walking-kalsonger-bambu.php

brazilian keratin behandling

(brazilian keratin behandling, 2021.02.22 18:18)


I am extremely impressed along with your writing talents as neatly as with the structure to your weblog. Is that this a paid subject matter or did you modify it yourself? Anyway stay up the excellent quality writing, it's rare to peer a great weblog like this one today.. brazilian keratin behandling loore.sewomenpriz.com/advice-girlfriends/brazilian-keratin-behandling.php

Зарабатывай на Avito в 2021 году . Скидка 75% на онлайн-курс!

(Avito, 2021.02.22 13:11)

Продвигайте свой бизнес на Авито. Как эффективнее это делать в 2021 году узнайте на онлайн-курсе.
Спешите, сейчас скидка 75%! Зайди по короткой ссылке: https://clck.ru/TPD5D и начни зарабатывать больше!

Аква изделия и фонтаны на заказ

(Ilonluox, 2021.02.22 11:14)

Здравствуйте товарищи
Наша предприятие мы занимаем первое место по качеству и цене производства изделий из кортеновской стали в Харькове. Вас может заинтерсовать:
кортеновская сталь купить
кортен это
кортенова сталь
ограждение металл
красивые ограждения

<a href=http://corten.creativehome.net.ua>кортеновская сталь</a>

Наша сайт - http://bss.biz.ua

Заходите и выбирайте - <a href=http://korten.biz.ua>кортеновская сталь</a>
<a href=http://corten.creativehome.net.ua>металлическая обшивка фасада</a>
<a href=http://korten.biz.ua>кортеновская сталь киев</a>

hemp face cream

(hemp face cream, 2021.02.22 05:24)


I needed to thank you for this good read!! I absolutely enjoyed every little bit of it. I've got you saved as a favorite to look at new things you post… hemp face cream verdi.wommmewt.com/sport/hemp-face-cream.php

kokosfett nyttigt eller onyttigt

(kokosfett nyttigt eller onyttigt, 2021.02.21 22:00)


Hey! I could have sworn I've been to this site before but after browsing through some of the post I realized it's new to me. Anyways, I'm definitely glad I found it and I'll be book-marking and checking back frequently! kokosfett nyttigt eller onyttigt devsyp.prizezwom.com/travels/kokosfett-nyttigt-eller-onyttigt.php

neus mond plooi

(neus mond plooi, 2021.02.21 18:02)


I am regular reader, how are you everybody? This paragraph posted at this website is actually fastidious. neus mond plooi plani.wommmewt.com/advice-girlfriends/neus-mond-plooi.php

Atalanta 3-1 NapoliPessina Sends Atalanta to the FinalCoppa Italia 2020/21

(Cynthiafluob, 2021.02.21 11:43)

<a href=https://seriea.vichats.info/show/atalanta-3/hJiH0o7Vq3nZr54.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/MgNpUqHIvLk/hqdefault.jpg"></a>

Atalanta 3-1 NapoliPessina Sends <a href=https://seriea.vichats.info/show/atalanta-3/hJiH0o7Vq3nZr54.html>Atalanta</a> to the FinalCoppa Italia 2020/21


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »