Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

avokado allergi symptom

(avokado allergi symptom, 2021.03.02 12:44)


Heya i'm for the first time here. I found this board and I find It truly useful &amp; it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped me. avokado allergi symptom jigcon.eoramwomen.com/advice-girlfriends/avokado-allergi-symptom.php <a href="http://jigcon.eoramwomen.com/advice-girlfriends/avokado-allergi-symptom.php">avokado allergi symptom</a>

допуск сро на проектирование

(Stevenwar, 2021.03.02 11:58)

Дабы встать, уйти и сохранить деньжонкиУведомление из Госстата о том, что присвоены коды статистики. Копии заверяются у нотариуса;Накануне тем будто написать эту деление статьи посмотрел, сколько уже написано на эту тему. Честный какая-то полная нелепость, посмотрите сами:Основная основание, по которой вам стоит обещать бухгалтерские услуги - это реальная бережливость времени и денег.Оформление допуска ФСБ ради гендиректора. Выдаются 2-ая и 3-ья степень секретности;
<a href=https://voronezh.gokonsalt.ru/bankovskaya-garantiya/>банковская гарантия</a>
<a href=https://voronezh.gokonsalt.ru/registracziya-ip/>регистрация ип стоимость</a>
https://voronezh.gokonsalt.ru/vnesenie-izmenenij-v-egryul/ - внесение изменений в егрюл

Судить выдачу разрешений могут:Лицензирующий инструмент, присутствие рассмотрении вопроса о выдаче разрешения, руководствуется сроком в 60 дней с момента подачи всех необходимых сведений.Наименование и организационно-правовая модель подающей организации;Около этом, вам не придется мотать аржаны на ежемесячную выплату зарплаты сотруднику. Мы оказываем бухуслуги в России более 10 лет от полного пакета услуг сообразно ведению бухучета, подготовке и сдачи отчетности накануне решение локальных задач бухгалтерии вашей организации.Итог:

ilse jacobsen sverige

(ilse jacobsen sverige, 2021.03.02 09:21)


Thanks , I have just been looking for information about this topic for ages and yours is the best I have came upon till now. However, what in regards to the bottom line? Are you positive in regards to the source? ilse jacobsen sverige smokat.eoramwomen.com/skin-care/ilse-jacobsen-sverige.php <a href="http://smokat.eoramwomen.com/skin-care/ilse-jacobsen-sverige.php">ilse jacobsen sverige</a>

skinnjacka med ull

(skinnjacka med ull, 2021.03.02 05:53)


What's Taking place i'm new to this, I stumbled upon this I've found It positively useful and it has helped me out loads. I'm hoping to contribute &amp; assist other customers like its aided me. Great job. skinnjacka med ull ragve.eoramwomen.com/sport/skinnjacka-med-ull.php <a href="http://ragve.eoramwomen.com/sport/skinnjacka-med-ull.php">skinnjacka med ull</a>

lillebror astrid lindgren

(lillebror astrid lindgren, 2021.03.02 02:21)


each time i used to read smaller articles which as well clear their motive, and that is also happening with this paragraph which I am reading here. lillebror astrid lindgren camhan.eoramwomen.com/delicious-dishes/lillebror-astrid-lindgren.php <a href="http://camhan.eoramwomen.com/delicious-dishes/lillebror-astrid-lindgren.php">lillebror astrid lindgren</a>

arcona 465 carbon

(arcona 465 carbon, 2021.03.01 22:54)


WOW just what I was looking for. Came here by searching for
Greate article. Keep writing such kind of info on your site. Im really impressed by it.
Hey there, You have done a fantastic job. I'll definitely digg it and for my part suggest to my friends. I'm confident they'll be benefited from this website. arcona 465 carbon secwi.eoramwomen.com/for-women/arcona-465-carbon.php <a href="http://secwi.eoramwomen.com/for-women/arcona-465-carbon.php">arcona 465 carbon</a>

Hello world

(Pescitty, 2021.03.01 22:03)

:)<a href=https://wmj.su/>:)</a>:)

готовые фирмы

(Stevenwar, 2021.03.01 19:44)

Кому пригодятся бухуслуги?5) А также в дальнейшем с него были взысканы расходы для оплату юридических услуг ответчика ( тоже порядком десятков тысяч рублей)Профессиональная бухгалтерия безопаснее самостоятельного ведения бухучетаУчет – это беспрестанный смесь информации, ее обобщение и внесение в базу данных. Отчетность составляется для основании той информации, которая была внесена в базу за отчетный период. Пара эти понятия тесно связаны наперсник с другом.деятельный сообразно осуществлению буксировок морским транспортом (за исключением случая, буде указанная деятельный осуществляется чтобы обеспечения собственных нужд юридического лица разве индивидуального предпринимателя);
<a href=https://volgograd.gokonsalt.ru/registracziya-ip/>регистрация ип под ключ цена</a>
<a href=https://volgograd.gokonsalt.ru/sro-stroitelej/>сро содружество строителей</a>
https://volgograd.gokonsalt.ru/soprovozhdenie-v-tenderax/ - сопровождение тендеров стоимость

Для красоты придуман какой-то комната формы для жалобы, вздор полная, но выглядит красиво.Кроме также наподобие и быть обмане потребителей эмоционально накачивают и берут предоплату. Лишь в разница через потребительских споров ни в который суд не подают. В лучшем случае напишут дурацкую жалобу. Соответственно возможны 2 варианта:Актуальная налоговая нагрузка определяется применяемым юридической фирмой режимом налогообложения. Через него же зависит объем оформляемой и передаваемой в контролирующие структуры отчетности.Наверное отдельный хотя единожды в жизни бывал у нотариуса и знает, который нотариус главным образом удостоверяет различные факты, сделки а так далее.Профессиональная бухгалтерия безопаснее самостоятельного ведения бухучета

burn x5 test

(burn x5 test, 2021.03.01 19:19)


I was curious if you ever considered changing the layout of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images. Maybe you could space it out better? burn x5 test daiksy.eoramwomen.com/relaxation/burn-x5-test.php <a href="http://daiksy.eoramwomen.com/relaxation/burn-x5-test.php">burn x5 test</a>

female face shaving

(female face shaving, 2021.03.01 15:48)


Woah! I'm really digging the template/theme of this blog. It's simple, yet effective. A lot of times it's very hard to get that "perfect balance" between user friendliness and visual appearance. I must say you have done a fantastic job with this. In addition, the blog loads very quick for me on Internet explorer. Superb Blog! female face shaving macno.eoramwomen.com/decorations/female-face-shaving.php <a href="http://macno.eoramwomen.com/decorations/female-face-shaving.php">female face shaving</a>

aveda face cream

(aveda face cream, 2021.03.01 11:15)


Hey this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get advice from someone with experience. Any help would be enormously appreciated! aveda face cream chris.eoramwomen.com/for-men/aveda-face-cream.php <a href="http://chris.eoramwomen.com/for-men/aveda-face-cream.php">aveda face cream</a>

cheva 55 till salu

(cheva 55 till salu, 2021.03.01 06:25)


Quality content is the secret to invite the visitors to pay a visit the web site, that's what this web page is providing. cheva 55 till salu lumos.eoramwomen.com/news/cheva-55-till-salu.php <a href="http://lumos.eoramwomen.com/news/cheva-55-till-salu.php">cheva 55 till salu</a>

Hello world

(Mescitty, 2021.03.01 04:21)

:)<a href=https://gnezdoparanoika.ru/>:)</a>:)

снижение кадастровой стоимости квартиры

(Stevenwar, 2021.03.01 02:09)

Производить выдачу разрешений могут:Выделка лицензии распространяется на всю территорию страны, а также для учреждениях, которые располагаются после границей.Дополнительная потеря для клиента заключается в часть, который примерно сообразно делам о незаконном увольнении на подачу иска в ареопаг дается только 1 месяц, а сей луна благополучно истекает пока персона ждет ответа для свою жалобу.реставрации;Противодействие терроризму;
<a href=https://spb.gokonsalt.ru/registracziya-ip/>помощь в открытии ип</a>
<a href=https://spb.gokonsalt.ru/liczenziya-na-metall/>лицензия на лом черных металлов</a>
https://spb.gokonsalt.ru/liczenziya-na-alkogol/ - сколько стоит лицензия на алкоголь

Зарегистрировался ИПшником либо сделал ООО, повесил вывеску на дверь с надписью "Юрист" либо сделал лэндинг с текстом "Лучшие юристы всея Руси" - и погнали.Бухгалтерские услуги отличный подойдут тем, кто единственно который открыл затея и паки не разобрался со всеми нюансами ведения учета. Коли вы безвыездно же наняли собственного бухгалтера, только сомневаетесь в его компетентности, мы готовы предоставить услуги сообразно проверке качества ведения учета и внести исправления, а также восстановить недостающие финансовые документы, когда возникнет такая необходимость.Разве вы не уверены, который сможете вести бухгалтерский учет лично или вы хотите сэкономить для бухгалтере, то обязательно воспользуйтесь бухгалтерскими услугами.деятельность по изготовлению экземпляров аудиовизуальных произведений, программ ради электронных вычислительных машин, баз данных и фонограмм на любых видах носителей (за исключением случаев, разве указанная деятельный беспричинно осуществляется лицами, обладающими правами на использование данных объектов авторских и смежных прав в силу федерального закона или договора);Ко внутреннему бухгалтерскому учету в консалтинговой, юридической компании принимаются первичные документы поставщиков услуг, товарно-материальных ценностей. Все приобретаемое багаж надо быть поставлено на появление, согласие требованиям действующего законодательства. Имущество производства (скажем, компьютерная техника, оргтехника) ставятся на учет в стандартном порядке. Приобретаемые расходные материалы приходуются и списываются, согласие нормативным требованиям.

halsband silver bokstav

(halsband silver bokstav, 2021.03.01 01:34)


Good post. I learn something totally new and challenging on blogs I stumbleupon on a daily basis. It's always useful to read through articles from other authors and practice a little something from other web sites. halsband silver bokstav emex.eoramwomen.com/news/halsband-silver-bokstav.php <a href="http://emex.eoramwomen.com/news/halsband-silver-bokstav.php">halsband silver bokstav</a>

ga med ia kassa

(ga med ia kassa, 2021.02.28 22:12)


Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog stand out. Please let me know where you got your theme. Thank you ga med ia kassa <a href="http://teauze.wommrebest.com/music/g-med-ia-kassa.php">ga med ia kassa</a>

bh online stora storlekar

(bh online stora storlekar, 2021.02.28 20:50)


When someone writes an paragraph he/she keeps the thought of a user in his/her brain that how a user can be aware of it. Thus that's why this article is outstdanding. Thanks! bh online stora storlekar pafilt.eoramwomen.com/skin-care/bh-online-stora-storlekar.php <a href="http://pafilt.eoramwomen.com/skin-care/bh-online-stora-storlekar.php">bh online stora storlekar</a>

лицензия на лом металлов

(Stevenwar, 2021.02.28 09:28)

Срок действия лицензии;Принудительное лицензирование также предусмотрено ст. 31 Соглашения ТРИПС, и, в частности, рекомендовано к использованию Всемирной организацией здравоохранения, в рамках выполнения Декларации Доха сообразно защите здоровья населения (Doha proclamation on the trips accord and visible vigour)<>],<>].Минус третий - отчисления и давление.Внешнеполитические и внешнеэкономические весть;Нужда любого из указанных пунктов может повлечь за собой риск увеличения налоговой нагрузки изза счет исключения расходов на оказание услуг из расчета налога на прибыль.
<a href=https://samara.gokonsalt.ru/bankrotstvo-fiz.licz/>банкротство физических лиц</a>
<a href=https://samara.gokonsalt.ru/liczenzii/>документы для получения лицензии</a>
https://samara.gokonsalt.ru/buxgalterskoe-obsluzhivanie/ - бухгалтерские услуги

Когда требуется приобретение?Военного направления;Существо средств защиты информации (кодировщиков) для использования в высших органах власти.Продление разрешенияФедеральная богослужение безопасности Российской Федерации.

Южная жизнь

(Irina, 2021.02.27 21:52)


<a href=https://south.life/dosug-i-turizm/53-gde-nahoditsya-krymsk.html>Крымск</a>

Спасительная магия

(Illona, 2021.02.27 19:16)


<a href=http://gematy.ru>счастливая семейная жизнь</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »