Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Hello world

(Pescitty, 2021.03.05 02:58)

:)<a href=https://wmj.su/>:)</a>:)

bli brun i skuggan

(bli brun i skuggan, 2021.03.04 22:32)


Good day! I could have sworn I've been to this web site before but after going through many of the posts I realized it's new to me. Anyhow, I'm definitely pleased I found it and I'll be book-marking it and checking back frequently! bli brun i skuggan neupu.goawwome.com/beautiful-things/bli-brun-i-skuggan.php <a href="http://neupu.goawwome.com/beautiful-things/bli-brun-i-skuggan.php">bli brun i skuggan</a>

why can i see my veins

(why can i see my veins, 2021.03.04 22:09)


Great blog right here! Also your web site loads up very fast! What web host are you using? Can I am getting your associate link to your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol why can i see my veins break.wtotjaw.com/map15.php <a href="http://break.wtotjaw.com/map15.php">why can i see my veins</a>

металлическая дверца

(lnjainsus, 2021.03.04 19:00)

<a href=https://www.lukland.ru/catalog/hatches/floorhatches/hago/bv>люки москва под плитку</a> или <a href=https://www.lukland.ru/catalog/hatches/hatchesforpaint/fireproof/alustar-trennwand/variant/1610>люки металлические напольные</a>

https://www.lukland.ru/catalog/hatches/hatchesforpaint/removable/alustar/korob/variant/620

50 tals kjolar online

(50 tals kjolar online, 2021.03.04 17:19)


I quite like reading a post that can make men and women think. Also, thank you for permitting me to comment! 50 tals kjolar online kemat.swewathin.com/map8.php <a href="http://kemat.swewathin.com/map8.php">50 tals kjolar online</a>

coffee queen original

(coffee queen original, 2021.03.04 14:56)


Hurrah! At last I got a webpage from where I know how to truly take valuable information concerning my study and knowledge. coffee queen original neupu.goawwome.com/beautiful-things/coffee-queen-original.php <a href="http://neupu.goawwome.com/beautiful-things/coffee-queen-original.php">coffee queen original</a>

skillnad p&aring; valerina forte och valerina natt

(skillnad p&aring; valerina forte och valerina natt, 2021.03.04 12:46)


Amazing! Its in fact amazing paragraph, I have got much clear idea about from this article. skillnad p&aring; valerina forte och valerina natt hangin.wtotjaw.com/map10.php <a href="http://hangin.wtotjaw.com/map10.php">skillnad pГҐ valerina forte och valerina natt</a>

купить плитку в перми недорого

(Stevwar, 2021.03.04 11:38)

Полёт фантазии. Этаж более привычен ради строительства и обустройства, поскольку чем-то напоминает квартиру, который позволяет поэкспериментировать с дизайном;Все эти плюсы существенны около выборе мансарды. Стоит прибавить к этому громадный круг проектов около строительстве и возведении. Даже самому взыскательному потребителю это придётся по вкусу. Но снедать в мансарде и существенные недостатки.Сколько входит в комплекс мер по гидроизоляции дома?Гидроизоляция фундамента – основа толькогидроизоляционных материалов наличием в почвенном составе влаги в большинстве регионов страны. Вода бетонной конструкции не чересчур опасна, только определенные правила от ее защиты существуют: бетону присуще качество капиллярности движения влаги сообразно небольшим порам внутри конструкции. Таким образом вода поступает через наружных поверхностей конструкции к ее внутренним слоям, подбирается к несущим стенам, граничащим с фундаментной поверхностью. Появляется сырость и грибковая плесень, увеличиваются расходы на обогрев помещений,
<a href=https://lotos.perm.ru/katalog/>каталог стройматериалов</a>
<a href=https://lotos.perm.ru/kisti>кисть малярная плоская 50 мм</a>
https://lotos.perm.ru/samorez-po-derevu-i-metallu - нержавеющие саморезы по металлу

– Гидроизоляционный слой, вроде правило, подлежит защите от механических повреждений, химического воздействия, ультрафиолета и т. д.Для защиты гидроизоляции используют различные методы:Как положение, индивидуальные застройщики ориентируются для следующие показатели: курс материалов (в том числе, и облицовочных); мочь сообразно максимуму выполнить совершенно операции своими руками; поголовный вес конструкции, так наравне через этого во многом зависит вид фундамента и расходы на его монтаж; стоимость работ сообразно отделке; живучесть; периодичность текущего (капитального) ремонта и затраты на эксплуатации (в основном - для отопление).14% происходят из-за порчи материала тож использования неподходящих кровельных покрытий.Противоположный момент: недостающие перед установленной нормы 25 мм – весь незначительная теплопотеря. Это лишь скольконибудь процентов. Присутствие этом помните, который тепло также уходит посредством двери, окна, пол, крышу, вентиляцию и так далее. Таким образом, дозволительно пренебречь несколькими процентами, которые не окажут особого влияния на ситуацию в целом. Стены с толщиной 375 мм почти отвечают нынешним нормам, а несущественное увеличение теплопотери может фигурировать проигнорировано. Соответственно, это неплохой разночтение для дома, где планируется пребывать постоянно.

bnfwqdbhupni

(rxjpnyie, 2021.03.04 07:31)

order viagra usa https://saviagarars.com/# - viagra prescription
sildenafil citrate 100mg
viagra without doctor prescription <a href=https://saviagarars.com/>viagra 100mg</a> buy viagra online without subscription

Лучший подарок девушке кулон Я тебя люблю d8i4g35

(AlexPaymN, 2021.03.04 07:15)

Для тех кто ломает не может придумать что подарить своей девушке чтобы было круто и недорого хочу дать совет. Подарите ей кулон который при подсвечивании телефоном дает проекцию со словами "Я тебя люблю" на 100 языках! Это красиво смотрится и обязательно понравится любой девушке.
Я покупал тут <a href=https://i-love-u.ru>https://i-love-u.ru</a>

w7j3j46

mary kay solkr&auml;m

(mary kay solkr&auml;m, 2021.03.04 06:46)


Hello there! This article couldn't be written any better! Looking through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I will forward this article to him. Pretty sure he's going to have a great read. Thanks for sharing! mary kay solkr&auml;m linste.geoxiprwom.com/map11.php <a href="http://linste.geoxiprwom.com/map11.php">mary kay solkräm</a>

spirulina vad &auml;r det

(spirulina vad &auml;r det, 2021.03.04 02:02)


Valuable information. Lucky me I found your web site by accident, and I'm shocked why this accident did not came about in advance! I bookmarked it. spirulina vad &auml;r det mingm.verstrogoumm.com/map16.php <a href="http://mingm.verstrogoumm.com/map16.php">spirulina vad Г¤r det</a>

купить плитку на стену в ванную комнату

(Stevwar, 2021.03.03 20:21)

Твердыня гидроизоляцииВ качестве подготовки основания применяются пескоструйная обработка, отделка водой около большим давлением либо механическая приготовление с использованием электроинструментов.Готовая битумная мастика продаётся в вёдрах. Пред применением, ради более удобного нанесения, её обычно перемешивают с добавлением какого-либо растворителя, примерно, сольвента, уайт-спирита и др. Относительный этом всегда сообщается в инструкции на этикетке. Существует порядком производителей таких мастик с различными ценами и различными характеристиками готового покрытия. Главное при их покупке не ошибиться и не взять материя, примерно, для кровельных покрытий разве чего-то другого.Применение же гидроизоляционного покрытия доступно всем и присутствие определённых навыках позволительно выполнить даже своими руками.Обратную засыпку рекомендуется выполнять из дренирующих грунтов, вручную с послойным трамбованием.
<a href=https://lotos.perm.ru/oboi>купить обои под покраску дешево в перми</a>
<a href=https://lotos.perm.ru/gklv>гипсокартон 12 5 влагостойкий</a>
https://lotos.perm.ru/mastika - утеплитель под линолеум

Определенный опыт вы можете обманывать и сами, коли зайдёте на всякий сайт строительной тематики. Итак, возьмём, к примеру, два дома. Они весь идентичны промеж собой. Один в одном из них довольно мансарда, а дальнейший включает в себя полноценный этаж. В чём среди ними разница? Разница среди мансардой и этажом заключается, накануне всего, в цене и особенностях отделки.Надо тщательно провибрировать уже уложенный бетон.Г) Последующие затраты для отделку. Современные гладкие и эстетичные материалы не требуют дополнительной отделки стен – это позволяет сэкономить.монтируют специальные защитные мембраны, имеющиеся безотлагательно в продаже.Андрей Зубцов:

l&aring;ga vita skor

(l&aring;ga vita skor, 2021.03.03 18:55)


Hello, just wanted to tell you, I enjoyed this post. It was helpful. Keep on posting! l&aring;ga vita skor campie.geoxiprwom.com/map18.php <a href="http://campie.geoxiprwom.com/map18.php">lГҐga vita skor</a>

billig fris&ouml;r landskrona

(billig fris&ouml;r landskrona, 2021.03.03 14:41)


Hi there, I enjoy reading through your article post. I like to write a little comment to support you. billig fris&ouml;r landskrona fetoo.geoxiprwom.com/map6.php <a href="http://fetoo.geoxiprwom.com/map6.php">billig frisör landskrona</a>

celsius dryck farligt

(celsius dryck farligt, 2021.03.03 10:46)


Hello friends, nice piece of writing and pleasant arguments commented at this place, I am actually enjoying by these. celsius dryck farligt rira.verstrogoumm.com/map2.php <a href="http://rira.verstrogoumm.com/map2.php">celsius dryck farligt</a>

martin bj&ouml;rk flickv&auml;n

(martin bj&ouml;rk flickv&auml;n, 2021.03.03 06:07)


Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your blog? My website is in the exact same niche as yours and my visitors would really benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this alright with you. Thank you! martin bj&ouml;rk flickv&auml;n sasar.verstrogoumm.com/map5.php <a href="http://sasar.verstrogoumm.com/map5.php">martin björk flickvän</a>

f&auml;rga h&aring;ret efter keratinbehandling

(f&auml;rga h&aring;ret efter keratinbehandling, 2021.03.03 01:18)


Great information. Lucky me I ran across your website by chance (stumbleupon). I have bookmarked it for later! f&auml;rga h&aring;ret efter keratinbehandling elden.geoxiprwom.com/map15.php <a href="http://elden.geoxiprwom.com/map15.php">färga håret efter keratinbehandling</a>

thai smile massage helsingborg

(thai smile massage helsingborg, 2021.03.02 19:42)


I loved as much as you'll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike. thai smile massage helsingborg biopra.eoramwomen.com/delicious-dishes/thai-smile-massage-helsingborg.php <a href="http://biopra.eoramwomen.com/delicious-dishes/thai-smile-massage-helsingborg.php">thai smile massage helsingborg</a>

Лучшие сайты которые должны крыться в закладках

(JesseNop, 2021.03.02 15:42)

Я реализовываем туристические пакеты основных туроператоров некто-лайн. Я демонстрируем Для Вас в таком случае ведь наиболее, то который представляют клерки туристических агентств. Вам сможете самочки подобрать ради себя путешествие, сколько Для Вас нравится, познакомиться со данными также зарезервировать его. Опричь Того Вам одновременно представляете всегда без исключения снова возникающие «горящие» предписания также Для Вас никак не надо лишаться собственное промежуток, прибывать во комната турфирмы, чтобы того чтобы зарезервировать его. Вам быстро откладываете поездка в веб-сайте также ожидаете доказательства согласие телефонному аппарату.

<a href=https://www.instagram.com/checkintimeru/>путевки в крым 2021 цены</a>
<a href=https://www.youtube.com/channel/UC3om5a5xUEJk5U5u5J-QTsg>путевки в крым июль 2021</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »