Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hur ska man äta rätt

(hur ska man äta rätt, 2021.03.07 00:22)


Good article. I absolutely love this site. Keep writing! hur ska man &auml;ta r&auml;tt prent.tiplawogir.com/map6.php <a href="http://prent.tiplawogir.com/map6.php">hur ska man äta rätt</a>

babysemp 1 tetra

(babysemp 1 tetra, 2021.03.06 22:04)


Wonderful goods from you, man. I've understand your stuff previous to and you're just too excellent. I really like what you've acquired here, really like what you're saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it wise. I cant wait to read much more from you. This is actually a great web site. babysemp 1 tetra irdis.goawwome.com/delicious-dishes/babysemp-1-tetra.php <a href="http://irdis.goawwome.com/delicious-dishes/babysemp-1-tetra.php">babysemp 1 tetra</a>

torkad aprikos j&auml;rn

(torkad aprikos j&auml;rn, 2021.03.06 19:28)


Good post. I definitely love this website. Thanks! torkad aprikos j&auml;rn kettc.eqepwomepr.com/map23.php <a href="http://kettc.eqepwomepr.com/map23.php">torkad aprikos järn</a>

fris&ouml;rer i kung&auml;lv

(fris&ouml;rer i kung&auml;lv, 2021.03.06 14:29)


Hey! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to take a look. I'm definitely enjoying the information. I'm bookmarking and will be tweeting this to my followers! Terrific blog and outstanding style and design. fris&ouml;rer i kung&auml;lv evav.eqepwomepr.com/map10.php <a href="http://evav.eqepwomepr.com/map10.php">frisörer i kungälv</a>

tommy jeans sweatshirt dam

(tommy jeans sweatshirt dam, 2021.03.06 14:11)


I really love your blog.. Very nice colors &amp; theme. Did you create this amazing site yourself? Please reply back as I'm looking to create my own blog and would like to know where you got this from or exactly what the theme is called. Kudos! tommy jeans sweatshirt dam highc.goawwome.com/beauty/tommy-jeans-sweatshirt-dam.php <a href="http://highc.goawwome.com/beauty/tommy-jeans-sweatshirt-dam.php">tommy jeans sweatshirt dam</a>

двери входные металлические

(VahtangmJounk, 2021.03.06 10:33)

Образование щитовой двериДвери с покрытием из экошпонав большинстве случаев у них не высокая тариф;Кроме обычных наличников чтобы декорирования дверных проемов используются и более сложные конструкции — капители, карнизы, козырьки. Они могут выполняться как из дерева, беспричинно и с других материалов —
<a href=https://mahachkala.dveri-ideal.ru/mezhkomnatnyie-dveri/>купить межкомнатные двери</a>
<a href=https://mahachkala.dveri-ideal.ru/mezhkomnatnyie-dveri/>межкомнатные двери в хасавюрте</a>
https://mahachkala.dveri-ideal.ru/furnitura/ - фурнитура для межкомнатных дверей

небольшой вес;Такие двери будут уместны в первую очередь в интерьерах, выполненных в стиле хай-тек разве минимализм.раздражать. Некоторый советы, сообразно выбору межкомнатных дверей касаются только стоимости и материала изготовления, только начисто забывают о такой характеристике, точно удобство.Какие двери обладают лучшей шумоизоляцией

studentkl&auml;nningar st&ouml;rre storlekar

(studentkl&auml;nningar st&ouml;rre storlekar, 2021.03.06 08:49)


Excellent, what a web site it is! This web site gives useful facts to us, keep it up. studentkl&auml;nningar st&ouml;rre storlekar piligh.swewathin.com/map12.php <a href="http://piligh.swewathin.com/map12.php">studentklänningar större storlekar</a>

dentway tandblekning recension

(dentway tandblekning recension, 2021.03.06 06:20)


It's a pity you don't have a donate button! I'd certainly donate to this fantastic blog! I suppose for now i'll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will talk about this site with my Facebook group. Talk soon! dentway tandblekning recension irdis.goawwome.com/advice-girlfriends/dentway-tandblekning-recension.php <a href="http://irdis.goawwome.com/advice-girlfriends/dentway-tandblekning-recension.php">dentway tandblekning recension</a>

Альтернативная медицина

(Robert, 2021.03.06 04:57)


<a href=https://rescuer.info/stati/4-zhizn-zagnala-v-tupik.html>безысходность жизни</a>

billiga fritidsbyxor dam

(billiga fritidsbyxor dam, 2021.03.06 03:49)


I blog frequently and I truly appreciate your information. The article has really peaked my interest. I am going to bookmark your site and keep checking for new details about once a week. I opted in for your Feed as well. billiga fritidsbyxor dam flakb.swewathin.com/map12.php <a href="http://flakb.swewathin.com/map12.php">billiga fritidsbyxor dam</a>

Южная жизнь

(Irina, 2021.03.05 23:44)


<a href=https://south.life/dosug-i-turizm/31-anapa-park-attrakcionov.html>Парк аттракционов анапа</a>

bareminerals smoothing face brush

(bareminerals smoothing face brush, 2021.03.05 22:55)


What's up, for all time i used to check weblog posts here in the early hours in the daylight, because i love to gain knowledge of more and more. bareminerals smoothing face brush caufre.swewathin.com/map10.php <a href="http://caufre.swewathin.com/map10.php">bareminerals smoothing face brush</a>

lever le pied

(lever le pied, 2021.03.05 22:16)


Hi exceptional blog! Does running a blog such as this require a massive amount work? I have virtually no knowledge of computer programming but I had been hoping to start my own blog in the near future. Anyway, if you have any suggestions or tips for new blog owners please share. I know this is off topic but I simply needed to ask. Thank you! lever le pied nessso.goawwome.com/advice-girlfriends/lever-le-pied.php <a href="http://nessso.goawwome.com/advice-girlfriends/lever-le-pied.php">lever le pied</a>

снять помещение для праздника

(WayneInatt, 2021.03.05 20:12)

В зимний сезон также популярны прогулки для снегоходах.Разделитесь для команды и устройте соперничество, ради дополнительного азарта заключите пари.Вы можете организовать поход сами тож пригласить знающего гида из компании сообразно организации праздников.Используйте украшения для праздничной атмосферы.Откройте ее на первой попавшейся странице и начинайте читать.
<a href=https://arendavolgograd.ru/>помещение для дня рождения</a>
<a href=https://arendavolgograd.ru/>аренда помещения для вечеринки</a>
https://arendavolgograd.ru/ - где можно отпраздновать день рождения девочки

Хотите в погода рождения испытать по-настоящему захватывающие эмоции и ощутить себя для высоте? Тутто для вас подойдет лазание для скалодроме, прохождение полосы препятствий в веревочном парке и даже прыжки в батутном центре, где настоящие акробаты обучат вас своему виртуозному искусству.Это выбор экстремалов и любителей спорта.Только, вероятно, самая веселая и зажигательная забава чтобы всякий вечеринки – «Вот олень!» Участникам придется возбуждать друг друга для поединки и исполнять смешные задания, проявляя не только артистизм, однако и изобретательность.2.Это точно классно.

smerter efter tandudtr&aelig;k

(smerter efter tandudtr&aelig;k, 2021.03.05 18:05)


Hello my friend! I want to say that this article is amazing, great written and come with approximately all significant infos. I would like to peer extra posts like this . smerter efter tandudtr&aelig;k rogi.swewathin.com/map12.php <a href="http://rogi.swewathin.com/map12.php">smerter efter tandudtræk</a>

recept kyckling mozzarella

(recept kyckling mozzarella, 2021.03.05 14:15)


You can definitely see your expertise in the article you write. The sector hopes for more passionate writers like you who aren't afraid to say how they believe. Always follow your heart. recept kyckling mozzarella nessso.goawwome.com/advice-girlfriends/recept-kyckling-mozzarella.php <a href="http://nessso.goawwome.com/advice-girlfriends/recept-kyckling-mozzarella.php">recept kyckling mozzarella</a>

r&auml;kor i vitl&ouml;ksolja

(r&auml;kor i vitl&ouml;ksolja, 2021.03.05 12:50)


Hello! I simply want to offer you a huge thumbs up for your great information you have got right here on this post. I'll be returning to your blog for more soon. r&auml;kor i vitl&ouml;ksolja chash.swewathin.com/map3.php <a href="http://chash.swewathin.com/map3.php">räkor i vitlöksolja</a>

nvey eco primer

(nvey eco primer, 2021.03.05 07:59)


I was curious if you ever thought of changing the layout of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 images. Maybe you could space it out better? nvey eco primer thiol.swewathin.com/map9.php <a href="http://thiol.swewathin.com/map9.php">nvey eco primer</a>

rodnad i ansiktet

(rodnad i ansiktet, 2021.03.05 06:34)


Everything is very open with a precise explanation of the challenges. It was really informative. Your site is very useful. Many thanks for sharing! rodnad i ansiktet highc.goawwome.com/delicious-dishes/rodnad-i-ansiktet.php <a href="http://highc.goawwome.com/delicious-dishes/rodnad-i-ansiktet.php">rodnad i ansiktet</a>

raw food diet svenska

(raw food diet svenska, 2021.03.05 03:02)


This is really interesting, You're a very skilled blogger. I've joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your site in my social networks! raw food diet svenska vousto.wtotjaw.com/map3.php <a href="http://vousto.wtotjaw.com/map3.php">raw food diet svenska</a>


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »