Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nyulak tartása

2011.02.25

A nyulat tarthatjuk lakásban és tarthatjuk kertben:

A kertben:
A gazdik nagy többsége a lakásban, együtt él kedvencével, viszont a jó idő beköszöntével, akinek lehetősége adódik rá, több-kevesebb időre biztosítja nyuszijának a friss levegőt, a napfényt, az ásás és a szaladgálás  lehetőségét.
   Többen úgy vélik, hogy a nyúlnak természetesebb környezetet biztosíthatunk azzal, ha a kertet választjuk lakóhelyéül. Arról azonban ne felejtkezzünk el, hogy a nyulak sok veszélynek vannak kitéve a kertben, továbbá a velünk együtt élő nyuszival szorosabb kapcsolatot tudunk kialakítani, és a betegségre utaló jeleket is hamarabb észrevesszük rajta, mint a kertben lakón.
maxi1.jpgMielőtt kerti lak megvásárlása vagy építése mellet döntünk, gondoljuk át, hogy csak napközben szeretnénk a szabadban elhelyezni a nyuszit, vagy éjszakára is. A kizárólag nappali kint tartózkodás idejére, a tavasztól őszig tartó időszakban egy mobil kifutó is megfelel a célnak, ha tudjuk azt vállalni, hogy állandó felügyelet alatt tartjuk a nyuszit. Ebben az esetben nincs szükség komoly előkészületekre, elegendő a megfelelő magasságú, akár általunk készített, akár üzletben vásárolt kifutót elhelyezni kertünk egy kellemes részén. Legyünk azonban óvatosak, mert kedvencünk csak akkor van biztonságban, ha mindig a közelében maradunk, ezért soha ne hagyjuk felügyelet nélkül!
Állandó kerti tartózkodás tervezése esetén, járjunk el nagy körültekintéssel, mert felügyeletünk hiányában, teljes biztonságot nyújtó kifutót kell biztosítanunk kedvencünknek. Folyamatos kint tartózkodáshoz olyan ketrecben, kifutóban helyezzük el a nyuszikat, mely megvédi őket az időjárás viszontagságaitól, naptól, széltől, csapadéktól is.  Esőzés vagy hóolvadás után, könnyen sártengerré válhat a kifutó, ezért gondoskodjunk annak megfelelő vízelvezetéséről is.
 
Akiknek a nyuszija a telet is a szabadban tölti, aminek feltétele, hogy legkésőbb szeptember környékén, illetve lakásunk fűtésének kezdete előtt már kiköltöztessük a kertbe kedvencünket. Kizárólag ebben az esetben tud felkészülni a télre, dúsabb, tömörebb bundát növeszteni és némi zsírtartalékot képezni a hűvös idő könnyebb átvészelésére. Ehhez a nyári lakot viszont szükséges némiképp átalakítanunk.A téli táplálás nagyban különbözik a nyáriétól a szabadban tartott nyuszik esetében. Ősszel vitaminkúra ajánlott az immunrendszer erősítése és a fokozott vedlés - ami rendkívül megviseli a szervezetet - minélketrec3.jpg hamarabbi lezajlásának elősegítése érdekében. Önitatót csak addig tudunk használni, míg a levegő hőmérséklete fagypont alá nem csökken. Az itató befagyását késleltethetjük, ha az ivóvízből 5%-os almaecet felhasználásával 1%-os oldatot készítünk.

   Amint hűvösebbre fordul az időjárás, cseréljük ki az itatót nyílt víztükrűre, ha ebbe belefagy a víz és a nyuszi nagyon szomjas, a jeget akkor is el tudja nyalogatni, bár ezt a fajta folyadékbiztosítást semmiképpen nem ajánljuk. Olvasszuk ki és cseréljük a vizet naponta többször, mert a nyulak számára optimális ivóvíz hőmérséklete 15-18°C -os, ennél alacsonyabb hőfok vagy a jég nyalogatása meghűléshez vezethet.

   Az itatásra különös gondot kell fordítanunk, mert a táplálék összetétele télen a nagyobb mennyiségű száraztakarmány irányába tolódik, hiszen zöldfélét lényegesen kevesebbet tudunk adni, mert ügyelnünk kell arra, hogy egyszerre csak akkora mennyiséget helyezzünk a nyuszi elé, amennyit rögtön megeszik. Ezzel megakadályozhatjuk a fagyott zöldségek és gyümölcsök okozta súlyos emésztőszervi megbetegedéseket.

   Az ősz folyamán kezdjünk el fokozatosan nagyobb energiatartalmú tápot bevezetni az étrendbe. Ezzel elősegítjük némi zsírtartalék képzését, ami szükséges ilyenkor, hisz a test fűtésére sok energiát használ fel a szervezet. Ha kis mennyiségű napraforgót keverünk a tápba, akkor a fokozottabb őszi vedlést is felgyorsíthatjuk valamelyest és a nyuszinak plusz energia-bevitelt is tudunk biztosítani. Észre fogjuk venni, hogy a levegő hőmérsékletének csökkenésével párhuzamosan nő az elfogyasztott napraforgó mennyisége. Az addig azt rendszeresen otthagyó nyuszi egyre többet fog enni belőle, ahogy hűvösebb lesz az időjárás, és így biztosak lehetünk benne, hogy nem fog fázni.

   Szénát ne tegyünk alá alomként - erre a zabszalma a legalkalmasabb -, hanem szénatartóból kínáljuk, illetve ha fellógatva tesszük be a nyuszinak, akkor azzal kiválóan elszórakozik, mire elfogyasztja.

   Szót kell még ejtenünk arról, hogy télen ugyan olyan rendszerességgel takarítsuk a nyuszit, mint nyáron és a rendszeres karomvágásról se feledkezzünk el! A gondozási teendőkben nincs eltérés az évszakok függvényében.

   A ragadozók elleni védelem mellet, télen a rágcsáló-mentesítésre is fokozottabb figyelmet kell fordítanunk, hiszen ilyenkor ezek az állatok közelebb húzódnak az ember lakóhelyéhez, ahol több élelmet találnak.

   Fontos, hogy a lakásba ne vigyük be a szőrmókot, ha már hozzászokott a kinti időjáráshoz, mert a nagy hőmérsékletkülönbséget nem tolerálja, és az őt hirtelen megcsapó hidegtől könnyen meghűlhet, amikor visszatér kerti otthonába.

   Nem utolsó sorban még megemlítenénk, hogy lehetőségeinkhez mérten a lehető legtöbb időt töltsük télen is a nyuszival, hiába fázunk kint, mert csak akkor tudjuk időben felismerni és észre venni a betegségre utaló jeleket rajta.

Forrás: www.nyuszivilag.hu

 

 

 

Lakásban:
Azok az emberek, akik nem kertes házban laknak, vagy akik egész nap dolgoznak, nem tarthatnak sokféle állatot, de egy nyuszi praktikus megoldás lehet számukra. A kutyák például nem tarthatóak kis lakásban és nem lehet őket hosszabb időre egyedül hagyni sem. Egy nyuszival viszont mindezt megtehetjük. A nyuszik a szomszédokat sem fogják zavarni. Könnyen meg is szelídülnek, főleg, ha fiatal korukban kerülnek gazdájukhoz. A nyuszikat nem zavarja az állandó bentlakás. Sokkal természetesebb körülményeket jelent kedvencünk számára, ha a lakásban kieresztve futkározhketrec_lakasban.jpgat, mint az, ha egész napra ketrecbe zárjuk.
A gyári ketrecek alja lecsatolható, így a tálkát könnyen tudjuk tisztítani. A ketrecek oldalán ettől függetlenül található egy ajtó is, melyen kedvencünk ki-be járkálhat. Ügyeljünk arra, hogy a saját biztonsága érdekében ezeket ő ne tudja kinyitni.

A ketrec elhelyezésekor figyelembe kell venni a következőket:

  • A nyuszi érezze magát biztonságban.
  • Ne legyen huzatnak kitéve, ezért a folyosón való elhelyezésről mondjunk le.
  • Soha ne helyezzük közvetlenül az ablak alá, mert egy forró napon a nap sugarai megárthatnak a nyuszi egészségének. Tegyük inkábba fal mellé.
El kell döntenünk, hogy az új lakónak csak egy szobában vagy az egész lakásban szabad mozgásteret engedjünk-e. Kezdetben jó, ha csak egy szobára korlátozódunk, hogy könnyebben megismerhesse új környezetét, territóriuma határait- és hogy könnyebben rászoktassuk új illemhelyére is.
A legfontosabb probléma, amivel majd szembe kell néznünk, az a nyúl állandó rágcsálása lesz. Ennek végzetes következményei is lehetnek, ha például egy elektromos vezetéket harap át. Ezért soha ne hagyjunk fedetlenül egyetlen zsinórt sem ott, ahol a nyuszi megfordulhat. Vezessük el a szőnyeg alatt azokat! Mindig húzzuk ki dugót a konnektorból, s emeljük is fel azt a földről! Más veszélyek is leselkedhetnek rá!
 
Szobatisztaság:
A nyúl eredendően nem szobatiszta állat. Még ha vizeletét egy helyre is üríti, a székletét véletlenszerűen szórja szét. Persze gondos odafigyeléssel és némi figyelmességgel rászoktatható. Ha új nyuszit viszünk haza, miután megmutattuk a területét (ahol szabad tartózkodnia), engedjük, had válasszon magának egy sarkot, ahová ürít. Ezek után ide helyezzük az almot. Ez lehetőleg egy nem áteresztő alacsony falú doboz legyen. Tehetünk bele papírt, forgácsot. Macskaalom nem igazán megfelelő, mivel az állat megeszi a rögöket. Nyuszink érezni fogja dobozában a saját szagát, ezért oda fog járni a dolgát végezni. Véletlen balesetnél soha ne bántsuk, mert ezzel csak ijedelmet okozunk neki és félni fog tőlünk. Elég egy hangos szó, vagy kiabáljuk neki a nevét. Ha beleürít, természetesen dicsérjük meg. Maga a szoktatás legfeljebb egy hónapig tart, utána nyuszink érteni fogja mikor mit szabad és mit nem. Ha valahonnan dühösen a nevét hallja kiáltani, rájön, rosszat csinált. S rendkívül bűnbánó tud lenni.
Forrás:www.torpenyuloldal.freeweb.hu
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

marc by marc jacobs

(marc by marc jacobs, 2021.03.09 01:01)


Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I'll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon! marc by marc jacobs stylt.gruborwom.com/map14.php <a href="http://stylt.gruborwom.com/map14.php">marc by marc jacobs</a>

hur d&ouml;dar cyanid

(hur d&ouml;dar cyanid, 2021.03.08 20:06)


What i do not realize is actually how you're not really much more neatly-preferred than you might be right now. You are so intelligent. You know therefore considerably in the case of this matter, produced me personally consider it from so many various angles. Its like men and women aren't interested until it's something to accomplish with Woman gaga! Your individual stuffs outstanding. All the time take care of it up! hur d&ouml;dar cyanid roise.gruborwom.com/map4.php <a href="http://roise.gruborwom.com/map4.php">hur dödar cyanid</a>

входные двери ростов на дону

(VahtangrJounk, 2021.03.08 17:41)

Содержание:будто и филенчатые, только мало тяжелее.пленку дозволено нанести любую фотопечать, сколько донельзя актуально в нестандартных интерьерах. В пользу покрытий их ПВХ можно отнести исключительную устойчивость цвета.В домах промышленного строительства размеры проемов перед двери стандартизированы, но в частных коттеджах и загородных домах размеры дверей варьируются довольно значительно. Быть возведении собственного
<a href=https://rostov.dveri-ideal.ru/furnitura/>купить ручки для межкомнатных дверей</a>
<a href=https://rostov.dveri-ideal.ru/furnitura/>ручки для межкомнатных дверей</a>
https://rostov.dveri-ideal.ru/vxodnyie-dveri/ - купить входную дверь в ростове на дону

довольно востребованы.двери из МДФ либо ДСП отделанные ламинированным покрытием сиречь экошпонам. Настоящий бюджетный варинат это улучшение ПВХ пленкой, быть этом по дизайнерскому разнообразию она превосходит однако покрытия.гипса, пенополистирола, пенополиуретана. Перед тем, будто выбрать межкомнатные двери, надо весь разработать дизайн план композиции, дабы не возникло проблем, точно при установке двери, беспричинно ипроема + ширина коробки, то доборы распиливаются сообразно длине на нужную ширину.

El Hijo perdido de MARADONAMARTIN PALERMOHISTORIA

(AlveraLoard, 2021.03.08 15:49)

<a href=https://emmahavokoscuro.eswindow.info/oYyIkaJoroNik40/el-hijo.html><img src="https://i.ytimg.com/vi/pSTZm4KR0-U/hqdefault.jpg"></a>

El Hijo perdido de <a href=https://emmahavokoscuro.eswindow.info/oYyIkaJoroNik40/el-hijo.html>MARADONAMARTIN</a> PALERMOHISTORIA

allergisk mot aloe vera

(allergisk mot aloe vera, 2021.03.08 14:48)


I am extremely impressed along with your writing skills as well as with the format to your blog. Is this a paid subject matter or did you customize it your self? Either way keep up the nice high quality writing, it is rare to look a nice blog like this one today.. allergisk mot aloe vera carli.goawwome.com/useful-tips/allergisk-mot-aloe-vera.php <a href="http://carli.goawwome.com/useful-tips/allergisk-mot-aloe-vera.php">allergisk mot aloe vera</a>

gratis m&ouml;nster kockm&ouml;ssa

(gratis m&ouml;nster kockm&ouml;ssa, 2021.03.08 14:29)


whoah this blog is excellent i love studying your posts. Keep up the good work! You already know, many people are looking round for this information, you can aid them greatly. gratis m&ouml;nster kockm&ouml;ssa olsal.diatradpr.com/map3.php <a href="http://olsal.diatradpr.com/map3.php">gratis mönster kockmössa</a>

xupfifgzsxax

(kcskrhlc, 2021.03.08 14:23)

samples argumentative essays https://getessaypro.com/# - driving essay
essay on comparing
title essays <a href=https://getessaypro.com/#>rhetorical analysis essays examples</a> essay payment

Эвакуатор на заказ москва и область

(HenryCalay, 2021.03.08 12:30)

https://эвакуаторк.рф/
В Случае Если понадобилось немедленно спровоцировать эвакуатор, пользуйтесь нашим обслуживанием.<br> <br> Наша отдел реализовывает постоянную эвакуацию машин, байков также спецтехники согласно наилучшим тарифам во районе. Оборудование дневалит в абсолютно всех регионах Столицы также основной массе населенных пунктов Столичной сфере, по этой причине период подачи является во обычном Двадцатый-Тридцать мин..

qkolamtfhzkb

(hsbshbjp, 2021.03.08 12:12)

buying an essay online https://essaywritero.com/# - outline for essays examples
examples of an outline for an essay
example of narrative essay <a href=https://essaywritero.com/#>topics for persuasive essay</a> essay write service

lina sandells plan 18

(lina sandells plan 18, 2021.03.08 06:31)


Very good info. Lucky me I ran across your blog by chance (stumbleupon). I've saved it for later! lina sandells plan 18 rethun.goawwome.com/beautiful-things/lina-sandells-plan-18.php <a href="http://rethun.goawwome.com/beautiful-things/lina-sandells-plan-18.php">lina sandells plan 18</a>

blixt utan &aring;ska

(blixt utan &aring;ska, 2021.03.08 06:14)


certainly like your web site however you have to check the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to tell the truth then again I'll definitely come back again. blixt utan &aring;ska acac.tiplawogir.com/map19.php <a href="http://acac.tiplawogir.com/map19.php">blixt utan ГҐska</a>

spider veins during pregnancy

(spider veins during pregnancy, 2021.03.08 01:03)


For latest information you have to pay a quick visit web and on world-wide-web I found this web page as a most excellent web page for most up-to-date updates. spider veins during pregnancy minsf.tiplawogir.com/map21.php <a href="http://minsf.tiplawogir.com/map21.php">spider veins during pregnancy</a>

proparts usa delar

(proparts usa delar, 2021.03.07 22:16)


Your style is very unique compared to other folks I've read stuff from. Thanks for posting when you have the opportunity, Guess I'll just bookmark this blog. proparts usa delar rethun.goawwome.com/delicious-dishes/proparts-usa-delar.php <a href="http://rethun.goawwome.com/delicious-dishes/proparts-usa-delar.php">proparts usa delar</a>

межкомнатные двери на заказ

(VahtangpJounk, 2021.03.07 22:14)

Этот параметр во многом зависит от размеров дверного полотна. Чем оно больше — тем неудобнее пользоваться. Клиент установила оптимальные размеры полотна — 2000 х 600 х 700- 800 мм. Учитывая размерыдля обычного человека непростая.ванной. Агрессивной можно выкладку атмосферу вполне безопасную для человека, но насыщенную парами моющих средств или жирными испарениями.Доборы с кромкой покрыты ПВХ, ламинатом разве экошпоном, они наиболее распространены и очень удобные в применении.
<a href=https://pyatigorsk.dveri-ideal.ru/vxodnyie-dveri/>купить входную дверь</a>
<a href=https://pyatigorsk.dveri-ideal.ru/mezhkomnatnyie-dveri/>двери межкомнатные пятигорск каталог цены</a>
https://pyatigorsk.dveri-ideal.ru/furnitura/ - ручка двери внутренняя

Словно выбрать цвет межкомнатных дверейподходят, например, раздвижные двери, то это не следовательно, что они плохие. Отдельный из видов имеет приманка определенные преимущества, которые проявляются лишь в конкретных обстоятельствах.изготовлении.Единственным недостатком стекла является рабский высота звукоизоляции, только в большинстве случаев он не является решающим свойством.

god nyttig lunch

(god nyttig lunch, 2021.03.07 16:15)


Hi there! I know this is kind of off-topic however I had to ask. Does operating a well-established website such as yours require a lot of work? I'm brand new to running a blog however I do write in my diary everyday. I'd like to start a blog so I will be able to share my experience and views online. Please let me know if you have any kind of recommendations or tips for new aspiring bloggers. Appreciate it! god nyttig lunch hutch.tiplawogir.com/map22.php <a href="http://hutch.tiplawogir.com/map22.php">god nyttig lunch</a>

en banan om dagen

(en banan om dagen, 2021.03.07 14:17)


Asking questions are in fact pleasant thing if you are not understanding something fully, however this piece of writing provides pleasant understanding even. en banan om dagen nessw.goawwome.com/advice-girlfriends/en-banan-om-dagen.php <a href="http://nessw.goawwome.com/advice-girlfriends/en-banan-om-dagen.php">en banan om dagen</a>

droppar mot ibs

(droppar mot ibs, 2021.03.07 10:20)


Great beat ! I wish to apprentice whilst you amend your web site, how could i subscribe for a blog web site? The account helped me a applicable deal. I were a little bit familiar of this your broadcast provided vivid transparent idea droppar mot ibs lyavi.tiplawogir.com/map13.php <a href="http://lyavi.tiplawogir.com/map13.php">droppar mot ibs</a>

anders b johansson

(anders b johansson, 2021.03.07 06:01)


We are a gaggle of volunteers and starting a brand new scheme in our community. Your website provided us with helpful info to work on. You have performed a formidable job and our whole community can be thankful to you. anders b johansson limpk.goawwome.com/travels/anders-b-johansson.php <a href="http://limpk.goawwome.com/travels/anders-b-johansson.php">anders b johansson</a>

k&ouml;pa b12 vitamin

(k&ouml;pa b12 vitamin, 2021.03.07 05:21)


Your style is really unique compared to other folks I have read stuff from. I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I will just bookmark this blog. k&ouml;pa b12 vitamin rnikco.eqepwomepr.com/map17.php <a href="http://rnikco.eqepwomepr.com/map17.php">köpa b12 vitamin</a>

купить двери оптом

(VahtangnJounk, 2021.03.07 03:52)

Способы открывания двериДвери под окраска мебелиОпределённые трудности возникают при покупке дверей чтобы ванных комнат, преимущественно в случае отсутствия в них эффективной вентиляции. Около выборе потребуется учесть соединение повышенных влажности иМежкомнатные двери из массива древесины
<a href=https://nalchik.dveri-ideal.ru/>двери</a>
<a href=https://nalchik.dveri-ideal.ru/>двери нальчик</a>
https://nalchik.dveri-ideal.ru/ - двери

довольный степень звукоизоляции.аминь тяжелые, что требует установки дополнительных петель;НЮАНСЫ, КОТОРЫЕ ЖЕЛАТЕЛЬНО БОМОНД ДЛЯ УСПЕШНОГО ВЫБОРАСообразно способу изготовления можно выделить пять основных типов межкомнатных дверей. Отдельный из них имеет свои плюсы и минусы, влияющие в основном для долговечность межкомнатной двери. Мы рассмотрим безвыездно намерение в отдельности, и вы сами сможете решить, какой тип двери вас устраивает в большей степени.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100

Következő »